@Makky: Köszönöm, viszont egy szubjektívet kérdezek még. Az én szintemen - 182/74, sportos nagyobb tekerések, idén úgy 5000 km a cél - tapasztalnék-e bármi különbséget abban, hogy négyszögtengelyes, octalinkes, vagy integrálcsapágyas a középagy? A személyes tapasztalaton túl, a tartósságban mutatnak ezek különbséget?
Aztán ott van a "kerékhezitálásom" is:-)... A bicaj egy fitnesz, de elöl telóval - a kényelem miatt. Most 622*37 Continentál gumi van rajta, de csak egy alap duplafalú felnivel. Kacsingatnék agydinamó felé. Egy jó 70 LUX-os lámpával kényelmesebb, erősebb, és talán összességében olcsóbb is lenne, mint az elemesek, DE ... mennyivel lenne lomhább a picit nagyobb súly miatt? Azért mondom, hogy picit, mert ha összeadom a szimpla első tengely súlyát az elemekkel töltött lámpáéval, akkor már nem is vagyok túl messze egy agydinamó súlyától. Aztán azt se tudom, hogy gyorsítana-e az, ha az ésszerűség határáig vékonyítanám a gumiméretet? Ennek a mostaninak sima közepe van - jól hasít ez is - persze viszonyítási alapom meg konvergál a nullához. Olvastam valahol, hogy a tekerés vesztesége nagyságrendekkel nagyobb a gumi deformálódásán, semmint a tengelycsapágyak súrlódása miatt - na most, akkor nekem egy olyanféle gumi volna jó, ami bír vagy 6-8 légkört? Igazából az optimumot volna jó eltalálni, mert a gerincemet se akarom szétrázatni, meg tenger sok mani sincs a tapasztalatszerzéshez:-). Már gondoltam arra is, hogy talán két szett oldaná fel az ellentéteket a legjobban: egyik trekkingesebb agydinamóval, a mostani gumival, a másik meg oui. DE ... :-), mint mondtam, ritka tapasztalatlan bicajosként kezdem én ezt a műfajt. Ha viszont súg nekem egy rutinos, dörzsölt "vén-róka" :-), akkor nagyon nyitottan veszek minden segítséget.
A nyereg- és markolatválasztás is rettentően időszerű, mert tavaly az egynapos Balaton megkerülésen + oda vissza 100km, rendesen átrendezte a dolgokat ott odalent. Ha a szempontrendszert azzal kezdem, hogy ne legyen több, mint 15000 Ft, és legyen nagyon-nagyon-nagyon :-) kényelmes, tartós, szép, és még sportos is valamennyire, akkor Te mit tanácsolnál, mi ne legyen? Illetve mik igen? Mondjuk a koromból kiindulva a prosztatámra fokozottan akarok figyelni - ergonómiai lyuk talán lehetne, ha az nem megy a kényelem rovására. A markolatról sem akarok az idén megfeledkezni, mert azon a nagyobb tekerésen kapott a tenyerem valami olyan löketet, amitől két hónapig az egyik kezemmel még a kisollót sem bírtam összenyomni.
Most látom, hogy egy rapid megszólításnak indultam, de ez már nem egy szimpla szösszenet ... azért ha van ingerenciád okosítgatni engem - és másokat -, akkor hálás köszönettel nyugtázok minden segítséget.