Mi lenne akkor, ha a szokásos levegő helyett Héliumot töltenénk a gumikba?
Mi lenne akkor, ha a szokásos levegő helyett Héliumot töltenénk a gumikba?
nem.... mert azzal csak a levegő tömegét kapnád mínuszba... héliummal meg felhajtóerőt képzel, mivel könnyebb mint a levegő...
Ez olyan kérdés, mint hogy mi lenne, ha zárt lenne a váz,meg a teleszkóp, és kiszippantanánk belőle a levegőt, hogy könnyebb legyen :)
az lenne, hogy jó drágán csinálnál egy semmit, mert ennyi gázmennyiség kb. semmi könnyebbséget, vagy felhajtóerőt nem képvisel egy kerékpár tömegéhez képest. ad2 hamar kiszalad-kidiffundál a gumi porózusságának köszönhetően...
De, ha tubeless rendszert töltenénk fel héliummal, abból nem engedne olyan könnyen ki, a levegőt is tovább megtartja, mivel a defektgátló folyadék eltömi a kis repedéseket. Bár elég nehézkes lenne megoldani a He utánpótlást és amiatt a pár tized gramm miatt nem érné meg. Inkább spóroljatok annyit a felniszallaggal.
Ilyen erővel töltsd fel magasnyomású nitrogénnel, mint az SR-71 nek, hogy extrém sebességnél is biztos legyen :)
a diffúzió készsége miatt nagyjából 1 hét alatt leeresztene, viszont vízben fura dolgot művelne az biztos!
Szinte mindent elmondtatok már, de itt egy újabb szempont: héliummal töltött belsőkkel elvben még -268,9 Celsius fokon is lehetne tekerni. Persze a gumik már jóval előbb törékennyé válnának és elporladnának. Nem is beszélve a bringásról... Irány a Hold!
Amugy, ha belegondolsz abbol adodoan, hogy a hélium atom kisebb több kell belőle adott méretű helyre olyan nyomás eléréséhez mint levegővel, ebböl következően nemlenne efektiv semmi hatása :D
na látom érdekes válaszok érkeztek, köszönöm mindenkinek a kommentet ! egyszer viszont tényleg ki kellene próbálni....... :D
De, ha kiszámolod a felhajtóerőt, akkor rájössz, hogy nagyon minimális lesz ilyen kevés gáznál.
A hélium atom nagyon kicsi méretű és sokkal könnyebben átdiffundál a gumin, mint a levegő. Bár szerintem így is kibírna 1-2 napot. Robbanni meg max. akkor robbanna, ha hidrogénnel töltenéd fel.:D:D:D
Én úgy hallottam, hogy elég veszélyes héliummal tölteni, mert robbanásveszélyes. Ezt valahol olvastam régebben. Nem értek nagyon hozzá, de a lufi sem robban. Ezért nem értem miért robbanásveszélyes.
Mindenesetre egy verseny pár óra. Simán megérné héliumos gumikkal menni.
De akkor tömörebb belső is kellene, hiszen hamar elmenne a nyomás. Tehát a nyert súlyt visszahozza a belső.
Ennyi.
A levegő súlya amúgy 20 gr körül van kerekenként. Lemértem.
@petiboy_24: hidd el, elég gyorsan leeresztene, a lufi is leereszt, hacsak nem raknak vmit a belső falára
tessék:
http://www.lufimania.szeged.hu/tartalom.aspx?p=leggombok
"A héliumos latex léggömböket tartósítózselével látjuk el, mely belülről bevonja a léggömböt, és nem engedi olyan gyorsan a gázt elszökni. A 28 cm-es (11") latex léggömbök zselé nélkül max. 24 órát lebegnek, zselével ez a környezeti tényezőktől függően 3-4 napra emelhető. A latex léggömböket nem lehet újratölteni.
A fólialéggömböket nem szükséges zselével tartósítani. 7-14 napig vagy még tovább is lebegnek és tartják meg formájukat. ÚJRATÖLTHETŐK!"
A hélim atom olyan kicsi, hogy átdiffundál a gumin, ilyen egyszerű.
Vékony hangon eresztene le, ha egy tüske menne bele akkor szinte visítana :D
@wins1: ez engem is érdekel, miért eresztene le gyorsan? Informálj minket tényekkel, kérlek.
sztem nem történne semmi max egy kicsit könnyebb lenne:Dde elrepülni biztos nem fog hisz kb 4-5 lufi sem emel fel
Érdekes, szerinetm könnyeb lenne, de mindig fel akarna fordulni a bájk hogy a kerekei felfelé áljanak xDD Próba szerencse :P
Úgy gondolom semmi. A megfelelő nyomáshoz elegendő héliumnak nem hinném, hogy ilyen űrtartalom mellett kimutathatóan kisebb lenne a tömege mint a levegőnek. Ha ennek lenne értelme már szabályozták volna a versenyeken.
nem tudom, de ha kipróbáltad akkor leírhatod a tapasztalatodat róla:)