Rángat a pedál, váltóhiba?

1-15 (15 hozzászólás)

Elküldve: 2014.07.16. 20:34 ZastavAndi 

• ZastavAndi avatar
  • túrázgató/városi harcos
Témaindító hozzászólás:

Sziasztok!

A szőke nő megint kérdez és valószínűleg megint valami eszement hozzá nem értéssel. Tehát, a probléma a következő: Emelkedőn indultam felfelé és váltó használata után közvetlen elkezdett rángatni a pedál. Jó, persze, nyilván nem a pedál, de azt érzékeltem először, hogy tekerem a bringát és időnként ránt egyet. Mivel váltás óta áll fenn ez a probléma, feltételezem, hogy ott kentem el valamit, de nagyon. (Hülye p*csa, minek bringázik, ha nem ért hozzá, igaz?). Szóval valami olyasmit tudok elképzelni, hogy az erőkifejtéstől (mert ugyebár ha túlsúlyos az ember lánya, kissé nehézkesebb a felfelé jutás) netán eltört valami? Azóta bármerre váltok vele, ugyanúgy csinálja a nem kicsit idegesítő "rángatást". Menet közben enyhén zörgő hangja is van azóta a hajtómű környékén. Az lenne a kérdésem, hogy ennyiből akad-e valakinek esetleg világmegváltó ötlete, hogy mi a jó francot csináltam rosszul? Viszonylag új kerékpárról van szó, Shimano Tourney váltóval.

Köszönöm előre is, ha akad valaki, aki nem húzta fel magát az analfabéta kérdésemen és esetleg válasszal is szolgál.

Elküldve: 2014.09.28. 14:23 Mokany 

• Mokany avatar

Nekem mindig sikerül a turneyt is tökéletesen beállítani. A láncod összeillesztése fogja okozni a gondot ha a váltó jól van beállítva,akkor is. Javaslom egy olyan szerviz megkeresését ahol van rollhof szerszám. Azért nézesd meg a lánc nyúlást is. Újpest Városkapu

Elküldve: 2014.07.17. 11:14 ZastavAndi 

• ZastavAndi avatar

@johnny336: Köszönöm szépen a hasznos tanácsot, kipróbálom!

Elküldve: 2014.07.17. 11:07 johnny336 

• johnny336 avatar
  • sima XC-s
  • Hegyikerékpárosok csapat
  • Hegyikerékpárosok csapat

@20LI: be lehet azokat állítani, csak legyen türelme az embernek, meg kurva anyját az összes shimano-mérnöknek :D

Leírás alapján simán elállítódott a váltó, és dobálja a láncot két lánckerék között, megesik az ilyen.

@ZastavAndi: Van a váltón egy műanyag csavar, amin keresztül behatol a bovden. Azt a csavart finoman tekerd, miközben tekered a pedált, ha megszűnik a csörgés-ugrálás, akkor ellenőrizd egy váltással, hogy odateszi-e a láncot, ahova kell neki.

Majd ha mindez megvan ülj fel rá, és tényleges terhelés alatt próbáld ki, aztán kiderül...

Elküldve: 2014.07.17. 08:52 20LI 

• 20LI avatar
  • DH/Freeride arc
  • Debreceniek csapat
  • Debreceniek csapat

hát a tourney-k sosem sosem voltak a helyzet magaslatán, ha váltásról van szó...

nem egyszerű őket jól beállítani, cserébe viszont könnyen elállítódnak.. terhelés alatti váltást (meg úgy általában véve bármilyen használatot..) nem szeretik. :D

ha csak "váltás után" ránt, valószínűleg nem tudja áttenni a következő lánckerékre a láncot, csak kicsivel később, tekerés közben, erőkifejtés hatására. így amikor végre ténylegesen vált is fokozatot, már tekersz, a lánc megugrik és "visszarúg" a pedál. ez felhetőleg azért történik, mert elállítódott (+ alapból elég gyenge a válóban a rugó), ahogy az előttem levők írták.

Elküldve: 2014.07.17. 08:32 OKdoki 

• OKdoki avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

Nem hallod úgy, mintha váltani akarna (leginkább) a hátsó váltó? Szerintem is elállítodott, és két sebességi fokozat között tartja a kanál a láncot. Horika jöl mondja, szerelő. Azért ne üssék meg. :-) Lehet, hogy csak egy ezres a beállítása.

Elküldve: 2014.07.17. 08:17 ZastavAndi 

• ZastavAndi avatar

@sanyiiiii: Nagyon bízom benne, hogy tényleg csak "ennyi" lesz.

Elküldve: 2014.07.17. 08:16 ZastavAndi 

• ZastavAndi avatar

@XCode: Köszönöm, mindenképpen megnézetem.

Elküldve: 2014.07.16. 21:25 sanyiiiii 

• sanyiiiii avatar
  • sima XC-s
  • KELLYS Bicycles Team csapat
  • KELLYS Bicycles Team csapat

@ZastavAndi: Szerintem csak pusztán elállítódott a váltó. Ezeknél előfordul ilyen gyakrabban :)

Elküldve: 2014.07.16. 21:22 XCode 

• XCode avatar
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

@ZastavAndi: Látatlanban az ember fia csak tapogatózik. Ellenben meg kellene nézni a hajtásban részt vevő többi alkatrészt is. (Hajtókar, lánc, váltó, fogaskoszorú. Nem lazult e meg a hátsó kerék gyorszsorítója?) Mert előfordulhat: a látszat csal, és nem is a váltó a bűnös.

Hibakeresés

Elküldve: 2014.07.16. 21:16 horika 

• horika avatar

@ZastavAndi: igazán nincs mit.

Elküldve: 2014.07.16. 21:14 ZastavAndi 

• ZastavAndi avatar

@horika: Mindenképpen ez lesz a megoldás, de gondoltam, esetleg van valakinek valami ötlete. Azért köszi, hogy hozzászóltál...

Elküldve: 2014.07.16. 20:50 horika 

• horika avatar

@ZastavAndi: Ha megjavítani úgy sem tudod,akkor egyszerűbb elvinni egy szerelőhöz,mert a probléma feltárása sem ad megoldást,h nem sikerül orvosolni.

Elküldve: 2014.07.16. 20:46 ZastavAndi 

• ZastavAndi avatar

@ArtWolf: Minden sebességi fokozaton műveli sajnos, próbáltam mindent a még hátralévő kilométerek alatt, míg hazaértem vele. És igen, egyik pillanatról a másikra kezdte el, pont mikor az emelkedőn küzdöttem felfelé. Megütve nem lett, de erősen gondolkodtam rajta, hogy megteszem :D

Elküldve: 2014.07.16. 20:40 ArtWolf 

• ArtWolf avatar
  • Csapassuk a Pilisben csapat
  • Csapassuk a Pilisben csapat

Hmmm... Tourney-k megőrülnek mostanában: http://foto.testbike.hu/index.php?p=showgl&gid=15074&pp=mygl Egyik pillanatról a másikra történt? Ha visszaállítod a váltót, akkor is csinálja? Minden sebességi fokozatban fennáll a hiba? Nem lett megütve a váltó? Jól van beállítva?

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!