Zajos a hajtásom. Lehet, hogy nem illik az XT 771-K 9 sebességes hajtómű a HG 62-es 10 sebességes sorhoz HG-X-es lánccal?
Zajos a hajtásom. Lehet, hogy nem illik az XT 771-K 9 sebességes hajtómű a HG 62-es 10 sebességes sorhoz HG-X-es lánccal?
@Krupcheck: még anno használtam 8-as rendszeremen 9-es láncot. Amig el nem szakadt. De ez azért volt, mert első tányér a leesett láncot felgyűrte láncvilla mellett. Működnie kell, de kompromisszumokkal.
@h-s: mindenre ráírnak mindent, hogy "csak evvel-csak avval", mert érdekük eladni. Úgy tudom először ezt fel sem tüntette a Shimano, később írták rá mindenre... Amit Johnny írt, én is így tudom, hogy a láncok belső szélessége megegyezik, csak a lapok vastagsága nem. Illetve szerintem a váltáskönnyítő kialakításban lehet eltérés.
Kíváncsian várom egyébként a végeredményt, azt hiszem tanulságos lesz mindannyiunknak.
@johnny336: győzelem, találtam. 10-esnél 5.6 mm a csap méret.
Mondjuk ez még mindig csak azt mondja meg, hogy a lánc komplett szélessége mennyi, de nem a belső távolságot adja meg...
@h-s: elvileg a láncok belső mérete ugyanaz, csak a külső szélesség változik, hogy a sűrűbben rakott fogsoron se szoruljon.
Gyakorlatilag nézem a techdocs-on, és 6-7-8 sebességet narrow-nak, 9-10 sebességet super narrownak hívja. Illetve 9-es 6.5 mm, 6-7-8 7.1 mm-es csapokkal dolgozik. Ellenben 10-esre vonatkozó méretet idáig nem sikerült találnom a hivatalos dokumentációban.
Tehát a tapasztalatok alapján működnie kell, de nem 100%.
@Krupcheck: keresgéltem az alkatrészek között a neten és találtam olyat, hogy a 10-es HG-X-es lánchoz kiírták, hogy "Figyelem, csak 10 sebességes HG-X lánctányérral rendelkező hajtóműhöz". Ebbők kiindulva lehet, hogy keskenyebb a 10-es lánc mert több fokozaton dolgozik. Akkor előfordulhat, hogy a 10-es hajtómű tányérjai valamivel keskenyebbek a 9-esnél és ez lehet a zaj egyik forrása? Azért 1 váltóbeállítást megejtek. A zaj helyét nem tudom pontosan behatárolni, de inkább a hajtómű felől jön.
@h-s: A 10-es lánc egy kicsivel vékonyabb, mint a 9-es. De működnie kell!
@CsrRoli: ha nem tudod, ne szólj hozzá kérlek, mert így lekerül a főoldalról, és nem fogja az látni, aki esetleg értelmesebbet tudna hozzászólni.
Mivel a lánc szélessége elviekben egyforma, így szerintem evvel nem kellene, hogy baj legyen. ha érezhetően nem szorul rajta a lánc, akkor nem kéne, hogy ettől legyen zajos. Nekem pont fordítva van, 10-es XT hajtáson 9-es lánc, bár nyilván ha kicsit vékonyabb a lánctányér, mint a lánc, az kevésbé baj.
Szóval -igen, ez esetben konkrétumot én sem tudok- szerintem evvel nem kellene hogy baj legyen. Zajosság esetén első körben beállítási hibára gyanakodnék, vagy elöl a váltó lemezéhez hozzáér a lánc, vagy hátul húzza kicsikét félre a váltó, amitől daráló hangja tud lenni. Illetve kenőanyaghiányra, de ezt vessük el, feltételezem kapott valami olajfélét, és nem ez a hiba.
Szerintem illenie kellene, de más jobban ért hozzá, én úgy tudom, jó.