Átlagsebesség - túloznak a bringások?

1-25 (25 hozzászólás)

Átlagsebesség - túloznak a bringások?

Elküldve: 2012-02-14 18:51 felhasználó ikon   XCode 

• XCode avatar
  • túrázgató/városi harcos
Témaindító hozzászólás:

Amikor még ifjú voltam és bohó, 200 km távolságot 9-10 óra alatt tettem meg, országúti kecskével. Mostanában, terepjáróval, ugyanezt a távolságot 13-14 óra alatt tekerem le, de ebben rendszerint van terepmenet is. Az átlagsebesség az előbbi esetben 20–22 km/h, utóbbiban 14–15 km/h. Olvasgatván bringások úti beszámolóit, véleményeit, sok helyen találkoztam ennél lényegesen jobb eredményekkel. Valamirevaló bringás nem éri be a 25-30 km/h körüli átlagnál kevesebbel, sőt! Könnyedén tartja ezt a sebességet hosszú távon, legyen szó terepjáróról vagy túrakecskéről. Kíváncsi lennék, én vagyok kripli, avagy bringásaink túlozzák el eredményeiket? Józan életű kerékpárosok írjanak, hosszú távon (min. 100 km) elért átlagsebességükről.

Elküldve: 2012-03-05 14:47 felhasználó ikon   XCode 

• XCode avatar

@Lincoln: Hosszú távon ez nagyon jó eredmény, még országútival is. De ahogy írod, fiatal vagy, könnyű is, így talán mégsem csoda. Kitartás, kemény akarat, állandó edzés, jó erőnlét. Hogy szembe széllel nem tudsz tekerni? Ezen mosolyognom kell... Biztosíthatlak, hogy más is így van vele.

Láthatod alább a számításaimat. Ebben sokféle korú, sokféle bringát használó emberek adatai kaptak helyet. Nyilván fiatalok, országúti bringások stb. az így számított középnél jobbak. Öregek rókák terepjáróval stb. természetszerűen a középérték alatt teljesítenek.

Nem írtam a témaindító hozzászólásban, hogy világéletemben kényelmesen szerettem tekerni. Képes vagyok a leírtnál nagyobb teljesítményre, de minek hajtsak? Nem látok semmit a tájból, pedig éppen azért kerekezek. Legutóbb Budapest és Monor között (ebből 12 km terep) 23-as átlagot hajtottam. Időre kellett mennem, időben el is indultam, de kaptam egy kiadós defektet röviddel az indulás után. Mindezt terepjáróval, pocsék utakon, és túl az ötvenen.

Bringaügyben ott a Bolha. Biztosan találsz magadnak megfelelő kecskét.

Elküldve: 2012-03-05 13:08 felhasználó ikon   Lincoln 

• Lincoln avatar
  • virsli gumis/oútis

@XCode: Sziasztok. Én viszonylag új vagyok itt, de gondoltam leírom már én is az enyémet. Gyakran bringázok, fiatal vagyok és könnyű, ezenkívül én mindig annyira taposom a pedált amennyire csak bírom. Ilyen 100kilóméteres távon 32körül van az átlagom. Ez tényleg nagyon átlag, hátszélbe több, szembe sokkal kevesebb (nem tudom miért szembe széllel nem tudok tekerni :D) de még ahangulat az évszak, a per pillanatnyi tekerhetnék kedvem is befolyásolja. Tehát normálisan átlagosan szélcsendben 32km/h. Kicsit soknak hangozhat, de én egyedül kerékpározok, és nem csak kellemes tempóval, hanem szenvedős tempóval. Amúgy meg, nyílván láttátok már a tour de france-t ahol 100at simán 44-45km/h-s átlaggal tekerik, pedig minél gyorsabban mész a légellenállás annál nagyobb mértékben lassít, tehát a 44-45 az őrült sok. Attól félek én a 35öt sem fogom elérni sosem pedig az elég közel van a 45höz képest :D ((Apropó, akarok venni egy jobb bringát, ha valaki tud egy jó országútit, használtan (de akkor jó állapotban) az nyugodtan szólhat, szívesen megveszem ha tetszik. 100ezerkörül gondoltam, plusz minusz 30ezer))

Elküldve: 2012-02-15 13:17 felhasználó ikon   XCode 

• XCode avatar

@johnny336: Köszönöm az adatokat, beillesztettem őket a számításaimba. A lényeg nem változott. Harminc adaton már túl vagyunk, innen kezdve ez így is lesz, hacsak valaki elő nem áll valami szélsőséggel. (Szakadékba, hátszéllel 98 km/h.)

Elküldve: 2012-02-15 10:14 felhasználó ikon   johnny336 

• johnny336 avatar
  • sima XC-s
  • Hegyikerékpárosok csapat

@XCode: pontosabb adatok végett egy-két térképem:

http://g.co/maps/pqpr6 http://g.co/maps/hux5c http://g.co/maps/2345b a végpontra kattintva kinyílik grafikusan a szintkülönbség, illetve a túra adatai.

Külön méri a konkrét mozgással eltelt időt, a teljes időt, illetve eszerint a sebességeket is csoportosítja.

A megállástól számított 5 másodperc után már nem ketyeg a moving time, illetve legalább 5 métert kell haladni, hogy folytassa a mérést.

Ezeket mind dohányosként, 7-8 év inaktívitás után sikerült összehoznom, tavaly márciusban kezdtem komolyan nyomni, amikor megvettem a mostani XC-gépet.

Elküldve: 2012-02-15 9:35 felhasználó ikon   XCode 

• XCode avatar

Feldolgoztam még a legújabb eredményeket is. Az adatok terjedelme növekedett (26), ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az átlagsebesség erősebben ingadozik (10-36 km/h között), ez az adatok megnövekedett szórásában (6,8) is megmutatkozik. Az átlag viszont alig változott: 23,6 km.

A legtöbb bringás ezek szerint 40-100 km-es szakaszon 16,8-30,4 km/h közötti átlagsebességre képes.

Elküldve: 2012-02-15 1:15 felhasználó ikon   XCode 

• XCode avatar

Megvannak az első eredmények.

Véleményetek szerint ezektől függ az átlagsebesség: 1. a kerékpár típusa és terhelése; 2. a bringás életkora és erőnléte; 3. magányos, avagy társaságban teker-e a bringás, és hány főt számlál a társaság; 4. a leküzdendő távolság; 5. szilárd burkolatú úton, avagy terepen, kell-e közlekedni, illetve síkságon, vagy hegyes-dombos vidéken. Nagy kár, hogy ezeket a tényezőiket nem lehet valamiképpen képletbe tömöríteni.

Az általatok említett sebességadatokból számolva a következő értékek adódtak. Az adathalmaz terjedelme (a legnagyobb és a legkisebb elem különbsége): 21. Az átlagsebesség (számtani közép): 22,7 km/h. A szórás: 5,4. A szórás értelmezése: az egyedi adatok a 22,7 km/h átlagtól átlagosan 5,4-del különböznek. Súlyozott átlagot is számoltam, ami valamivel jobban tükrözi a valóságot, ez 23,7 km/h-nak adódott. Ne feledjétek, hogy valamennyi adat 60-100 km távolságon belül érvényes.

Ezek szerint az én hosszú távú (≈ 200 km) teljesítményem az átlagosnál valamivel gyengébbnek mondható. Folytatása következik, ha érkeznek újabb adatok.

Elküldve: 2012-02-14 23:50 felhasználó ikon   sugare 

• sugare avatar
  • Dirt-street montisok csapat

@sugare: Viszont,én napi átlag 40-45km-ert tekerek,nem pedig 100-at nem tudom hogy ez most itt számit e,de gondoltam beirom...........

Elküldve: 2012-02-14 23:47 felhasználó ikon   sugare 

• sugare avatar

Hali!Mindennap pörgetem mint a futárok,de én nem vagyok az,csupán a bringával közlekedem mindenhová!"Szó szerint" Nos,nekem városban,az átlag az 26-28Km/h.pörgősbe sima 31-36Km/h.Terep emelkedővel,mint pl dobogókő,akkor 10-13Km/h.Lefele esélytelen mérni,ott ritkán érdekel hogy mennyivel jön az ember,igazi fizikai munkát olyankor nem csinálsz,igy nem szoktam a lefeléket nézni:)De...........ha magadnak csalsz a kilóméterekkel,akkor meg ette a fene az egésszet........igy nincs értelme az egész pörgetésnek ,meg kikapcsolódásnak...........ha magadat becsapod,másoktól mit vársz el??.Ez a lényeg.Úgy tekerj,hogy "TE"érezd jól tőle magad,és ne másoknak bizonyíts hogy tudsz te még többet is...............minek?...........attól nem leszel boldogabb,és jobb.Mindenki csak annyit vállaljon amit elbír:)örök igazság:)

Elküldve: 2012-02-14 23:22 felhasználó ikon   XCode 

• XCode avatar

Nincs még elegendő adat a megfelelően pontos számításokhoz. Harmincnál több kellene a hibák csökkentése végett. A részeredmény: 24,5 km/h. Már ez is meglehetősen "életszagú" átlag. Jó erőben levő bringás ennyit simán tekerhet 100 km-es szakaszon.

Elküldve: 2012-02-14 22:46 felhasználó ikon   szami 

• szami avatar

Én Szeged-Szarvas(90km) távon szoktam 27-31 közötti átlagot menni. Montival jellemzően 27-28 az átlagom, van egy öreg csepel outim ss-é alakítva, azzal pedig 29-31 között van az átlag. Mindez kevés csomaggal elég sietősen hajtva. Szerintem 33-at már nem tudnék tartani, még ha megszakadnék sem 90-100km-en. Viszont 25-28 közötti tempóval a világból ki tudnék menni. Balatonkört is 26 körüli átlaggal nyomtam le, igaz ez a nettó átlag, tehát amikor gurult a bringa, a megállásokat nem beleszámolva. A bruttó átlag 21-22km/h volt a Balatonkörön, 10óra körüli idővel.

Elküldve: 2012-02-14 21:15 felhasználó ikon   XCode 

• XCode avatar

Bocsássatok meg, hogy nem válaszolok mindenkinek egyenként. Kezd most már pezsegni itt az élet!

Sokféle tényező beleszól az átlagsebesség kérdésébe, mindezeket figyelembe venni nem könnyű. De hát nem is kell matematikushoz méltó pontosságra törekednünk. Úgy gondoltam, egy idő után az általatok közölt adatokból kiszámítom a "nagy átlagot", az adatok szórását stb. Reménykedek benne, hogy nem maradok le nagyon...

Elküldve: 2012-02-14 20:52 felhasználó ikon   mematyi 

• mematyi avatar
  • sima XC-s

én Symbianon Sports-Trackert használok.

egyébként terepen mi 100on olyan 15-20as átalgokat megyünk, de inkább 15

Elküldve: 2012-02-14 20:51 felhasználó ikon   veszigeri 

• veszigeri avatar
  • sima XC-s

@XCode: én valahogy úgy vagyok vele, hogy a tempót mindig a szituáció diktálja! Amikor idén apámmal (ő nincs túl jó kondiba), mentük körbe a Balatont, akkor az első napon 130Km-en 21,5Km/h körüli átlagot mentünk, ami csomagokkal szép időben sehová sem rohanva szerintem egészen tűrhető. Viszont idén Mátra Maraton rövid távján (kb 30Km, 700m szint), ott elhatároztam, ha már itt vagyok, akkor nem azért jöttem, hogy megálljak minden frissítőnél kempingezzek egyet út közbe, hanem azért hogy menjek, de izomból. Ott az eléggé durva terep ellenére is 23Km/h körüli átlagot tudtam menni, ami szerintem abszolút nem rossz, de bár ha azt nézzük, hogy a korosztályom 1. helyezettje ugyanitt 30Km/h-s átlagot ment, akkor nem is túl jó, de ő mindenképpen más tészta hisz versenyző, és nap mint nap versenyekre jár. A másik út ahol mindig nézem az átlagom, az (tűrhető hőmérséklet esetén)a péntekenkénti suliba betekerős akció. Reggel 6-kor indulás, és 48Km, sötétbe, hidegbe, és HAJRÁ!! Végig aszfalton megyek (mondjuk nem túl jó minőségűn), kis falvak között, ahol autó csak elvétve jár, és igazán kemény mászásokban bővelkedik az út. Ott egy elég durva dilemma játszódik le bennem: 1. ha nem megyek jó tempót, akkor nem érek be a suliba, beírnak későnek, ami nem jó 2. ha nyomom neki rendesen, akkor rohadtul elfáradok, és pl: dolgozatnál már nem igazán tudok figyelni így kénytelen voltam megtalálni a kompromisszumot: ez kb 22-23Km/h-s átlagot jelent. Ez miatt így is rengetegen néznek rám elég furcsán, de elhatároztam, hogy a tavalyi 1:40 és 1:50 közötti időmet, másfél óra alá akarom vinni!! (az adatok nem biztos, hogy minden esetben pontosak, mert ez szinte minden alkalommal változik)(bocs ha hosszú lettem)

Elküldve: 2012-02-14 20:49 felhasználó ikon   BF2 hungarolada 

• BF2 hungarolada avatar
  • sima XC-s
  • Kona Team csapat
  • Kona Team csapat

@Krupcheck: Hát tényleg nem egy mestermunka az android és szerintem rosszabb is mint az ios eléggé, de azért van benne valami ami jó :D Egyébként én endomondo-t használok, meg fenn van még egy pár és nagyjából ugyan azt tudják. endomondo jobban bejött, meg inkább edzés orientáltabb

Elküldve: 2012-02-14 20:48 felhasználó ikon   banderas70 

• banderas70 avatar
  • Merida Bike csapat
  • Merida Bike csapat

SZiasztok. Az átlag sebesség kérdése több összetevőtől függ és szerintem nehéz meghatározni: - 1:milyen kerékpáron tekersz mounti-trekking-országúti mindegyiknek más az úgymond utazó sebessége - 2:hány éves vagy - 3:milyen az edzetségi szinted - 4:hányan mentek 1-2 társsal tekerve sokkal gyorsabban lehet menni mint pl 8-10 fő TAPASZTALATOM: Általában ketten szoktunk túrázgatni,csak országúton, trekking kerékpárral,mi nem viszünk magunkkal semmi pluszt,két kulacs, müzlik defekt javító, 120-210 km-es távokat megyünk 22-24 km/óra átlag sebességgel egyszeri kb félórás pihenő beiktatásával. HA egyedül tekerek akkor szoktam 28-30-as átlagot kihozni magamból de ezt csak max. 60 km távig

Elküldve: 2012-02-14 20:29 felhasználó ikon   Krupcheck 

• Krupcheck avatar
  • sima XC-s
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

@johnny336: köszi a javaslatot, nekem amit kell, tudja a Move!, egyelőre nincs más igényem, de ezek szerint akkor van jobb. Lehet alkalomadtán akkufogyasztás terén érdemes lenne egyszer megversenyeztetni ezeket, mert a droidos csodák alapból nem húzzák sokáig, nem még ha gps-elnek is.

@XCode: a hegy az igen más téma, János hegyre mentünk már fel 5km-t 45 perc alatt. Egynapos cucc+ nehéz gépek (15,6kg a csapatós bringám...). Mondjuk utána már nem spóroltunk a fogas jegyén d: Bükkben is éltünk hasonlókat, Lillafüred-Szilvásvárad, akadnak szép emelkedők, hát még ha az ember megnehezíti a dolgát egy vízmosással.

Elküldve: 2012-02-14 20:20 felhasználó ikon   johnny336 

• johnny336 avatar
  • sima XC-s

@Krupcheck: Mytracks sokkal jobb a move-nál. Vagy endomondo, ott mások útvonalait fel tudod tölteni, és távolból, ismeretlenül is tudsz velük "versenyezni"

Elküldve: 2012-02-14 20:18 felhasználó ikon   XCode 

• XCode avatar

@johnny336: No, ez legalább az enyémhez hasonló, "öreges" tempó. A terep nagyon lenyomja az átlagot, még akkor is, ha hegyről lefelé robogsz. A Bükkben túrázva, emlékszem, gyengébb átlag jött ki. Az Istállós-kőre felfelé vállon vittem a kecskét (30-40 fokos emelkedő), aztán hajrá! Negyvennél gyorsabban azonban lefelé sem mertem repeszteni, egyenes szakaszokon, mert elszálltam volna a kanyarokban a csomagjaimmal.

@BF2 hungarolada: Ha nekem is 26 lenne az átlagom, nem zavarnának az olyan apróságok, mint a telefon.

Elküldve: 2012-02-14 20:17 felhasználó ikon   BF2 hungarolada 

• BF2 hungarolada avatar
  • sima XC-s
  • Kona Team csapat
  • Kona Team csapat

@Krupcheck: Köszi! azt elfelejtettem odaírni, hogy aszfalton 30km-ig... Terepen meg olyan 20 körül szokott alakulni... mászást még az erős lejtő sem kompenzálja sajnos :D

Elküldve: 2012-02-14 20:02 felhasználó ikon   Krupcheck 

• Krupcheck avatar
  • sima XC-s
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

@XCode: hozzáteszem alföldi vagyok. És a csomagom kimerül egy alapjáraton vagy 3 kilót nyomó hátizsákban, egy liter vízben, meg az egyéb apróságokban (szituációtól függően +1 réteg ruha, kaja, és az alapjáratos szerszámkészlet). Olyan nagyonhosszút túrázni nem szoktunk.

@BF2 hungarolada: kicsit off, de he telóról gps-elsz, akkor ajánlom figyelmedbe a Move! Bike Computer-t. Androidos app, és tud teljes túrára is átlagot , időt, stb mérni, meg méri külön a mozgással töltött időt, és annak az átlagsebességét is (te állíthatod be mi számít mozgásnak, így pl. azt, hogy 2 km/h-val vetted elő a zsebedből a telefont, azt nem számolja bele). Meg persze "trekkel" is, google maps-szel pikk-pakk szinkronizálható.

Elküldve: 2012-02-14 19:32 felhasználó ikon   XCode 

• XCode avatar

@Krupcheck: Bocsánat a pontatlan fogalmazásért, visszavonom: "józan ítélőképességű" megfelelőbb lett volna. (A sebességet a kiürített poharak száma nyilván nem befolyásolja.) Más tekintetben is pontosítanom kell. Könnyű kiskabátban bringázók, versenyzők nyilván tekerik erősen. No de mi van a csomaggal megrakott utazókkal? Az ő véleményük is érdekelne.

Egyébként le a kalappal a 27-es átlag előtt. Ez még "könnyített" bringával is nagyon jó eredmény.

Elküldve: 2012-02-14 19:32 felhasználó ikon   BF2 hungarolada 

• BF2 hungarolada avatar
  • sima XC-s
  • Kona Team csapat
  • Kona Team csapat

én mostanában gps-el mértem és olyan 26 jött ki max-ra. szerintem 28 még menne, de amíg belerakom a telefont a táskába, meg ilyen szarakodások is rontanak az átlagon :D

Elküldve: 2012-02-14 19:31 felhasználó ikon   johnny336 

• johnny336 avatar
  • sima XC-s

Biztos jónak igérkezett a menyasszonnyal találkozás, naná, hogy tekert az öreg :D

Nekem az átlagom 50 km-es túrákon általában 15-20 km/h körül alakul. Felmegyek a hegyre kb. 10 km-es átlaggal, aztán lezúzok eszement sebességgel, ez meg is duplázhatja az átlagot. 2-es gumikkal, vegyes talajon - ugye a hegyig is ki kell jutni.

Elküldve: 2012-02-14 18:58 felhasználó ikon   Krupcheck 

• Krupcheck avatar
  • sima XC-s
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

Józan életű? Akkor én kiestem. 100 km felett verseny vagy nagyon komoly nekiindulás szintjén nem bringáztunk még. Általában túra jelleggel, gyengébb bringásokkal megyünk ilyen távot. Amikor mozgunk, 27 az átlagos haladási tempó, vastagkerekűvel. Nekem ez a tempó, amivel a világból ki tudnék menni. nyilván hátszéllel ez felkúszhat 40 köré, különösebb fáradás nélkül, szembeszéllel meg... na arról ne beszéljünk, az orális kategória.

Fix-szel (44/15) nekem olyan 30 körüli a "túra" tempóm, de avval még csak olyan 70-80 km/1nap a max, és sajnos nem egyben mentük (egyesek átértelmezték a tekerést, úgyhogy volt egy hosszabb pihenő, meg párszor be kellett várni a népet).

Városon belül mentem már majd 40es átlagot 7km-en, de az nagyon nem átlagos-átlag, meg nem is 100 km.

Egyébként szerintem is túloznak :D De nem annyira, mint a kilencvenX éves szomszéd Józsibácsi, aki a tavalyi emlékezéseiben még 5 óra alatt tekert át a 80 km-re fekvő faluba a menyasszonyához, míg idénre már 2 órára javította az eredményét ugyanezen távon. Bár bármit kinézek az öregből (:

Új hozzászólás:
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
(formázási lehetőségek)
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!
Kattints ide, ha közeli kerékpár boltot szeretnél találni.   |   Integrity: szerver bérlés