Egyszer ültem ezen: http://foto.testbike.hu/index.php?p=foto&gid=10528&id=2&pp=mygl
azóta is gondolkodok, hogy akkor ez most jó, vagy nem jó?
A technikai fejlődést nem lehet (mint mérnök nem is mondhatok mást, mint hogy nem is szabad) megállítani, de néha úgy látszik, kicsit túlzásba visszük a dolgokat, meg összekeverjük őket.
Ha azt nézem, hogy a '80-as évek végén mivel kezdtek montizni, meg ma mi van, akár csak az én seggem alatt is, akkor nem illik összehasonlítani a régi bringások teljesítményét az enyémmel, az alapján, hogy ők hol mentek fel-le, meg én hol megyek. Mert valószínűleg én, a láma alföldi gyerek, simán teljesítem azt, amit ők akkor. Csak épp egy csomó hibámat megoldja a technika, és amelyik akadálytól nekik ritkult a foguk, azon én átdöccenek.
Ha innen nézem, nem haragudhatok az elektromos rásegítésre. Csak tisztázni kéne a helyét.
Ha tud ténylegesen könnyű lenni (mert a 20 kilós Haibike pl. nem az, és oké, hogy egy darabig segít, de aztán tolhatsz felfelé egy kőnehéz gépet), akkor azért van pár szituáció, amiben szerintem helytálló.
- megöregszünk. De azért elvinnénk megfingatni az unokát, hagy szopjon fölfelé ő is (nem, neki nem veszünk rásegítésest!)
- a feleségem is szeret bringázni, télen-nyáron avval jár, de nem szeret órákig felfelé tekerni, nem mazochista. Lehetnek még így sokan.
- a már említett öltönyös munka. Mondjuk erre megoldás a váltóruha. De pl. jómagam is 10 km-re járok dolgozni, ami oké, de 25-re már nem annyira jókedvvel járnék be bringával. Bizony jólesne egy kis "dopping".
- robogó helyett, lustáknak, akik azért szeretnének mégis mozogni egy kicsit.
Olyan ez, mint a citromos sör. Ha sör helyett iszod, buzi vagy, ha kóla helyett, akkor menő.
A versenysport egy másik tészta. Tudjuk, hogy nagyon régóta nem tiszta az élsport. Az, hogy hobbista versenykre is leszivárog a dolog, az viszont undorító. Életemben egyszer toltam energiazselét, akkor is azért, mert ajándék volt a nevezéshez, és tényleg használt! Sőt, anélkül nem tudtam volna labdába rúgni a többiek ellen, így meg egész jót mentem. Valahol már ez sem fer. Pedig legális. De muszáj tolnod, mert lemaradsz. Innen csak egy lépés az, ami az élsportban zajlik, csak a legalitás határán túl, mert azon belül már nem megy.
Egy ismerősöm szerint legalizálni kéne mindent, és a gyógyszergyárak közt is kellene egy versenyt hirdetni, hasonlóan, mint a konstruktőri cím az F1-ben. Aztán leshetnénk mikor lesznek fejnélküli futók.
Igazából jobban is aggódom a hobbi versenyzésért, mint az élsportért. Mindaddig, míg ezen kerékpárok gyártója nem tesz egyértelmű jelölést a bringákra, ez bizony komoly csalási lehetőség lesz azon versenyeken, ahol nem villogják át röntgennel a bringát.
Amit a cikk szerzője leír, azért meg törvény szerint börtön jár, úgy neki, mint a fejlesztőnek. Mert amiről tudunk, és illegális, azt bűnrészességnek nevezik.