@petiboy_24: Az nem teljesen igaz, hogy nem mehetsz fel a járdára. A KRESZ-ben az van, hogy ha nem megfelelőek az útviszonyok a kerékpárral való közlekedésre, akkor felmehetsz, de nem zavarhatod a gyalogosokat és csak 10km/h-val mehetsz. (Ennek tegnap néztem utána, de nem linkelek, keresse meg mindenki maga, lassú a net :))
Namármost, nekem outival nem megfelelő egy csomó út, ami keskeny is, meg csatornafedelekkel van teli meg ágakbogakkal, és nem fogom magam elüttetni azért, mert a ma nagyon divatos futár arcok olyan vagesz gyerekek, hogy mindenki egy szar arc szerintük, aki felmegy a járdára. Én, köszi, de nem kívánok meghalni. Ha kint vagyok országúton, vagy ha nem nagy a forgalom, az más, ha elég szélesnek ítélem az utat (tudom kerülgetni a csatornafedeleket anélkül, hogy anyáznának mögöttem), akkor persze ott megyek, mert gyorsabb is. Hátulról ki vagyok világítva, amúgy nem aggatom teli magamat, inkább megvédem magam. Lehet, hogy nem menő a járdán menni, de amikor a taxis 10cm-re kicentiz, nem akarok egy éppen kiálló csatornafedél esetén dönteni, hogy rámegyek és lehet, hogy borulok, vagy a kerekek alá egyből... Meg amikor a Kossuth Lajoson a hetes busz szintén centikre halad el mellettem a másik oldalon meg a kisteherautó dettó. Mert a hivatásos sofőrök biztosak magukban. Csak éppen arra nem gondolnak, hogy velem is lehet bármi. Lecsúszhat a lábam a pedálról, akármi történhet. Biztos nem vagyok akkor egy csomó ember szemében igazi bringás, biztos jól lenéznének a hajtipajtik, de ez van, vállalom. Élvezetből tekerek, nem vagyok sportoló, nem vagizom kilóméterekkel meg gyorsasági adatokkal sem. És az van, hogy nem élvezek a hetes busz mellett tekerni... :)
Na de akkor viszont már ide is bemásolom, hogy minek kell megfelelni, aminek nem fogok:
kerékpárok kötelező tartozékai
- Fehér színű első lámpa
- Piros színű hátsó lámpa
- Egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő (prizma)
- Két, egymástól független fék
- Csengő
- Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken
- Fényvisszaverő ruházat (csak lakott területen kívül, ha éjszaka van vagy rosszak látási viszonyok)
- Ha a kerékpáros sisakot visel és utast nem szállít, lakott területen kívül max. 50 km/h sebességgel haladhat (ugyanitt sisak nélkül csak 40 km/h a megengedett maximális sebesség.)
@airborn: Ellenben ha a járdára felmész (adott esetben), akkor ezek nem kötelezőek... vagyis a sün sem kötekedhet (csak, ha gyorsan mész)...