@zazie87: Másrészt jómagam is fel szoktam menni a járdára- sőt, pont minap veszekedtem egy gyalogos úrral, de nem igazán érdekelt a fenyegetőzése. Szóval forgalmas és balesetveszélyes útszakaszokon felmegyek, de tisztában vagyok vele, hogy szabálytalan vagyok, és ha megállítanak, akkor jogos. Ennyi. Én csak arra akartam kiélezni a hangsúlyt, hogy hiába van igazad azzal, hogy a törvénynél fontosabb az életed, teljesen jogos! Csak ha történik valami, ne'adj Isten balesetet okozol egy gyalogosnak, akkor felelősségre vonhatnak, és ott már a törvény lép életbe, nem a jóindulat- ezt is csak legrosszabb esetben tegyük fel, mert ugye az élet ezen részén nagyon sok összetevő közrejátszik... de nem szeretném az ördögöt a falra festeni, ne történjen ilyen soha egyikünkkel sem.
Egy élő példát had említsek meg, egyik ismerősömmel esett meg: kerékpározott egyedül a Bükkben, felezővonallal ellátott úttest menetirány szerinti jobb széléhez tartva, szabályosan. A kanyarban jött vele szemben egy nagytestű plexis túramotoros, osztrák állampolgár. A kanyart levágva áthaladt az ő sávjába, majd frontálisan nekiment a kerékpárosnak, aki elrepült. Az első villa eltörött, még keletkeztek anyagi károk, de töréssel járó testi sérülése nem. Szerencsére. Vagy nem? Mivel ennyivel megúszta, nem fizetett neki a biztosító, mert nem volt 8 napon túl gyógyuló sérülése, és a rendőrségi helyszínelési fotókon pedig a motoros baleset utáni félreállított járművének helyzete volt a mérvadó, és ez alapján hozták a bíróságon a döntést, miszerint nem is egy nyomvonalon haladtak, össze sem mehettek, így a motoros nem hibás. Pedig a féknyom egyértelműen mutatta, hogy hol haladt a kerék... Az erről szóló cikk és a képek Szóval ennyit a törvényekről.