Szia,
A bringádba 120-as teleszkóp való, én azt mondanám ne is akarj bele másmilyent. A Merida trail vázakban pont ez a pláne, hogy bár merevfarú (tehát megvehető árú), mégis 120-as elsőtelót enged, amit nem sok ilyen jellegű gép tud. Ha főleg csapatni szeretsz, akkor kell is a 120 mm, ami még mászásnál sem hátráltat. Ez egy jó kis játszós gép így, ami nem okoz számottevő hátrányt akkor sem, mikor az idő számít.
Rövidebb telóval idegesebbé válik a géped, magyarul közvetlenebb lesz a kormányreakció, de romlik az egyenesfutás. Ilyesmivel lehet játszani, ha mondjuk egy gyárilag elcseszett vázgeóról van szó, vagy ha az ember valamiért ezt szereti, de itt most nem hinném, hogy erről van szó.
Szóval maradj a 120-nál. Én nem adtam volna el a Raidon-t, mint ezeréves Suntouros, még sosem csalódtam a márkában (árához képest, persze), bár Raidonom pont nem volt.
2 kg nem olyan rossz ebben a műfajban, nézd meg a Torákat... de legalább baj is van velük, jócskán (most biztos leszedik majd páran a fejemet, akik évek óta használják. nem vitatom, erre is van példa). Ha könnyíteni akarsz, és olcsón szeretnéd megúszni, szerintem találsz komolyabb Raidon-t, esetleg Epicon-t (bár gyanús, hogy az nem sokkal könnyebb, a saját 150 mm-esem speciel pont 2000g karral, tengellyel, mindennel).
Ha komolyan sokkal könnyebbet akarsz, ami jó is még mellé, akkor zsebbenyúlós lesz. A könnyű és jó Rock Shox drága, ami olcsó, az előbbi kettőnél szenved csorbát. A FOX kurvadrága. Esetleg még az XFusion felkerülhet a listára, de abból még kevés a használt, és az is csak a Fox-hoz képest olcsó.
Sokat írtam, de összefoglalva: ha rám hallgatsz, marad a 120 mm, telóból meg könnyű - olcsó - jó -> ebből válassz kettőt...