Távtartó csúszópapucshoz

1-35 (35 hozzászólás)

Elküldve: 2013.08.29. 12:02 sgtGiggsy 

• sgtGiggsy avatar
  • túrázgató/városi harcos
  • Kecskeméti bicósok csapat
Témaindító hozzászólás:

Előre is elnézést, de állati láma kérdés lesz. Van egy csúszópapucsos bringám és állatira zavar a kerék ki-, berakásánál, hogy játszadozni kell a normális egyenes állás megtalálásához. Az ilyesmihez létezik valami távtartó, ami az ejtőpapucsosokhoz hasonlóan mindig fix helyen tartja meg a kereket? És ha nem létezik, akkor vajon elég az, ha a kukázásra ítélt régi váltó fülét levágom, és azt rakom oda? A válaszokat előre is köszönöm :)

Elküldve: 2013.09.01. 10:18 sgtGiggsy 

• sgtGiggsy avatar

@spank309: Látod, tudsz te normális is lenni, ha akarsz :)

Amúgy köszönöm mindenki segítségét, de végülis tegnap délután nekiugrottam, és megcsináltam a régi váltó füléből a dolgot. Egyelőre tökéletesen működőképesnek tűnik.

http://foto.testbike.hu/media/pics/galleries/13780/tn_1_5420.jpg

Elküldve: 2013.08.31. 10:06 spank309 

• spank309 avatar
  • dirt/street gyerek

Elküldve: 2013.08.31. 09:46 sgtGiggsy 

• sgtGiggsy avatar

@spank309: az, hogy vannak bunkók az oldalon, még nem jelenti azt, hogy szó nélkül kelljen tűrnöm, hogy egy hozzád hasonló kis fasz látatlanban sértegetni kezd holott semmi okot nem adtam rá. Ja és ahhoz képest, hogy ez az oldal "90 százalékban" a bunkóságról szól, itt érdekes módon MINDENKI segíteni próbált, ötleteket adott, és normálisan viselkedett, csak te voltál ilyen surmó. Hogy túl sok verést kaptál, és emiatt a neten éled ki a frusztrációd, vagy túl keveset, és amiatt azt hiszed, hogy megengedhetsz magadnak ilyen stílust, azt nem tudom, de nagyon sürgősen vegyél vissza az arcodból. A felfogóképességed pedig még mindig a nulla közelében jár. Már mirage hozzászólásánál is mondtam, hogy az a fajta megoldás nálam nem játszik. Látom hogy működik, de ez nem az, amire gondoltam. Amit én kerestem, az olyasmi, mint a fül, amivel a váltót rögzítik az ilyen biciklikre, csak a váltó nélkül. Így hajtás oldalról a váltó tartaná meg a kereket, a másikról pedig az említett alkatrész. Halál egyszerű dolog, de te jössz itt nekem a láncfeszítővel ami totál más. És az egy dolog, hogy egyszer felhozod a láncfeszítőt - bárki tévedhet -, de még azután is szajkózod, hogy többször is elmagyaráztam, nekem nem jó megoldás. Ahogy azt is elmagyaráztam, hogy szó sincs olyasmiről, hogy ne tudnám beállítani egyenesen azt a kurva kereket, egyszerűen szertném megkönnyíteni a dolgot, ha van rá mód. De persze igaz, ezt csak olyan háromszor írtam le, így érthető, hogy nem fogtad még fel.

Elküldve: 2013.08.31. 08:44 spank309 

• spank309 avatar
  • dirt/street gyerek

@sgtGiggsy: Szokj hozzá a stílusomhoz mert ez az oldal erről szól =) 90%-ban. Arról meg én nem tehetek hogy ennyire nincs felfogásod ez a kép amit mirage linkelt neked tökélete megoldás. http://farm2.staticflickr.com/1350/4594012048_a90e967bbf.jpg De ha ezt ennyire nem bírod felfogni ne is várj tőlem mást. De amúgy egyébként van itt 3 pont ami teljesen igaz:

-Egy 15 éves kisgyerek be pozicionálja neked középre a kereket. -Tesco-s szar bicótól meg ne várj többet. -Mindenkinek fáj a kimondott igazság.

Elküldve: 2013.08.31. 02:11 sgtGiggsy 

• sgtGiggsy avatar

@gyuladaniel94: az már sajnos a drágább a leves, mint a hús esete lenne. Az egész váz nem ér annyit, hogy ilyesmibe belevágjon az ember.

@spank309: nem bírom megállni. Légyszi magyarázd el kérlek, hogy egy ilyen láncfeszítő, vagy bármilyen más láncfeszítő mennyiben lenne megoldás arra, hogy egy olyan váznál, mint az enyém, a kerék ki-, berakása annyi legyen, mint egy modern ejtőpapucsosnál. Eleve is az általad mutatott láncfeszítőt nem is ehhez a fajta papucshoz találták ki. Ami pedig a stílusod illeti lassacskán kijárna neked egy orrbaverés. Feltettem egy kissé láma kérdést, de teljesen kulturált formában, erre te zsigerből lesötétezel, használható segítséget nem adsz, sőt még a kérdést sem vagy képes sokadszorra sem értelmezni. Egyrészt nem a te seggedből rángattak engem ki, hogy szó nélkül eltűrjem a stílusod, másrészt kíváncsi lennék, hogy szemtől szemben is megengednéd-e magadnak ezt a hangnemet. Erősen kétlem. Szóval húzzál szépen vissza a barlangba, ahol rád találtak, vagy akárhova, csak a közelemben ne rontsd a levegőt. Kis fasz.

Elküldve: 2013.08.30. 23:26 spank309 

• spank309 avatar
  • dirt/street gyerek

@sgtGiggsy: Látszik fogalmad sincs mi az a láncfeszítő és hogy hány formában létezik =) Az meg hogy bunkó vagyok kit érdekel? szerinted érdekel mit gondolnak itt rólam az emberek?! Megnyugtatlak nagyon nem. Ahelyett hogy itt vitáztok veszel egy ilyet: http://ebike.hu/termekek/hajtas/lancfeszito/hatra/12639_bikepositive-black-arrow-lancfeszito-14mm-tengelyre/ ez kicsit drága de pont leszarom ;) lényeg a lényeg megoldás a problémádra. Csak mivel fogalmad nincs mire lehet használni egy ilyet a lánc feszítésén kívül, így vess magadra ;)

Elküldve: 2013.08.30. 22:45 Solfrutta 

• Solfrutta avatar

@pranksta: Akkor nem tartja meg normálisan a váltót. Ugyanis nem csak a tengely tartja a helyén a váltófület, hanem egy kisebb csavarral be kell csavarozni a papucsba. Így nem lehet hátratolni koppig, csak a váltó füléig, cserében nem esik le a váltó ha kiveszed a kereket.

A témához: szerintem a legegyszerűbb megoldás egy ilyen váltófület felcsavarozni a másik oldalra, mint ahogy lentebb is írta valaki. Vagy nem csinálsz semmit, és +10 másodperc kerékberakásnál, amíg egyenesbe állítod... :)

Elküldve: 2013.08.30. 22:30 pranksta 

• pranksta avatar

@sgtGiggsy: miért, mi akadályoz a másik oldalon ebben? ha jól értem olyan váltód van, aminek tartófülét a tengely rögzítőcsavarja alá kell szorítani, nem igaz? azt mi miatt nem lehet megcsinálni, hogy az egészet, váltóstul betolod addig, amíg koppan a papucsban (mindkét oldalon)?

Elküldve: 2013.08.30. 21:21 gyuladaniel94 

• gyuladaniel94 avatar
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

Inkább papucsoltasd át, hájtenacélt bárhol meghegesztik neked szerintem. A csúszóba belehegeszttetsz egy a gyári papuccsal megegyező vastagságú lemezt, aztán meg kialakítod az ejtőpapucsot fúróval, fűrésszel, meg reszelővel, aztán kész.

Elküldve: 2013.08.30. 20:34 sgtGiggsy 

• sgtGiggsy avatar

@pranksta: a váltó oldalán koppig lehet tolni, a másik oldalon viszont nem.

Elküldve: 2013.08.30. 19:54 pranksta 

• pranksta avatar

@sgtGiggsy: és ha a tengely tartja a helyén a váltót, akkor miért is nem lehet koppig tolni? ott nem fér el a váltó rögzítőfüle a váztól, vagy mi a gond?

Elküldve: 2013.08.30. 19:46 sgtGiggsy 

• sgtGiggsy avatar

@pranksta: nem játszik, mert füles fajtájú váltó való a biciklihez, nincs külön rögzítési pont a vázon, így a tengely fogja tarja helyén a váltót. Biztos láttál már ilyen megoldású biciklit, ha máshol nem, a Tescoban, ott még most is ilyennel árulják a gépeket.

@spank309: bizony, te vagy a sötét, mert egyrészt nem full ugyanaz, amit linkeltél, másrészt annál is mondtam, hogy az én biciklimnél nem játszik ez a fajta megoldás. Nézz már meg egy kurva teszkós bringát, ha még mindig nem fogtad fel, hogy miről folyik itt a csevegés! És nem az volt a baj, hogy amit javasoltál, az számomra nem megoldás, hanem hogy jó magyar szokás szerint rögtön bunkó, lekezelő pökhendi stílusban nyilvánultál meg. Félreértések előfordulhatnak, de a bunkóságra nincs mentség.

Elküldve: 2013.08.30. 13:11 spank309 

• spank309 avatar
  • dirt/street gyerek

@sgtGiggsy: hallod full ugyan ezt linkeltem be csak az 1 csavaros nem kettő amit mirage linkel... na és akkor még én vagyok a sötét =)

Elküldve: 2013.08.30. 12:40 pranksta 

• pranksta avatar

@sgtGiggsy: és az nem jó, hogy egyszerűen koppig betolod a kereket a papucsba?

Elküldve: 2013.08.29. 21:35 mirage 

• mirage avatar
  • virsli gumis/oútis

@sgtGiggsy: nyugi..nem1 ejtopacskeros bicoval talalkoztam ahol nem vollt rendesen a helyen a kerek...eleg ha visszarakskor nem terhelsz ra a kerekre es maris rosszul van a papucsban, ugyhogy az ejtopacskerosok elete se fenekig tejfel (a legbrutalabb eset hogy annyira el volt cseszve a papucs, amiben shimano agy volt ameiknel a kontraanya ovalis es csak megfelelo pozicioba allitva a kontraanyat lehetett rogziteni a kereket, maskulonben a kontraanya a papucsba beugrott, es maris megvolt a gebasz:)

Elküldve: 2013.08.29. 21:28 sgtGiggsy 

• sgtGiggsy avatar

@mirage: hát a csavar a papucsba az nem játszik, ez mégis csak egy annó húszezerbe kerülő teszkós cucc, még ha mostanra szerintem talán - az azóta jobbra cserélt alkatrészek miatt - annál azért valamivel többet is ér (Legalábbis pont ma láttam a Tesco-ban, hogy ugyanazzal a felszereltséggel, ami az enyémnek volt, most negyvenezerbe kerül egy gép. Jó, tárcsafékes - ótvar noname bowdenes, ami már most szorul - meg Shimano hátsóváltós, de nem hiszem, hogy az annyit dobhatna az áron)

De ami a lényeg, hogy nem a kerék beállításával volt gondom, mert hát ahhoz azért nem kell épp agysebészi szintű intelligencia. Kényelmi szempontból keresek megoldást a kérdésre, hogy annyi legyen a kerék ki-, berakása, mint egy normális ejtőpapucsos biciklin. De a válaszokból úgy látom, hogy nincs ilyesmire célalkatrész :( Marad akkor a házibarkács :)

Elküldve: 2013.08.29. 21:09 mirage 

• mirage avatar
  • virsli gumis/oútis

@sgtGiggsy: vagy maradsz az asszimetrikus anyameghuzasnal mint amit mar leirtam, vagy a kalapacsnyeles trukk (bocs nem neztem meg a bicodat, ez csak 1sebin mukodik), vagyis fejreallitod a bicot, berakod a kalapacsnyelet a kerek es a kozepcsapagyhaz koze, es feszited igy jo lesz a lancfeszesseg, es ha ovatosan jobbra vagy balra mozgatod a nyelet akkor a kerek is ugy mozog, es igy pont kozepre tudod loni..:D

Elküldve: 2013.08.29. 21:05 mirage 

• mirage avatar
  • virsli gumis/oútis

@sgtGiggsy: anno volt egy ktm strada outim, es abba volt mind2oldalt 1-1csavar a papucsban (ugyanerrol az elorecsuszo papucsrol van szo) amivel belehetett loni a helyes kerekallast ha van megfelelo turelmed-felszerelesed-kezugyessegd akkor te is csinalhatsz---lyuk-menet-es bele csavar...bar az occob bringak papucsa csak egy vekony lemez ami felejtosse teszi az elobbit

Elküldve: 2013.08.29. 20:54 sgtGiggsy 

• sgtGiggsy avatar

@mirage: szép megoldás :D De amúgy valami ilyesmi lett volna a kérdésem, hogy létezik-e olyan alkatrész, ami ezt a feladatot látja el. Mert láncoldalon ott van ugyebár a váltó, de a másikon semmi. Ha nincs jobb, egyre inkább arrafelé hajlok, hogy az előző váltó fülét levágom, és azt teszem oda, de azért jobb lenne, ha létezne valami célalkatrész erre a feladatra.

Elküldve: 2013.08.29. 20:27 mirage 

• mirage avatar
  • virsli gumis/oútis

De ha ennyire zavar ez a problem akkor csinald meg igy (de mind2 oldalra:D

http://farm2.staticflickr.com/1350/4594012048_a90e967bbf.jpg

Elküldve: 2013.08.29. 20:22 mirage 

• mirage avatar
  • virsli gumis/oútis

Az is csuszopapucs csak elorefele nyilo...mint oly sok mindent ezt is campagnolo bacsi talalta ki, de anno meg azert mert igy gyorsabb 1sebinel kivenni a kereket, mint a hatrafelenyilo papucs eseten..:D

csavarossal konnyebben beloheto a kerek...gyorszarral szivas....betolod koppig a kereket, jobb oldali anyat teljesen meghuzod, ezutan kezeddel belovod kozepre a kereket (bal lancvillanal nyomod vagy huzod, mikor-hogy), es 1ik kezeddel tartod, masikkal rahuzod a bal oldalit is

Elküldve: 2013.08.29. 16:53 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

Nem tudom melyiknek mi a neve. De van olyan váz, aminek teljesen függőleges a vájata és van olyan (régebbi/olcsóbb), aminek kb. 45 fokos szögben előrefelé néz. A függőleges az olyan, amilyen, ott nem lehet variálni, de a ferdénél már lehet(ne) valamit. Épp a múltkor szívtam lányom alu Fondriest országúti vázával, mert annak ferde a papucsa és sajnos, ha ütközésig toltam, akkor bizony ferde volt benne a kerék. Régen nem ilyen volt. Lehet, hogy egy esés következtében kicsit deformálódott. Pici ferdeséget kell elképzelni, de mivel országúti váz és igen "szűk" (1-2 mm van csak a gumi és a váz között), ezért ez már elég volt ahhoz, hogy beleérjen a gumi a vázba. Gyorszáras kerék persze és elég gyorsan be is lehetett állítani egyenesbe, de nem tudtam a gyorszárat annyira meghúzni, hogy egy komolyabb megindulás után ne mozduljon el benne a kerék! Mérgemben fogtam és simán lereszeltem a papucs belső oldaláról pont annyit (nagyon keveset kellett!), hogy egyenesbe kerüljön a kerék. Lehet, hogy nem szép megoldás, de azóta is működik!

Elküldve: 2013.08.29. 16:21 ArtWolf 

• ArtWolf avatar
  • Csapassuk a Pilisben csapat
  • Csapassuk a Pilisben csapat

@sgtGiggsy: szerintem gyorsszárassal könnyebb is belőni az ejtőpapucsos vázban a kereket. Velem ezt mondatja a tapasztalat

Elküldve: 2013.08.29. 16:07 sgtGiggsy 

• sgtGiggsy avatar

@pranksta: nem saját kútfőből jött, egy szervizes mondta, így nem tudok válaszolni.

Elküldve: 2013.08.29. 15:59 pranksta 

• pranksta avatar

@sgtGiggsy: akár csúszópapucsosnak nevezzük, akár nem, számomra nem világos, hogy miért lenne nehezebb gyorszárral beállítani a kereket, mint csavarral. a féket egyébként könnyen utána lehet állítani, nem ahhoz kell belőni a kerék pozícióját.

Elküldve: 2013.08.29. 15:53 sgtGiggsy 

• sgtGiggsy avatar

@johnny336: most nem is annyira a beállítás megszokásáról van szó, mert az megy, csak nem szeretem ezt a megoldást. Már a régi BMX-emnél sem szerettem, de ott ugyebár nem igazán volt más lehetőség a lánc megfeszítéséhez, váltós biciklin viszont ritka undorító az ilyen csúsztatgatós cucc, függetlenül attól, hogy mi a hivatalos neve. Egyébként én másokat is hallottam már ezt a fajta megoldást csúszópapucsnak nevezni, szóval lehet, hogy ez valami olyasféle közkeletű tévedés, mint az, hogy a zárt csapágyat iparinak nevezik.

Amúgy a téma alapból azért jutott eszembe, mert hátsókerék csere előtt állok, és kényelmesebb lenne egy gyorsszáras, viszont nem tudom, hogy annak a pozícióját mennyire lehetne a jelen formájában rendesen belőni. A biciklis boltban, ahova rendszeresen járok, azt mondta a szervizes, hogy az ilyen vázakba pont a kerékpozíció állítgatása miatt nem igazán szoktak gyorsszárasat tenni. Én viszont szeretnék.

Elküldve: 2013.08.29. 15:27 johnny336 

• johnny336 avatar
  • sima XC-s
  • Hegyikerékpárosok csapat

@sgtGiggsy: a kép az ejtőpapucs. Nagyvonalakban: amiből lefelé-előlre szeded ki a kereket (ld. képed, bringád), az ejtőpapucs. Aminél vízszintes a papucs, és hátrafelé húzod ki a kereket, az csúszópapucs.

A régi ejtőpapucsok sajnos ilyen gagyin voltak megoldva. Az akkori modernebb acélvázakra gyárilag volt heggesztve váltófül, az alapokon nem volt, ezért van a papucsba becsúsztatós váltófül - ami csöves megoldás, de ez van. Be lehet azt is állítani, szemmértékkel, és kis ügyességgel. Párszor megcisnálod, és rutinból fog jönni.

Amit spank írt, az csúszópapucsra jó, mivel ti is csúszópapucsot írtatok...konzekvensen mindenki.

Elküldve: 2013.08.29. 15:01 sgtGiggsy 

• sgtGiggsy avatar

@johnny336: Lehet hülyeséget kérdezek, de az ejtőpapucs az nem kizárólag az ilyeneket jelenti? http://static.testbike.hu/images/rvattpic/Dartmoor-Hornet-2012-freeride-vaz-LA.jpg

Én azt hittem, hogy minden olyan váz, amiben nem egy fix pontja van a tengelynek, hanem egy vájatban lehet állítani a pozícióját, az csúszópapucsos.

Elküldve: 2013.08.29. 14:25 johnny336 

• johnny336 avatar
  • sima XC-s

@sgtGiggsy: ami bicikli a képeiden van az ejtőpapucsos.

Elküldve: 2013.08.29. 13:39 sgtGiggsy 

• sgtGiggsy avatar

@spank309: Most nem azért, de mielőtt a másikat lesötétezed, illene értelmezni a kérdést. Itt egy tszkógazdaságos váltós bicikliről van szó. Csúszópapucsos, és a váltónak nincs külön szem a vázon, hanem a papucsba illeszkedő füllel lehet rögzíteni. Ez a fül ugyebár csak az egyik oldalon van, ott szépen stabilan meg is fogja a tengelyt, ellenben a másik oldalon nincs semmi hasonló.

És nem akarok hasonló stílusban válaszolni, mint te tetted, de én azt hittem, hogy a leírásból elég egyértelmű volt, hogy mire gondolok. Két másik hozzászóló is rögtön felfogta a dolgot, így gyanítom nem velem van a gond.

Elküldve: 2013.08.29. 13:15 gyuladaniel94 

• gyuladaniel94 avatar

@spank309: És ezt szerinted hogy lehet használni azzal a csúszópapuccsal amiről szó van? Ugyanis nem a vízszintes, hátulról nyitott csúszópapucsról van szó.

Elküldve: 2013.08.29. 12:57 spank309 

• spank309 avatar
  • dirt/street gyerek

Elküldve: 2013.08.29. 12:46 sgtGiggsy 

• sgtGiggsy avatar

@Vilmos23: Hát én sem igazán értem, hogy ki volt az az állat, aki váltós biciklikre képes volt ezt tenni. Nem hiszem, hogy kialakításban akárcsak egy fillérrel is olcsóbb lenne, mint az ejtőpapucs, és folyton csak a szenvedés van vele. Mai fejjel már biztos eszembe sem jutna csúszópapuccsal venni biciklit, de mikor ezt vettem még fiatal voltam és bohó :D

Elküldve: 2013.08.29. 12:18 Vilmos23 

• Vilmos23 avatar

Tudom ismerős szitu nekem is volt ilyen vázam.Ha jól tudom nem nagyon van ilyen lehetőség én is alátétekkel meg hézagolókkal tudtam nagyjából központosítani a kereket.Ha engem kérdezel gusztustalan találmány a fejére tudtam volna húzni akkoriban aki megálmodta. Főleg a vfék beállítás is siralmas volt ez miatt.

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!