Újonnan ha jól tudom olcsóbb az X7, mint az XT, és hamarabb kapsz rövidkanalasat. Egyébként egyikkel sem jársz rosszul. Nekem öreg XT-m van, tökéletes. Sramom sosem volt, csak próbáltam, nem éreztem különbséget.
Használtan nagyon gondold meg. A Sramokat előszeretettel gyilkolják (mivel jól feszíti a láncot, így ilyesmire talán jobb is mint a Shimano), ezért a használt kínálat is elég elszomorító. Egyébként vettem már szarrákarcolt XT-t, és tökéletesen működik! A terelőlemezekre figyelj oda, meg hogy ne kotyogjon a szerkezet, a többi csak optika.
De mindkét XT váltómat személyesen vettem át, postázással nem vennék használt váltót.
Az újabb XT-ket ajánlja a gyártó AM-re is, gondolom a 2010utániak már feszítenek úgy, mint az SLX, és a görgők csapágyazását jobbnak mondják.
A Sramoknak egy hátránya van, külön jobbos kart nem igazán kapni hozzá, csak párban, szóval ha első váltód nincs, akkor ez növeli a költségeket. Viszont haverom pl. 26-ból rendelt komplett X7-es szettet (karok+e+h váltó), újonnan, ami XT-ből jóval drágább lett volna.
Mindent összevetve a fenti 3ból egyikkel sem jársz rosszul, ha teheted akkor XT vagy X7, egyikben sem fogsz csalódni.