@DenPatrik: Hol vetted az olajzáró szimeringet?
Van ráírva valami? A méreteket letudnád írni?
Volt marzocchi dirt jumper 3-am, a régi fajta, talán 2004-es, 130-as változat. Kiszedtem a kereket, és én is rángattam a lábakat. Meg is lepődtem, hogy milyen könnyen hajladozik. Olyan érzésem volt, mintha mindjárt eltörne.
XCM-el is megcsináltam ugyanezt, és annak sokkal merevebb a lába.
Viszont a marzo lába jó minőségű anyagból készült, és könnyebb is, mint egy xcm láb. Egy dj3 lába kb. 700 gramm, (felsőrész miatt olyan bitang nehéz). Xcm lábába több anyag van, ergo merevebb is. Na meg azt se felejtsd el, hogy a dj3-nak azért rugalmas a lába, mert a fékhídnak M profilja van.
A legjobb alumíniumnak is majdnem ugyanolyan a rugalmassági modulus-a, mint a legszarabbnak. Csak a jobb minőségű alumínium hosszabb idő alatt fáradt el, és nem törik el ott, ahol a rosszabb minőségű igen.
XCM egy xc teleszkóp, nincs nagy terhelésre tervezve, szóval lehet merev a lába, de ha egy dj teleszkópnak csinálnának merev lábat, akkor hamarabb eltörne, nem bírna ki annyit, mint így rugalmasan
Olvasd el etnies01 véleményét https://www.testbike.hu/velemeny/elso-teleszkop/marzocchi-33-lo . Vett egy xc telót, szép volt, merev volt, csak eltört 3 hónap alatt...
Az xcm-ed sorsa is hamar ez lenne, csak lehet, hogy elesnél, új sisakot kéne venned, és anyagilag máris egy dj3-nál tartasz.
Sokan irreálisan túlárazzák a használt szarjukat, de ha figyelsz jókat lehet kifogni. Épp ma hirdetnek 12 ezerért egy patent 07-es dj3-at.