Pár hete kezdtem el én is kísérletezni a paraffinnal. Először sima paraffin, most 80% paraffin és 20% méhviasz keverékével használom. Állítólag ez jobb így, mint a sima paraffinozás. Bár engem már az is meggyőzött. Igaz, nem tart sokáig, míg megjelenik a dorombolós "lánczaj", amit én nem szeretek, ha már egy bizonyos erősséget elér. (ez kb a 3. vagy 4. nap és picivel másabb mint olaj esetében. = jobb attól.) De egyébként csikorgás, nyikorgás nincs.
Szóval eddig még hetente 1x fürdetem a láncot. Viszont nekem még így is megéri, mert már elegem volt az olajokból, ami a földút első 5 méterén már szépen adja is a homokszem hangokat. ...és persze elkezdődik az olaj besűrűsödése és aztán elfogy a kenő anyag és kezd hangos lenni a lánc. (2-3 nap nálam. szóval hetente 2x lánctisztítás, újra olajozás megvolt. Pedig a felesleget le szoktam törölni és csak oda cseppentek, ahova kell.)
Na mindegy. a Lényeg, hogy engem meggyőzött, még akkor is ha hetente újra kell "főznöm" és mártogatnom. Az, hogy nincs homokszem hang, halk és tiszta (a váltógörgő, lánctányér és a kazettasor is) bőven meggyőzött. (viasz forgácsok és darabkák, amik a lánc belsejéből törnek ki, az van rajta persze) A tisztítása is könnyebb, mert ami por mégis rajta van, azt könnyen le lehet törölni. Bár én egyelőre teljes tisztítást eszközöltem minden egyes újra viaszozás előtt. (a háztartási lakkbenzin leoldja a régi viaszt is. Bár elvileg újraviaszozáskor nem kellene már tisztítani a láncot, hanem egyből mehetne a waxfürdőbe és ott a viasz majd szépen kitolná a koszt maga előtt. Csak így meg a viasz lenne egy idő után koszosabb. Bár szűrni meglehet melegen ezt is.)
Havi kb 400 km-ert, megyek 80%-ban erdő, földes úton. Szóval heti kb 100km. De persze ez tavasztól ősz közepéig értendő csak. Télen valószínű nem lesz jó ez a módszer. Azt olvastam, hogy télre illetve esős időben való használathoz keverni kell a viaszba valamilyen olajat és úgy jó lesz. Csak minél több olaj kerül bele, annál inkább elveszíti a portaszító tulajdonságát. (ezért nem tanácsos méhviaszból többet beletenni, mert az eleve puhább és ragacsosabb. amúgy nincs íze :))
Lehetne ezt még javítani, hogy teflon port keverni a viaszba, vagy grafit port is írnak több helyen, bár ez utóbbival elég fekete lesz a lánc. Így sima viasszal meg fémesen csillogó marad. De a teflonos dolog jó adalék lehet.
Én mindenesetre kísérletezgetek (és olvasgatok tovább), mert nem nagyon fogok már olajozni a tavasz-nyár-ősze eleje szezonban. Nem bonyolult, bár picit tovább tart a procedúra.
A legjobb mtb kenceficék is mind viasz+teflon alapúak. Csak ott van még valami trükk is, amit nyilván nem árulnak el. :)