Sziasztok kedves fórumozók. Kezdő montis lennék 2012-ben vettem egy Gepida Sirmium Pro gépet amit azóta is használok és fejlesztgetek. Gyakorlatilag az összes alkatrésze a váz kivételével már más mint a gyári. Hobbi szinten szoktam versenyezni kb a középmezőny közepe vége felé szoktam célba érni rövid távon. Most ezen a villán agyalok amit egy éve használok (Rock Shox Tora 318 U-Turn) előtte volt egy 302-es Rock Shox-m azelőtt pedig a gyári RST-Capa 100mm úttal. Erről a három telóról van tapasztalatom. Az RST súlyomhoz (85 kiló) gyengus volt de a másik két telót nem éreztem rossznak. A 318-as állíthatóságát pedig kiváltképp szeretem mert ha csak kényelmesen nézelődve van kedvem haladni akkor felveszem 135mm és lényegesen kényelmesebben tekerek mint 85 vagy 100 ahogy a versenyeken szoktam. Mostanában több bicós barátom is arra bíztat, hogy cseréljem. Egy versenyző haverom egyenesen leszarozta. Azt mondta csak levegős jöhet szóba XC-re és ezen kívül a 2.4 kiló brutálisan sok. Plusz mivel nincs tapasztalatom úgyis csak akkor veszem észre mivel jobb egy levegős ha lenyomtam vele sok sok kilométert. Szóval az a lényeg elbizonytalanodtam egy másik barátom azt mondja már a Rock Shox XC32 TK Solo Air 100-as telója is nagy előrelépés lenne (200 grammal könnyebb viszont levegős és lehet tényleg jobb mint az én rugós telóm). Kérdésem az lenne, hogy szerintetek érdemes nekem erről a villáról pl Rock Shox XC32 TK Solo Air 100-re váltanom? Valóban olyan nagy a különbség? Illetve ha nem akkor milyen villa az aholvalóbanérzek érdemi változást a mostanimhoz képest? 180-as tárcsát használok elől. Segítségeteket köszönöm!