Shimano Tourney

Linkelt termék: Shimano Tourney
1-6 (6 válasz)

Elküldve: 2025.01.14. 09:48 iraman 

• iraman avatar
Témaindító kérdés:

Sziasztok!

Jelenlegi 7 sebességes MTB-om hátsó váltója egy Shimano RD-A050 típusú váltó. A 7. sebességre már nem tudom leváltani. Mi lehet a probléma? Bowden vagy esetleg a váltó ment tönkre. Lehet még ilyen típusú váltót kapni vagy van valamilyen hasonló váltó, ami 7 sebességes MTB-hoz használható?

Köszönettel Tóth Gábor

Elküldve: 2026.06.12. 15:49 rcs2003 

• rcs2003 avatar
  • sima XC-s

Talán még annyi hogy próbáld meg kevésbé tökéletesen beállítani a féket. Ne legyen teljesen párhuzamos a két pofa a tárcsával. Akkor nehezebben alakul ki rezonancia. V-fékeknél is bevett gyakorlat volt ez, részben ezért, részben más specifikus okokból is(pl. vázcsavarodás ellentételezésére ami tárcsaféknél ma már nem annyira jellemző).

Elküldve: 2026.06.12. 15:46 rcs2003 

• rcs2003 avatar
  • sima XC-s

Szerintem a hígító nem volt valami jó ötlet a tárcsán. Ha csak abból indulunk ki hogy akárhol, akármilyen felületen használod utána még sokáig érződik a szaga, tuti hogy jól benyelte a fékbetét a maradékot az első fékezéskor :)

Arról nem volt szó hogy egyébként mikor ülsz rajta, fog-e rendesen az a fék? Mert ha igen akkor ne foglalkozz a nyikorgással, valszeg ilyen a tárcsa kialakítása hogy mindenféleképpen rezonál menetirányban. Esetleg vegyél más kialakítású tárcsát ha nagyon zavar. Persze még így sem 100% hogy megszűnik a nyikorgás, arra készülj fel :D

Ha nem fog a fék, akkor meg kb valahol szivárog belőle az olaj, számodra észrevehetetlen mértékben, vagy felverődik rá valahogy a láncolaj vagy ki tudja. Vagy úton lévő olajos pocsolyából a víz, bármi, még ha szoktad mosni valami csodaszerrel a bicajt az is be tud ivódni a fékbetétbe, utána meg csak nyikorog de semmit se fog.

Elküldve: 2026.06.12. 12:14 bazill 

• bazill avatar
  • sima XC-s

Sziasztok!

A Trek 8.5 DS kerékpáromon Shimano hidraulikus tárcsafékek vannak. Az első fék tökéletesen működik, de a hátsó a használat kezdete óta nyikorog/rázkódik. Most megpróbálom diagnosztizálni és elhárítani a problémát. Tettem már be új műgyantás (resin) fékbetéteket, félfémes (semi-metallic) betéteket, felcsiszoltam a rotort (féktárcsát) 240-es finomságú csiszolópapírral, és letisztítottam hígítóval is. A tárcsa egyenesen forog, a féknyereg pedig úgy van beállítva, hogy mindkét dugattyú egyszerre és egyenletesen érintkezik vele.

Ha a szerelőállványon pörgetem fel a hátsó kereket nagy sebességgel, a hátsó fék kiválóan működik. Amikor leteszem a bicilit a földre, előrefelé tolom (bringás nélkül), és behúzom a hátsó féket – nyikorog. Ha hátrafelé tolom és úgy húzom be a hátsó féket – nincs nyikorgás.

Néztem már YouTube videókat és kerestem a megoldást az interneten is, de eredménytelenül.

Bármilyen segítséget nagyon megköszönnék…

Elküldve: 2025.01.14. 14:05 iraman 

• iraman avatar

@rcs2003: ok, köszi, eltolom egy szervízbe.

Elküldve: 2025.01.14. 12:04 rcs2003 

• rcs2003 avatar
  • sima XC-s

Akármilyen Shimano kompatibilis váltó jó helyette. Vidd szervízbe, adnak is új váltót és fel is rakják neked 15 perc alatt. Ezer oka lehet hogy nem vált le(vagy fel, nem derül ki a kérdésedből), látatlanban kár tippelgetnünk.

Új válasz:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!