Supernova, Artwolf: Köszi a válaszokat.Akkor marad az h hajtom amíg bírja, bár rohadt idegesítő a nyekergése.A cseréje meg annyiba kerül majd amennyibe, nem lehet vele mit csinálni.
Supernova, Artwolf: Köszi a válaszokat.Akkor marad az h hajtom amíg bírja, bár rohadt idegesítő a nyekergése.A cseréje meg annyiba kerül majd amennyibe, nem lehet vele mit csinálni.
@drummerdevil: ha nem vág földhöz a bekerülési összeg, nyugodtan hajthatod addig, míg teljesen tönkre nem megy a középcsapágy meg a hajtókar, másnak nem ártasz ezzel.
@drummerdevil: Ezzel még nyugodtan tekerhetsz,akár addig is még be nem áll teljesen.
@ArtWolf: Szia!Igen 4szöges, de az a tré,h már így is el van nyalódva a hajtókar,mivel nem volt csak balos az üzletben, így sörös dobozból csináltam egy alátétet, így most nem esik le.A csavar már a recsegés előtt is offos volt.És a legszebb,h a jobb oldalnál kezdett el recsegni, vagyis amikor azt az oldalt terheltem.Mindenképpen új hajtás kell majd, inkább abban bízom,h ha még hajtom pár hétig, nem vágom végleg haza a kerómat.
@drummerdevil: Négyszögtengelyes? Mert ha igen, inkább arról lehet szó, h lelazult a hajtókar csavarja. Húzd meg, de sanszos, h újra elő fog jönni előbb utóbb, és akkor cserélhetsz majd középen mindent, de addig azért beleraksz még pár ezer kilcsit...
Sziasztok!
Hajtás közben furcsa,recsegő hangot hallat a középrészem.Szerintem csapágyas lett.Azt szeretném kérdezni,ha így használom a bringát (napi 15-20 km lenne csak), akkor a már amúgy is offos középrészen kívül történhet e komolyabb baja a brinyónak??Olyan 2-3 hétről lenne szó, amíg nem kapok fizut h cserélni tudjam. A válaszokat előre is köszönöm!Hátszelet :)
@drummerdevil: Szia erősen ajánlom a nyomatékkulcsot,én is ezzel szerelek mindent! http://www.bringabutik.hu/vasarlas/szerszam/nyomatekkulcs/bbb-torqueset-nyomatekkulcs.html Ezzel el lehet kerűlni a nemkívánatos károkat,drága de egyszer kell megvenni! Van még nagy nyomatékkulcs is 40-240 Nm-es is.
@XCode: Köszönöm a választ.Akkor bizony az lesz h túlhúztam.Lassan kezdem azt érezni,h szabadidő bringám van.Minden szabadidőmet a szerelésével töltöm.Amúgy javasolták,h mártsam festékbe a menetes részt, picit várjak, és csavarjam vissza.Megszáradás után, tutin odaragasztja a csavart, de ha cserélném, akkor azért ki lehet csavarni.
@drummerdevil: Négyszögtengelyes? Vélhetően nem húzták meg rendesen a rögzítőcsavart, esetleg túlhúzták, és a menet megszakadt. Amennyiben a hajtókar mocorog a tengelyen, furata kitágul, többé nem illeszkedik pontosan a tengelyre. A helyzet az idő előrehaladtával romlik. Átmenetileg segíthet a bajon egy vékony lemezből készült alátét (lásd a kerékpárjavításról szóló kézikönyveket), illetve a menetrögzítő ragacs. Végső megoldás a hajtókar cseréje, illetve szakadt menet esetében valószínűleg a tengelyé is. Szakiparos ismerős esetleg próbálkozhat más megoldásokkal is.
Sziasztok!
Az egyik este hazafelé jövet lesett a bal hajtókarom.Mint kiderült a csavar ficcent ki belőle amit meg is találtam, és másnap vissza is csavaroztam.Mivel volt benne tengelycsere, gyanítom,h akkor nem lett rendesen meghúzva, vagy ami rosszabb lehet h a hajtókarban a menet nyalódott el???mivel minden bringázás előtt átnézem, és sajnos minden alkalommal, egy picit tudok rajta húzni,mert kilazul.Ez vajon természetes,mert túl van húzva v. tényleg offos lett a hajtókarom? Vajon menthető még? Vagy érdemes a megmentésével próbálkozni?
@pranksta: igen a bal karom lesz a hibás :D, nah de nem baj majd jól megszerelem, elvégre a váltót, és a féket is sikerült a kedves fórumtagos tanácsai alapján megcsinálnom:)
@ArtWolf: ott a pont! tudtam, hogy valamit ki fogok hagyni, vagy egy éve nem nyúltam v-fékhez :D
@drummerdevil: az szerintem egyáltalán nem baj, ha könnyen mozog a kormányod, amíg nem kotyog :) az meg, hogy elhúz balra, sok minden miatt lehet. lehet, hogy kicsit jobbra néz a stucnid, vagy balra döntöd a bicót, vagy túl rövid a bal karod.. :D
Ha már szerelési tanácsoknál tartunk.Vajon normális az,h bárhogyan is állítom be a kormányt, mindig olyan érzésem van,h elhúz balra?Az is furcsa,h olyan nagyon könnyedén mozog, lehet offos lett a kormánycsapim??
@pranksta: Köszönöm szépen az érthető, és világos felhomályosítást, neki is állok megcsinálni,mert nem szívesen tömegközlekedek.Amúgy meg játszok hangszeren, de én ütős vagyok:D, de azért értettem :)
@pranksta: Nem feltétlenül ugrik középre... Csak akkor, ha a két oldal rugója egyformán húz vissza. Ezt meg a kis csavarokkal lehet állítgatni, amik a féktest tartócsavarjai mellett vannak (bocs a konyhanyelvért, én is autodidakta módon tanultam, de rem érthető). Először tuti rossz irányba fogod állítani, dehát gyakorlat teszi a mestert :) Ha gagyibb féked van, akkor viszonylag gyakran kell ezt eljátszani, ha normálisabb, akkor csak egyszer...
@pranksta: ja, az is fontos még, hogy a fékpofa felülete behúzott fékkel párhuzamos legyen a felnivel, és teljes felületén érintkezzen vele, értelemszerűen ekkor a legjobb a fékerő. ezt könnyen be lehet állítani, ha nem így van. kilazítod a fékpofa csavarját, rányomod a felnire, úgy ahogy állnia kell, aztán meghúzod a csavart. (az csavaralátétek között van két-két konkávan illetve konvexen íves felületű, egymásba illeszkedő darab, ennek köszönhetően a fékszárra nem pontosan merőlegesen is meg lehet feszíteni a fékpofát)
@drummerdevil: először a váltó: ha tökéletesen vált, nincs technikai baja, akkor nem tudom mi lehet a csörgés. talán valami csavar kilazult, vagy műanyagdarabka letört. előre-hátra és oldalirányba is jól rugózik? esetleg a görgőkkel lehet még valami.
V-fék: ezt két helyen tudod hangolni (a vonós hangszerek analógiája szerint, ha netán játszol valamin :)), egyszer a bowden befogásával, aztán pedig a fékkar kicsavarható részével, nemtom, hogy van-e ennek valami neve, nevezzük finomhangolónak (a vonós hangszer analógia). teljesen becsavart finomhangolóval állítsd be a fékpofákat úgy, hogy 2-3 mm legyen a távolságuk a felnitől mindkét oldalon. ezt úgy tudod megcsinálni, hogy azt az oldali fékszárat, amelyiknél a bowden beérkezik, nekinyomod a felninek, a másikat pedig kb fél cm-re közelíted a felnihez és ott meghúzod azt a csavart, ami rögzíti a bowdent. ezekután, ha elengeded, középre ugrik és mindkét oldalt meglesz a kívánt távolság. ha ezzel megvagy, akkor jöhet a finomhangolás, magadnak tudod beállítani a kívánt keménységet. minél kintebb csavarod a finomhangolót, annál előbb fog fogni a féked, mivel ezzel közelebb kerülnek a fékpofák a felnihez. ha nagyon ki van tekerve és még mindig túl távolinak érzed, akkor csavard vissza és a bowdenes hangolást kezd újra, egy kicsit közelebb tolva a fékszárat, mint az előbb.
Sziasztok!Valaki el tudná magyarázni,h miként kell a V-féket beállítani??Nem szeretnék emiatt szerelőhöz menni,mert pénzbe kerül, és amúgy is szeretném megtanulni az alap szervizelési dolgokat.
a Másik problémám az, h egy elég nagy padkáról jöttem le nagy sebességgel (muszáj volt, egy figyelmetlen autós miatt), és utána a hátsó váltóm elkezdett csörögni.Nem vészes a hangja,és váltani is hibátlanul vált, de előtt csendben volt. Segítségeteket előre is köszönöm.
@Taibi: semmi gondod nem lesz vele. Azt nézd meg, hogy egyáltalán mozog-e a teló alattad.
@atika30: ha tényleg ennyire el van csúszva a kerék, jobban jársz, ha új küllőket veszel, megfelelő hosszban. itt van pl egy küllőhossz-számító: http://www.sapim.be/kullo-kalkulator
@johnny336: Ennyi infót tudok róla: RST TNL 60mm
Kösz a megnyugtató választ! :)
@Taibi: telótipustól függ, de ránézésre ez valami olcsó, alapteló lehet. Ebben az esetben mindkét szár tetején rugóelőfeszítés-állító van (ami egyébként lófülét sem ér :D). Szóval szerintem semmi problémát nem okozhat annak hiánya - max. belemegy a retek.
Mi a teló tipusa?
Üdv! Szeretnék vásárolni egy használt kerékpárt, ki is néztem már egyet, viszont volna egy kérdésem. A mellékelt képen látható hogy a teleszkóp tetejéről hiányzik az egyik "fedő". :) Ez jelenthet bármilyen hibaforrást?
http://imagerz.com/QE8TDktvAwMBB1lEFAVR
Előre is kösz!
@Gege: hát olyan 47 mm körül lett, de ma megpróbálom elvinni próbakörre ha nem viselkedik extrémen nem foglalkozom vele... Lánchosszt két módon ellenőriztem: elöl legkisebb, hátul legkisebb és a hátsó váltó rugója épen hogy nem feszít még be, illetve ennél a pontnál kezd, a másik pedig hogy: elöl legnagyobb hátul legnagyobb és a hátsó váltó pont függőlegesen áll, ahogy bikemag-en irják. De megnézem úgy is majd ahogy te irtad, köszi :)
@Sheffy: Tolómérő. Elől: Üléscső közepe és a középső lánctányér közötti távolság 50 mm Hátul: Hátsó agy közepe, és a középső fogaskerék között 50 mm a távolság.
Ha ezek kb így vannak akkor jó a láncvonalad.
És plusz elől a legkisebben, hátul is a legkisebben akkor a láncodnak még nem szabad a váltó felső kanálrészéhez érnie. Így tudod a megfelelő lánchosszt beállítani.
@dave55: Köszi, tényleg ez volt a baj, azt mondta a szerelő, hogy egyik oldali küllősor nem volt meghúzva és "laza" volt, most már teljesen középen van :)
Viszont szeretnék ismét egy kis segítséget kérni: Vettem egy ilyen hajtóművet: http://www.bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/hajtomu-es-alkatreszei/hajtomu/shimano-alivio-trekking-hajtomu.html
hozzá egy ilyen monoblokkot, http://www.bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/monoblokk/shimano-monoblokk-4.html ahogy írják is 122,5-es méretben, mivel az ajánlott hozzá.
A vázam szélessége 68 mm azt lemértem.
Kérdésem az, hogy lehetséges hogy rossz a láncvonalam? (váltók 50 mm-es láncvonalhoz lettek véve)
Azt jelenti, amit írtam :) A kerék nincs középre fűzve, az egyik irányba el van "mozdulva". Beviszed mindenestül a legközelebbi szervízbe, mondod nekik a problémád, és megcsinálják. Semmiképp ne fogj hozzá ha nem értesz hozzá.
@dave55: Ez nem hangzik túl jól, pontosan mit is jelent? A kerék egyébként egyenes, tehát nincsen benne 8-as vagy ilyesmi, vadonat új.
@Sheffy: Lehet, hogy félre van fűzve a kerék. Jobb esetben ki lehet alátétezni, ha nem, akkor a középrefűzés marad.
Sziasztok egy kis segítséget kérnék, hátha van aki okosabb és járt már igy. Hátra tárcsafékes kerék került, viszont valahogy sehogy se tudom középre igazítani, ha síkban van a kerék akkor a háromszögben inkább jobb oldalt van mint sem középen. A régi kerekem V fékes volt, azt be tudtam rakni teljesen középre, ezt valahogy nem. Járt már valaki igy, ez normális vagy én nem csináltam valamit jól? Köszi előre is.
Hello lenne egy olyan kérdésem, hogy Mali Gravity biciklimről hogyan tudom levenni a lánctányérat? Nem igen boldogulok vele:S
Sziasztok.
Egy GT Aggressor 1.0 (2011) tárcsafékes bicóhoz milyen alumínium csomagtartót ajánlotok, ami tuti, hogy passzol rá és túratáskával lenne terhelve?
Köszi
@johnny336: Hátul talán jobb helye van a kioldónak a bal oldalon. Nincs útban a váltóbovden, a váltóvédő (ha van ilyen), a lánc nem mocskolja össze a kezedet, miközben szerelsz stb. Elöl meg azért érdemes ugyanarra az oldalra tenni, hogy ne legyen felemás... Túl nagy jelentősége nincsen; kinek mi esik kézre, hogy szokta meg stb.
@Vilmos23: Még annyit hogy a gyors kioldó füle mindig függőlegesen felfelé álljon a biztonság miatt nehogy valamit felkapj vagy beleakadj útközben.
@johnny336: szerintem hátul mindenképp a kioldó a féknél legyen a sima csavarrész pedig a racsni felől elől meg ne a tárcsánál legyen a kioldó.De igazság szerint tök mind1 ízlése válogatja csak ne akadályozza a működést.
Sziasztok!
Közvélemény kutatok, tanácsot kérek. Gyorszárat melyik oldalon érdemes használni? Fék, vagy hajtás oldalon? Ugyanígy első keréknél is, fék vagy ellentétes "csupasz" oldalon?
Van egyáltalán különbség?
Valaki tudna nekem segíteni és elmagyarázná(vagy adna egy linket) nekem hogy hogyan kell kicserélni a váltókarokat ha ki szeretném cserélni a régieket.A válaszokat előre is köszönöm.(8-asról váltanák 9-esekre)
@Vilmos23: 44 a legnagyobb fogaskerék és az első váltóm pedig ilyen:Suntour XCM-202.
@Mclarenöcsi: az alapján amit én tudok,ha 42,vagy 44 a legnagyobb lánctányérod,akkor a vélemények alapján a felsőbilincses(down swing) a tartósabb,merevebb.ha azonban 48-as a legnagyobb lánctányér akkor az alsó bilincses(top swing)lehet a jó megoldás.Mindkettő létezik két irányú húzással(dual pull),ezáltal alsó és felső bowen húzáshoz is jó.
Sziasztok! Szeretném lecserélni az első váltómat.Az lenne a kérdésem hogy honnan tudom,hogy milyen váltót vegyek helyette.Gondolok itt alsó bilincses vagy felső bilincses vagy top swinges vagy....A válaszokat előre is köszönöm.
@Rober-to: nekünk nem sikerült, de 100%-ra nem tudom megmondani...
@johnny336: OK! Köszi! És a Shimano feliratos alkatrészeken is okés? Nem koptatja le a festéket?
@Rober-to: 100% pamut rongykorong, nagyon puha fajtából. A polírpaszta teljesen standard, alu-hoz való. Kis mennyiséget felviszel a korongra, aztán azzal kis sebességen nekiállsz. Vigyázz, nehogy megégesd! (Ez a tökölődés része... :D) Ha van esetleg hulladék fémed, próbáld ki rajta a különböző sebességeket, hogy kicsit ráérezz.
@johnny336: Köszi!
Milyen erősségű polírkorongot vegyek? Autópolíírral is működik?
@Rober-to: mint laikus. Ez a karcok mélységétől függ. Ha csak a lakkréteg sérült, akkor elég, ha nem, akkor sajnos fényezés. Matricaszettet nem tudsz beszerezni? Az lenne a legegyszerűbb. Homokoltatni, fényeztetni/szintereztetni a vázat, aztán matricák vissza. A váltó sokkal kisebb felület, jó polírkoronggal, polírpasztával, kis sebességgel pörgetve, kitartó munkával megoldható. Exage agyat csináltunk, ott megmaradtak a feliratok, és csillogott utána, mint Salamon töke, pedig nagyon mattról indult.
@bundasalma: Jó, akkor valamennyire tökölök majd. :)
Shimano 600 Tricolorról és egy alu vázról van szó. De a feliratokat sértetlenként akarom hagyni. Azon is gondolkoztam, hogy a vázat elviszem egy fényezőhöz és újralakkoztatom. Ez eltünteti a karcokat?
@Rober-to: tökölésmentesen sajnos sehogy, ez igazi rabszolgamunka, bár az eredményért sokszor nagyon is megéri ;-) aki szeretné ugyis véghez viszi, időtől, nehézségtől függetlenül :-) de az ilyen csodaszerek nem tartanak sokáig, rendes ipari cuccokkal érdemes, azok tartósabbak is
@Rober-to: Elérni elérsz, de kötve hiszem h azt amit szeretéd h legyen a végeredmény. Egyet kell megjegyezni, polírozás= tökölés!