10 éves és sosem volt szervizelve, lehet javítani állapotán felújítással?
10 éves és sosem volt szervizelve, lehet javítani állapotán felújítással?
Ha nem jön az alja, tedd vissza rugót és a felső kupakokat. Lenyomja láb alját és akkor már tudod alul lazítani....
@gabroca: Ha kicsit összenyomod a telót, akkor befeszül annyira, hogy ki bírd csavarni a nyomórúd aljából a csavart (a láb alján). Szóval előbb alul kell szétszedni, csak aztán a tetejét. Most így visszaemlékezve ezt én is beszoptam.
De tény hogy ott nincs túl sok minden. A szimmeringek alatt összegyűlt szmötyit viszont csak így lehet kipucolni. Alapjába véve a nyomórúdnak sem ártana a zsír a korrózió ellen, de ebben elvileg egyik műanyag, a másik alu, tehát nem igényli.
A fenti kupak kicsavarása már elég ahhoz, hogy minden fontos dolgot (azt a rengeteget (: ) elérd. De ha azt összeraktad, utána is ráérsz az alját szétszedni, ha akarod.
@XCode: igen, hiába csavarom alul az imbuszt, valami ott belül vele együtt körbeforog. végül is nem sok értelme van tényleg szétszerelni, ahogy sokan írták. össze is rakom, köszi a segítséget!
@gabroca: Ezt a típust közelebbről nem ismerem. Próbáltam ábrát vagy mozit keresni a szétszedéshez, de nem találtam. (A SR M2025 jobb oldali lábában felül van egy csavar, amit csak hosszú kulccsal lehet elérni. Talán az RST is ezt a megoldást alkalmazta? Nézz bele a csőbe.)
@XCode: most szedtem szét a telot, felül kicsavartam a müanyagokat és kihúztam a rugókat. alul hiába csavarom imbusszal, nem lehet széthúzni a telot. mit csináljak?
@gabroca: sipi88 barátunk e helyen ír tapasztalatairól. Csillagkulcs is megteszi. Jómagam a Suntour M2025 jobb oldali kupakját tekertem huszonhatos csillagkulccsal. Működik. A másik kupakot ronggyal bebugyolált vízpumpa-fogóval szedtem le, mert nem volt megfelelő méretű csillagkulcsom (s mint utóbb kiderült a bal oldali kupak nem is menetes). Óvatosan kell ügyködni. Ha visszatekered a kupakot, ne húzd meg túl nagy erővel, mert a műanyag valószínűleg nem bírja.
A gyári célszerszám drága, és aligha tökéletes. Első használatkor szétment.
@gabroca: a tetejét kitekerni (úgy jön ki rugó és társai) asszem valami bütykös szar kell, de megteszi a körbeszigszalagozott papagájfogó is... más célszerszámot nem igényel.
@Krupcheck: köszi, de nem kell speciális kulcs hozzá remélem...
@gabroca: Nem kell hozzá olaj. Egy spirálrugó van benne, meg egy gumibak, és csókolom.
Zsírból én szilikonzsírt szoktam használni a teleszkópjaimhoz. Valami 2-300 Ft volt egy tubus a kenőanyagboltban, 2 féle volt, én a keményebbet kértem, mert az nem folyik le 40 fokban sem. Ezt javaslom a becsúszószárakra, szimmeringekre. A belsejében a rugót akármilyen gépzsírral bekenheted, ami nem ragad túlzottan.
@elemér: köszi sosem szedtem szét telot, azt sem tudom hogyan kell és milyen, más mindent pedig én szerelek
@Krupcheck: köszi a választ, szereljem szét a telot? még sosem volt...hogyan kezdjem el? milyen olaj kell hozzá?
Na elárulok egy titkot. Ha kiszedhető belőle a persely a láb tetejéből, akkor az alsó részre kell tekerni 2-3 kör barna színű ragasztószalagot, olyan szépen szorosan. Amit a dobozokra használnak azt a fajtát.... Szorosabb lesz az illeszkedés a lábban, így a becsúszó is szorosabb lesz. Nem kókány, az egyik cégnél konkrétan leoktatták ezt, és működik!
Szia.
A kotyogást le kell szarni. Nekem is volt, 1 éves korában (kb. 12 évvel ezelőtt) már kotyogott, az azóta is olyan, de működik. Szimmering készlet nem beszerezhető hozzá, gyártatni meg nem gazdaságos, tekintve, hogy a jelenlegi ilyen telót, ami a családban szolgál, 2000 Ft-ért vettem.
Egy takarítást/újrazsírozást viszont mindig jó néven vesz. Nem egy atomreaktor, ha minimális műszaki érzékkel rendelkezel, vagy nem okoz fejtörést egy robbantott ábra (sztem a neten fellelhető, de anélkül is meg lehet csinálni), akkor nyugodtan nekifoghatsz otthon is.