Sziasztok! Van itt olyan, aki SPD pedállal DH/ Endurozik ?
Mik a tapasztalatok ?
Sziasztok! Van itt olyan, aki SPD pedállal DH/ Endurozik ?
Mik a tapasztalatok ?
Látom nem válaszol neked senki. Hát bizony ilyenkor az interneten kell kutakodni a témában. De mivel engem majdnem minden érdekel, egy picit utána néztem. Egyébként, SPD-t használok, de főleg aszfalton enyhébb terepen, illetve a Mozgásvilág (stb.) tesztnapjain, két cyclocross, két MTB bicajjal is közepes-enyhébb terepen. Tehát nem vagyok kompetens DH kérdésben nyilatkozni. Viszont a RedBull versenyzői igen. http://www.redbull.com/en/bike/stories/1331628862785/to-clip-or-not-to-clip Ez az írás aszt mondja, hogy a kilencvenes évek végére szinte egyeduralkodóvá vált az SPD a komoly DownHill versenyzők között. Ezután jöttek az "Ausztrál/Új-Zélandi fiuk" és egy kis megtorpanást okoztak (a saját fejlesztésű flat pedál cipővel), de a trend fő iránya azért megmaradt. Továbbra is elsősorban SPD-t használnak a komoly DH versenyzők és leginkább ezzel nyerik a világfutamokat, még ha 2007 és 2009-ben egy flat pedálos nagy ágyú (Sam Hill, a neve is beszédes) vitte is el a pálmát. Ha csak a divat szempontjából kérded, akkor ne aggódj, semmi sem kényszerít, hogy ezt vagy azt használj. Menő és divatos mindkettő. Ha más van a hátérben, akkor dönts úgy, ahogy érzed, az lesz a jó. Ha ügyes SPD felhasználó vagy, de picit zavar, hogy kiélezett helyzetben nincs meg a teljes szabadságod (0,5 s késlekedés a kicsatolás miatt), akkor ne dönts az SPD mellett. Visszafelé is igaz. Ha imádod a folyamatos kapcsolatot és a talpad lecsúszásának kisebb esélyét, akkor meg SPD. Esni ezzel is azzal is fogysz. A DH technikák kis része függ "a talpam lerakom kanyarodáskor" tudástól, de ott kétségtelen hátrány az SPD.