Valahányszor kényes helyzet adódik menet közben – pl. a szabályok nekem kedveznének, de az autósok, gyalogosok stb. fütyülnek rám –, gyakorta ez jut eszembe: miért nincs éppen itt egy hivatalos személy. Mondjuk a szabályt alkotó atyafi (egye meg, amit főzött), vagy a rendőr, aki (tisztsége szerint) vigyáz a rendre. Aztán eszembe jut: nem lenne jó, ha mindig mások, jelen esetben a hatóság, intézkedne helyettünk. Így azután saját hatáskörben oldom meg a helyzetet.
Ha társaim a közlekedésben figyelembe veszik az én érdekeimet is, magam is hasonlóképpen viselkedek, méltányolom igyekezetüket.
Ha átnéznek rajtam, próbálok továbbra is előzékeny lenni.
Ha ez sem használ – pl. a derék anyuka és szomszédja eltorlaszolja a kerékpárutat, s bár látnak és hallanak, a fülük botját sem mozdítják közeledtemre –, úgy tekintek rájuk, mint odahelyezett betontömbökre. Célomra összpontosítok: vigyázok, nekem vagy kerékpáromnak ne legyen baja. Nem tiltakozok, nem pörölök, nem prédikálok a szabályokról: kikerülöm őket, s megyek tovább. Ha megjegyzéseket tesznek, kiabálnak, meg sem hallom. Ha pedig elkerülhetetlen mégis a párbeszéd, tárgyilagosan közlöm a tényeket, s hajtok tovább, nem keveredek vitába.
Legutóbb a Soroksári-Duna partján akaszkodott gatyaszáramba egy neveletlen eb. Gazdája (kis túlzással talán) dagadó kebellel szemlélte, milyen rátermett kis kedvence. Visszafelé úton újra összeakadtam a kutyával és tulajdonosával. Szerencsére előbbi éppen egy másik négylábúval volt elfoglalva, nem sokat törődött velem. A gazdi, történetesen hölgy, esedezett bocsánatért, de a történtek után sem fogta pórázra kutyáját. Gondoltam, szóvá teszem a dolgot. „Nem történt semmi különös – mondtam –, de ha nem tud parancsolni a jószágnak, fogja kötőfékre. Erre szabály is van.” A hölgy természetesen megsértődött, s ennek hangot is adott. Ott hagytam kutyástól: sem meg nem hallgattam, sem vissza nem feleseltem.
S végül álljon itt bölcsességem foglalata.
A világ olyan hely, ahol nem szükségszerűen bánnak velünk tisztességesen.
Bocsáss meg, de ne felejts!