@Gliss: Igazán jó tanácsot nehéz adni, mert minden eset és ember más.
Elmondom, mit csinálnék én hasonló helyzetben.
Megragadnám kecskémet, számláimat, és beállítanék a műhelybe.
Ha benn van a főnök, egyenesen hozzá mennék, mert a szerelőknek nemigen van joguk dönteni.
S szólanék ekképpen: Uram, mást vártam, mint amit kaptam, és úgy gondolom, nem végeztek megfelelő munkát. Adjon nekem magyarázatot, vajon miért reszeli a köpenyt a sárvédő.
Emberünk talán elsőre elismerné vétkét, de azért nem ez a jellemző.
Mondjuk ilyen magyarázattal állna elő: Ez olyan jelentéktelen dolog, hogy bárki szakértelem nélkül is helyrerúghatja.
Erre azt mondanám: nincs okom kételkedni szavaiban, de javítani hoztam a kétkerekűt, s ha ez a reszelés tényleg apróság, magyarázza meg, miért nem igazított rajta a szerelő. Ha pedig kend tud olyan törvényt, mely szerint a javítóműhely hibáit a tulajdonosnak kell helyrehoznia, bátran hivatkozzon rá.
És így tovább. Nem minősíteném a szerelőt, a főnököt, a műhelyüket, mert lehet, csak lustaságból vagy nemtörődömségből cselekedtek így, nem pedig gonoszságból. A mérgelődés hasonló ügyekben nemigen segít.
Mindig csak kérdéseket tennék fel, míg elérkezne a pillanat, amikor azt mondhatnám: Ha nem tudják szakszerűen szerelni a kerékpárokat, ugyan miért vállalkoztak e munkára?
Közben persze hideg lennék, mint Jégkirálynő.
Ha pimaszul, erőszakosan bánnának velem, meggondolnám, beírjak-e a panaszkönyvbe is.
Ha így sem érném el célomat – ilyesmi bizony előfordulhat – legyintenék a dologra, s többé nem mennék az üzlet tájára sem. Bár nem értem el célomat, elégtétellel töltene el, kiálltam jogaimért, s nem kullogtam el az első nemre, szúrós nézésre, mellébeszélésre, mint egy leforrázott kutya.
S távoztomban bizony megjegyezném: úgy gondolom, nem kaptam meg, ami jár nekem, s ráadásul még méltánytalanul is bántak velem. Ezek után meggondolom, teszek-e további lépéseket. Minden jót.
Ahhoz pedig nincsen köze senkinek, milyen nemű vagyok. S ahhoz sem, értek-e a járgány szereléséhez vagy sem.
Ha ellenfeled szerint törvény rendelkezik ilyesmiről, kérjed számon, melyik paragrafus mondja ezt.
Jogod van a szakszerű munkához, nem számít fiú vagy-e vagy lány. S ugyan ki kérheti számon rajtad, érts a kecskéhez? Jó, ha értesz, mert nem kevés bajt elkerülhetsz, így, de hiába kérné számon tőled bárki az ilyen ismereteket, téged ez nem kötelezne semmire.
Szervusz!