@habmalac: nem sajnos nem tudok, mint írtam, inkább kisszériás vázaknál találni ilyent, vagy egyedi gyártásban (erre akár magyar neveket is tudok mondani), de az nem fog kijönni 60-ból. Se 120-ból... Az egyetlen ami tudomásom szerint kapható itthon, az ez a Ritchey 29er de ez se 60.
Szóval marad az alu. Nem rossz elképzelés az FR váz, mert erős, és annyira nem vagy magas, hogy egy hosszabb nyeregcsővel egy 16-os váz (amennyiben elég hosszú) ne lenne jó. Nekem volt 14"-os DaBomb-om, az kimondottan hosszú volt, egy hosszú csővel majdnem ki is adta a 183-as magasságomhoz, de ijesztően hajlongott már így is a 31.4-es (viszonylag vastag) nyeregcső (szinte mintha fullyn ültem volna (: ).
Plusz egy FR vázat nem egészen túra/XC szempotnok szerint terveznek, tehát hajtásirányú merevséget, robbanékony gyorsíthatóságot ne itt keress.
Viszont ebben a műfajban nekem nagyon tetszik az NS-től asszem a Surge. Cro-Mo, 16", afféle mindenes váz, és állítólag kisebb telóval is elmegy, meg nagyobbal is- nyilván az irányítás változik persze. Viszont ez tudtomaml nincs már újonnan, használtan meg ritka.