SLX hidraulikus fék kis húzásra berezonál, nagy húzásra jól műxik

1-9 (9 hozzászólás)

Elküldve: 2017.03.31. 16:23 GeoMan 

• GeoMan avatar
  • sima XC-s
Témaindító hozzászólás:

Sziasztok!

SLX, BR-M665 hidralikus fék. Minden full-extrásan kipucolva, légtelenítve, stb, minden klappol, mégis, amikor finoman fékezek, elkezd berezonálni, némi rezonálási hangot is ad ki, majd ahogy ráhúzom rendesen, megszűnik ez a jelenség és újra fog rendesen. CSak a hátsó csinálja. Betét ugyanolyan első-hátsóban. Beraktam egy-egy gumidarabot a féktest és az adapter közé, hátha az megoldja, hogy nem vezeti át a rezgést a vázra, de több-kevesebb sikerrel jártam. Ugyanakkor, viszont most már oda is eljutottunk, hogy van már úgy,hogy nem csinálja, de aztán, amikor megörülük, újra csinálja. Egy tippem, van, hogy mi lehet, de az annyira nem "erős" érv, így kíváncsi lennék bárki ötletére, főleg, aki már találkozott ezzel a jelenséggel, hogy mi az oka?

Köszi: GY

Elküldve: 2017.04.05. 13:43 GeoMan 

• GeoMan avatar
  • sima XC-s

Uhh, köszi mindenkinek a hozzászólást, rengeteg hasznos tanácsot kaptam :) Szóval, a hibaszűrés tárcsacserével "bestof" ötlet, csak sajnos nem tudom megvalósítani, mert elől 180-as, hátul 160-as. Erre mondják, hogy "mélytorkos"... :). Az oldószer maradék nem valószínű, mert az IPA annyira illékony, hogyha maradt volna is benne, akkor az az első fékezésnél kiégett volna belőle. Viszont a csiszolást meg fogom próbálni, márcsak azért is, mert az már Nekem is eszembe jutott, hogy valami rárakódott a betétre, amit az IPA sem szedett le. És arra is van egy tippem, hogy mi, korábban ezt a betétet ideiglenesen, átalakítási okok miatt egy Tektro tárcsával használtam, ami teljesen új volt, és azon volt valami furcsa feketés árnyalatú réteg (lehet, hogy valamiféle nagyon vékony oxid/samottréteg (?)), ami fékezés közben eltűnt róla, és lehet az rakódott bele. A dugattyú is jogos, azt majd a végén fogom kipróbálni, ha már minden kötél szakad, bár csutkára szét volt szedve és kitakarítva, így az sem tűnik logikusnak. Dehát, a fene sem tudja, lehet, hogy takarítás közben nem vettem észre és összecserélődtek a dugattyúk, az meg 10000 km-nyi "bejáratódás" után már nem annyira szerencsés. Egyébként egy rezonancia-okra már rájöttem: a kilométerórám úgy van felrakva, hogy kivágtam egy gumicsíkot egy régi belsőből, felraktam a kormányra és arra kötegeltem fel egy Cateye Velo7 órát. Ez egy kicsit bumszli óra, elég rendesen kilóg a foglalata síkjából, és ha már bumszli, egyszercsak azt vettem észrem, hogy hipp-hopp, berezonál az is és nagyon durván felerősíti a fék-rezonanciás hangokat. Utána levettem az órát, ráhúztam a féket, majd konstatáltam, hogy bár még lehet hallani a hangot, de messze nem annyira durván. Úgyhogy, fél probléma már megoldva. Másrészt, ebből is arra tippelek, lehet, hogy a csiszolás segíteni fog, mert a múltkor mentem egy 50-est lefelé a hegyről és olyan érzésem volt, hogy ahogy kicsit kopott közben betét, mérsklődött a jelenség. Ennyi, majd megírom a tanulságokat, ha megvan a másik fél probléma oka is...

Köszi még egyszer a hozzászólásokat és üdv: GY

ui: @Csakisahegy: a csiszolást hányas papírral csináltad?

Elküldve: 2017.04.03. 19:27 Csakisahegy 

• Csakisahegy avatar
  • túrázgató/városi harcos
  • Merida Bike csapat
  • Merida Bike csapat

@GeoMan: Csak most nézem jobban, hogy oldószerben mostad-annak nem lehet maradványa a betéten?

Elküldve: 2017.04.03. 19:25 Csakisahegy 

• Csakisahegy avatar
  • Merida Bike csapat
  • Merida Bike csapat

@GeoMan: Volt csiszolás is. A szerelő egyszer még ki is égette a betéteket, no akkor aztán tuti volt. A hátlapját melegítette óvatosan, rengeteg dzsuva volt benne.

Elküldve: 2017.04.03. 19:04 johnny336 

• johnny336 avatar
  • sima XC-s
  • Hegyikerékpárosok csapat
  • Hegyikerékpárosok csapat

Együtt mozog a két dugattyú? Vagy az egyik fékbetét korábban ér a tárcsához, mint a másik? Rezonancia lehet kis fékerőnél attól, hogy a tárcsát csak egyik oldalról nyomja egy betét, míg erős fékezésnél már mindkettő dolgozik. Tárcsa ép? Nincs benne nyolcas? Kíváncsiságból cseréld fel az első és hátsó tárcsákat!

Elküldve: 2017.04.03. 16:59 GeoMan 

• GeoMan avatar
  • sima XC-s

@Csakisahegy: Köszi, akkor azt megpróbálom még egyszer. Mondjuk, ultrahangos kádban izopropanolban tisztogattam Őket korábban, de egy próbát megér... tisztogatás után szerinted érdemes fel is csiszolni őket, mndjuk egy 600-as smirglivel, vagy csak tisztítás volt Nálad, miután megszűnt? Köszi.

Elküldve: 2017.04.03. 15:56 Csakisahegy 

• Csakisahegy avatar
  • Merida Bike csapat
  • Merida Bike csapat

@GeoMan: Nekem is volt ilyen jelenség MERIDA vázakon. A betétek és a tárcsa alapos tisztítása után felhagyott.

Elküldve: 2017.04.03. 15:04 GeoMan 

• GeoMan avatar
  • sima XC-s

Szia!

Köszi a választ. A vázon nem hinném, mert egyrészt új, másrészt két vázon is csinálta, a régin is és az újon is. A tárcsát tartó konzolon sem nagyon szabadna, mert az agy is új és szintén csinálta korábban, egy másik agyon is. Még az adapeteren is gondolkodtam, azt majd még megpróbálom cserélni, mert a féktest kicsit drága lenne. De az sem túl logikus, hisz az első nem csinálja, csak a hátsó, bár az is igaz,az első PM/PM, míg a hátsó PM/IS és lehet ez a probléma. Bár erősen kétlem...

Elküldve: 2017.03.31. 18:24 balmesz001 

• balmesz001 avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

Szia,

Ugyanezzel a hibával szívtam 2 hétig, nekem féktesteket kellett cserélnem. Véletlenül sincs repedés a vázon? Esetleg a tárcsát tartó konzolon?

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!