a csillapítást kell cserélni vagy csak a nyomórudakat?
a csillapítást kell cserélni vagy csak a nyomórudakat?
@user2543: áá köszönöm nekem a villaszög miatt kellene mert eredetileg a vázam 120mm-es villákhoz van tervezve. köszönöm a képet hamarosan szétkapom én is megint
@meridásgaluska: Nekem egy 80 mm-es verzióm van, szintén SL, 2010-es, én úgy vettem észre, hogy jó 3-5 centit ki tud még jönni a csillapítás oldali nyomórúd minden gond nélkül, így azt nem kell sufnizni, jobban se megy be teljes berugózásnál, mivel annyival lejjebbről indul. A rugóoldali nyomórúdon elég nagy az a műanyag rátét, ami a fém rúdra keresztben átfúrva egy szegeccsel rögzül. Ha ezt leszeded és rövidebbre vágod/sufnizol egy rövidebbet, szerintem működőképes lesz. Gondolom Rockshoxék a költséghatékonyság jegyében ugyanazt a lábat és felsőrészt használják - ha nem is az összes torához - az SL-ekhez legalább. Rugót meg kell mérni, hogy mennyit tud összenyomódni, de szerintem ez sem lesz akadály. Elég debella villa ez, hogy ne történjen semmi, ha csak 2 centit növelsz rajta. Én is gondolkozom az upgraden, bár elég a 80 mm még mindenhova, lájtos ösvények János-hegyen, HHH, ilyesmik, csak furcsa még a meredek fejcsőszög :S Itt egy kép az enyémről, nem rég kaptam szét: http://foto.testbike.hu/index.php?p=foto&gid=10819&id=1&cat=5
@dr.anonimus: a menetet itt is azért ragasztani kéne, vagy valami...
@meridásgaluska: Aludtam rá egyet, és picit továbbgondoltam a nyomórúd hosszabbítást: https://plus.google.com/photos/100394856417274791358/albums/5745046956057025057/5745388353869854066?authkey=CO_izamO_57W3gE ez már kellően stabil megoldás lenne
bár nem látom át ezt a kendácsolást, de ha toldotok a rúdba, tudok küldeni BERNER rögzítőt 2000+postáért. brutál...
@dr.anonimus: lehet hogy elég az de nem valószínű xcm-nek nem jó a nyomórúdja? 120mm-es a teló
@meridásgaluska: ehhez a megoldáshoz túl rövid az a 2 cm mert ahhoz hogy így megoldható legyen a toldásba kb 1cm maradna a rögzítőcsavarnak.
@meridásgaluska: akkor te valami félreértettél mindjárt csinálok egy Paint ábrát
@dr.anonimus: beletekered a közdarabot menterögzítőzöd és bele a csavart
@meridásgaluska: de ha abba is vágatsz menetet nem tudod összerakni mert száron belül nem tudod lefogni hogy ne forogjon el arról nem is beszélve hogy a nyomórudat se tudod akkor rendesen összeszorítani a közdarabbal
@dr.anonimus: jó volt a 2. elgondolásod is csak abba a darabba is kell vágni menetet
@dr.anonimus: most hogy végiggondolom hülyeséget írtam. Ha a 2. megoldásnál közdarabba menetet vágatsz nem tudod összerekni, tehát sima 6os furat kell vele és a meglévő nyomórúd aljához kell rögzíteni valahogy ideiglenes módszerrel, pl szigszalag, addig ameddig összerakod a villát. Értelemszerűen utána a csavar tartja majd
@meridásgaluska: Kezdetnek, hogy egy teljesen ugyanolyan nyomórudat forgácsoltatsz, mint a mostani csak 2cm-rel hosszabbat. A másik hogy a meglévőhöz esztergáltatsz egy 2cm hosszú nyomórúd vastagságú M6 belső menettel rendelkező darabot és egy hosszabb csavarral összerakod. Az előbbi drágább, de biztosabb megoldás.
@meridásgaluska: ha nincs hozzá megfelelő nyomórúd akkor lenne 1-2 ötletem
@dr.anonimus: na majd szétszedem és lehet majd tudok kókányolni valamit rajta (persze normálisan) kösz az eddigi segítséget mindkettőtöknek!
@dr.anonimus: amit linkeltél kép a jobb oldali nyomórúdon mi van a felső fekete vacak alatt
@dr.anonimus:ahogy most nézem nem jó bele bár ha a csillapítás elviseli a 130mm-t akkor jó lehet bele és lesz egy u-turnos telóm,bár nem hiszem
@meridásgaluska: és találtál már hozzá egy 120-ashoz valót vagy valamit ami esetleg jó lehet bele?
http://www.testbike.hu/jget.php?pic=http://static.testbike.hu/images/rvattpic/Rock-Shox-Tora-302-2008-elso-teleszkop-LA.1.jpg&ts=2011-06-27%2015:25:46&width=525&height=700&altname=Rock%20Shox%20Tora%20302%202008%20els%F5%20teleszk%F3p itt az én ex Torám többé kevésbé atomjaira bontva. A probléma az hogy, a rugóoldali nyomórúd hossza határozza meg a rugóutat. ha nem lesz cserélve akkor hiába cseréled a csillapítást marad 100mm-es
@mematyi: igen erre én is gondoltam de van oylan teló pl a dart aminek van 120-as változata és abba is turnkey van szóval elvileg jónak kéne lennie na de ha szétszedem (csak nincs itthon gyorskötegelő ami a fékhez kell, odafogatni) akkor okosabb leszek mert eddig csak átzsíroztam de nem néztem meg rendesen
@meridásgaluska: Ja, bocs. Csak már megírtam, mire láttam a válaszod.
Rugós esetben a levegőruherálás kimarad, csak a becsúszóra, meg a csillapításra figyeljetek. A csillapítás már csak azon okon, hogy ugye ha feltöltöd +2cm magasságú olajjal, és nem elég hosszú az olaj helye, akkor az utolsó 2cm az életbe nem fog kimozogni, vagy rosszabb esetben mondom, kilövi a kupakot.
@all:
Lehet nincs igazam, de tudtommal a levegős cuccokat nem nagyon lehet huzigálni, ha gyárilag nincs megoldva az állítás kívülről, vagy akár belülről spacerekkel. A sima duplarugós csodákat simán lehet, de egy levegős komoly teló nem annyira egyszerű.
Nem vagyok nagy szaki, lehet nincs igazam, DE szerintem:
I. mert ha olajcsillapítás, akkor gondolom csak 10cm hosszú az egység, és akkor úgy jön ki az olajszint az első 2cm csillapítatlan marad, illetve kilövi a kupakot, ha sok benne az olaj. Az enyémben pl 13,7cm hosszú a hasznos olajtér. az út 13.
II. De amit én láttam torát abban ilyen zártpatronos volt, amit alapból nem lehet hosszítani.
Úgy tudom, hogy a henger bár nem 10cm hosszú, akkor sem biztos, hogy plusz 20% összenyomásra van kitalálva.
Egy szó mint száz: ezeket a kategóriás telókat már nem szokták a gyárin felül húzni. Vagyis nem sokat hallani róla.
De remélem nincs igazam, rosszul tudom, és sikerül, sok sikert hozzá.
@dr.anonimus:2 féle van az sl-ből rugós és levegős nekem rugós van
@dr.anonimus: mind2 megvenném csak az u-turn miatt lehet h nem lesz jó?
@meridásgaluska: De a rugóoldalhoz is kell egy 2cm-rel hosszabb nyomórúd.
@dr.anonimus: most írtam itt egy hirdetésre, u-turn-os tora felső része eladó és abból megvenném a rudakat, talán jó bele
@meridásgaluska: Nem tudom hogy lehet-e kapni külön SL-be, de ha lehet is nem 2 hét mire beszerzik. Egyszerűbb ha keresel egy esztergályos szakit és vele próbálsz meg valamit alkotni.
de csak sl-be valót vagy bármilyen 120mm es telóhoz való jó bele?