Tartós fogaskoszorú és lánc

1-19 (19 hozzászólás)

Elküldve: 2013.07.08. 09:15 LeveliBéka 

• LeveliBéka avatar
  • virsli gumis/oútis
Témaindító hozzászólás:

Helló!

Kicsit zavar, hogy kb. 8-9000 km-ként kell cserélgetnem a hátsó fogaskeréksort (Shimano Sora vagy Tiagra, 8-as) és a láncot is sűrűn, mert nyúlik (országúti). 28-33 km/h közötti átlagokat megyek, ez messze nem olyan sok, és inkább erőből, mint fordulatból tekerek (tudom, ez sem tesz jót neki), de nem tudom elhinni, hogy az a konstans 2-300W így ki tudja nyújtani a fémet. Azaz látom, de fura... :(

Kérdés: tudtok olyan fogaszkoszorú és lánc típusról/márkáról, amit ha felteszek, akkor 10-15000 km-t is kibír? Rendben, a lánc lehet rövidebb életű is, de az 1500-2000 km egyszerűen röhej. Egy rakással elhasználok, és pazarlásnak érzem.

Kösz,

Elküldve: 2013.11.14. 12:15 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

@perelli: SRAM szerintem nem. A Miche-nek van még minden féle. Campához is. Sokan szídják, de nekem nincs vele tapasztalatom. (Van otthon egy marékkal, de eddig még nem került beépítésre egy se.)

Elküldve: 2013.11.10. 14:31 perelli 

• perelli avatar
  • túrázgató/városi harcos
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@perelli: Sram-ügyben akkor senki? :)

Elküldve: 2013.11.10. 11:58 Rober-to 

• Rober-to avatar
  • sima XC-s

8-9000km-enként cseréled? Akkor örüljél, ne síránkozz. Évente cserélem a fogaskoszorút és a láncot. Kb. 3-4000km-enként...

Elküldve: 2013.11.10. 10:55 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

Csak kíváncsiságból: A Sram nem árul külön lánckerekeket kazettás fogaskoszorúkhoz, csak a Shimano? Vagy csak én nem találom? Köszi!

Elküldve: 2013.07.16. 08:43 LeveliBéka 

• LeveliBéka avatar
  • virsli gumis/oútis

@Makky: végül letettem a lánckerekek cserélgetéséről, leginkább azért, mert nem találtam olyat, amit lehetne cserélni. Biztos van, csak nem tudok róla. Azt meg nem szeretem, amikor választhatok - egyféléből...

Utánaolvastam a láncoknak, és veszek egyet, amire itt a TestBike-on sokan azt írták, hogy tartós, meg egy új HG50-et is. Most épp úgy gondolom, ha nem nyúlik a lánc, akkor nem is hajlítja el a fogakat, így tovább tudom használni a fogaskoszorút.

Néhány ezer km, és kiderül...

Elküldve: 2013.07.10. 15:52 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

@LeveliBéka: Valóban! Ezt a lehetőséget elfelejtettem írni. Én is pont ezt próbáltam tenni a múltkor és jól meg is szívtam. Ránézésre a felső 4 lánckerekem volt agyonkopva, így vettem a felső 5 helyett a biztonság kedvéért. Utána pedig koppantan, ugyanis az új lánc az alsó kettő kivételével mindegyiken ugrott! Szóval tanulság: a kicsiken nem igazán látszik, hogy mikor fog ugrani. (Meg elől a nagyon se, mert a 42-esem már annyira szét van kopva, hogy nem is értem miért nem ugrik.) Ha ennyit kell cserélni, akkor pedig már egyáltalán nem éri meg, mert azért nem olcsó egy db lánckerék magában. Akkor érheti csak meg, ha tényleg csak párat kell cserélni. De mielőtt beszerzed őket, tegyél föl egy új láncot és próbáld végig, hogy melyik ugrig.

Elküldve: 2013.07.10. 14:51 LeveliBéka 

• LeveliBéka avatar
  • virsli gumis/oútis

Közben tájékozódtam egy kicsit.

Vannak olyan fogaskoszorúk, amikben egyenként cserélhetők a lánckerekek - asszem ez jó megoldás lenne nekem, főleg, ha vennék mellé egy igazán tartós láncot. És alkalomadtán csak a megnyúlt lánckerekeket kellene cserélni, nem az egész szerkezetet. (Fáj a szívem kidobni egy HG50-et csak azért, mert 1-2 lánckerék megnyúlt)

Elküldve: 2013.07.09. 16:11 LeveliBéka 

• LeveliBéka avatar
  • virsli gumis/oútis

Kösz a választ mindenkinek! Azért az megnyugtat, hogy nem csak nálam nyúlik ennyire a lánc...

Elküldve: 2013.07.08. 14:24 Vilmos23 

• Vilmos23 avatar

@gyuladaniel94: hát jó de manapság a súlycsökkentésen van a hangsúly meg a minél precízebb gördülésen azért olyan a mai amilyen és azért vastagabb a régi mert ott még nem voltak ezek a kritériumok.Manapság az ember megalomániája tette lehetővé minden területen a minél gyorsabb silányabb dolgok gyártása hogy úgy is elromoljon gyorsan és vehess újat. Pl ha valaki egész szezont használ mondjuk egy racsnit azt akárhogy is akarod elkopik és jövőre muszáj venned másikat.

Elküldve: 2013.07.08. 14:04 gyuladaniel94 

• gyuladaniel94 avatar
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

@Vilmos23: Hát igen, végülis ha belegondolok, igazad van, de fogaskoszorúknál például azért olyan vékonyak a lánckerekek, hogy gyorsabban kopjanak, ezen lehetne javítani. Nézz meg egy 98-as gyártású 9sebességes ultegra sort, meg egy újat, ezerszer vastagabbak a lánckerekek a régin, az újon meg vékonyabbak, igaz lehet ez a súlycsökkentés céljából is, de én inkább a tartósabb alkatrészekre szavazok pár gramm plusszért cserébe. Én nagyon sokat foglalkozok a láncommal, állandóan mosom ki, hogyha homok megy bele, aztán kenem újra.

Elküldve: 2013.07.08. 13:23 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

@LeveliBéka: Az én receptem, amivel 14-16000 km-t elmegyek az edző bringámmal egy sorral (télen, hóban, latyakban, esőben is megyek vele!):

1. HG50 9-es sort használok (Tiagra).

2. Láncból mostanában olcsóbb KMC. De jó lehet még olcsóbb SRAM és Shimano is, csak ahhoz kell még patentszem is a cserélgetés miatt.

3. Elől acél lánckerék mindegyik! Ez fontos, mert az alut sokkal hamarabb megeszi a nyúlott lánc és sokkal drágább is.

4. Két láncot használok felváltva. Időjárás (kopás) függvényében cserélgetem őket 2-3000 km-enként. (Amikor leveszem, akkor mellélógatom a másikat. Csak akkor cserélek, ha a most levett már láthatóan hosszabbra nyúlt.)

5. A nyúlást nem láncnyúlásmérővel mérem, mert az túl hamar "riaszt". Lógatva mérem. Amikor eléri a nyúlás az 1%-ot, akkor kuka (a lánc teljes hosszán ez ugye kb. 1 cm-t jelent).

6. Elől főleg a nagytányért nyúzom és hátul inkább keresztbe váltok teljesen is, mert a nagyobb lánckerekek jóval lassabban kopnak, mint a kisebbek! (Persze azért tartósan full keresztbe váltva a 300 watt kicsit erős. Szóval csak módjával!)

7. A megfelelő kenés nagyon fontos. Arra figyelj. Tisztítani én viszont sose szoktam annál jobban, mint hogy egy ronggyal letörlöm.

Ennyi. Az első lánckerekek, ha főleg a nagyot használod két ilyen menetet simán kibírnak (30e km), de nálam már a harmadikat is szolgálják!

Elküldve: 2013.07.08. 11:39 Vilmos23 

• Vilmos23 avatar

@gyuladaniel94: hát nem tudom de ha kopásálló anyagokkal dolgoznának szerintem sokkal ridegebb lenne egy hajtási érzés meglehet hogy még hamarabb lenne láncszakadás vagy fogtörés is mint kopás.Lehet hogy rosszul tudom de minél keményebb egy anyag annál hamarabb is törhet.Tehát ilyen helyekre jobb a rugalmasabb anyag.

Elküldve: 2013.07.08. 11:30 gyuladaniel94 

• gyuladaniel94 avatar

@Vilmos23: Biztos, hogy képesek lennének ezerszer tartósabbat csinálni mindenből, csak hát akkor nem lenne hasznuk, ha mindenki 15évig használna egy, egy láncot, vagy fogaskoszorút.

Elküldve: 2013.07.08. 11:16 Vilmos23 

• Vilmos23 avatar

@Vilmos23: amúgy meg minél drágább a lánc annál jobban feltételezhetjük hogy jobb az anyagminőség,jobb a kialakítás és ez több kilométer megtételére adhat lehetőséget de olyan lánc még tudtommal nem létezik ami örök élet.

Elküldve: 2013.07.08. 11:13 Vilmos23 

• Vilmos23 avatar

@LeveliBéka: Az adatok amiket kiírsz azok tök természetesek.Nem várj többet olyan dolgoktól amik folyamatok igénybevételnek és kopásnak vannak kitéve.Egy lánc átlagosan 4000km után csereszavatossá válik legyen az a legolcsóbb chentől a legkirályabb shimano vagy sram láncig. A fogaskoszorú is már elég jónak számít ha 8-9000km-t úgy tudsz vele lenyomni hogy nem ugrik meg 1 fogkiosztáson sem.A gyakorlatban meg ahogy az előttem írók is írták egy lánc fizikai nyúlása nem úgy értendő hogy teljes anyagában nyúlik mert akkor már rég elszakadt volna hanem a forgócsapok amelyek folyamatosan gördülnek a fogakon azok kopnak,átmérőjük kisebb lesz és ezt a jelenséget nevezzük "láncnyúlásnak".

Elküldve: 2013.07.08. 10:57 halasiz 

• halasiz avatar
  • Tekergők csapat
  • Tekergők csapat

@LeveliBéka: Nem a láncszemek nyúlnak, a csapok kopnak és ezek adódnak össze. Ez szerintem legkevésbé a lábadtől füg, inkább a megfelelő kenés a lényeg.

Elküldve: 2013.07.08. 10:44 gyuladaniel94 

• gyuladaniel94 avatar

@LeveliBéka: Rendesen karbantartod a láncodat? Megfelelő kenőanyaggal, meg karbantartással 4ezret is simán ki kéne bírnia egy láncnak. Fogaskeréksort meg ha nem akarsz állandóan cserélgetni, akkor ne használd nyúlott lánccal, ha a 0,75-ös mérő beleesik a láncba, és még akkor új láncot veszel, akkor nem fog ugrani a soron a lánc, és nem kopik olyan gyorsan, mint egy nyúlott lánccal.

Elküldve: 2013.07.08. 10:37 Csakisahegy 

• Csakisahegy avatar
  • Merida Bike csapat
  • Merida Bike csapat

@LeveliBéka: Szerintem nem nagyon van, ami többet bír, ha rendszeresen nyúzzák. Nekem montin XT sor van, és kb. az is ennyit bírt, most cserélem. Lehet célszerűbb olcsóbb fogaskeréksort sűrvebben cserélni, viszont láncból az erősebbeket kell használni-így talán hosszú távon gazdaságosabban ki lehet jönni.

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!