Na, ha már idén is előkerül ez a téma, akkor hozzászólók a saját szemszögemből.
Hiába kerékpározom időben többet, évről, évre lassulok, ezért a megtett km száma nem nő érdemben és évi 2000-3000km tekerek, de valahogy ennyi nekem elég, nem is vágyom többre
Mindig hazulról indulok az erdei ösvényes földutas útjaimra, ezért mindig aszfalton teszem meg az útjaim első és utolsó szakaszait.
Az idén többségében 50 – 65km távokat kerékpározok, ezen távok 35-40% aszfalt út, a többi erdei ösvény, vagy valamilyen föld út, netán zúzót köves út, de útvonaltól függően akadnak kerékpárt háton cipelős, átemelős és tolós szakaszok is.
Ezeken az utakon a szintek 800-900m között alakulnak és 14 – 16km/h átlagokat tudok produkálni, az elmúlt hat havi átlagom 15,4km/h.
Számomra a pulzus értékeim is érdekesek, a nyugalmi az 54üt/perc, de ha a fél éves átlagomat nézem az is 117üt/perc. Ha széthajtom magamat, akkor is ritkán megy 150üt/perc fölé, a fél év alatt mindössze 3 alkalommal volt 160üt/perc felett és ebből egyik volt a csúcs, kereken 170üt/perc, de ott és akkor le kellet szállnom a kerékpárról.
Az útjaimon, százalékosan a legtöbb idő Aerob zónában telik, ami nálam a 120-130üt/ perc.
Orvosok szerint minden oké velem, de ahogy korábban is írtam én évről évre érzem azt, hogy lassabb vagyok. Testsúlyom sem változott 20éves korom óta, tehát az nem játszik, hogy nagyon súlyt kellene cipelnem.
Húszon évesen 27-28km/h éves átlagok, harminc- negyven évesen 21-24km/ éves átlagok, 50évessen meg a 15,4km/h.
Sík aszfalton (táv 32km), montival, magamat széthajtva az idei csúcs a 23,2km/h átlagsebesség.
Mindezt csak érdekességnek írtam le, mert ahány ember, annyiféle kerékpározás, útvonal, fizikum, kerékpár...stb.
Megj: Egyszer arra lennék kíváncsi, hogy vajon gyorsabb lennék-e az útjaimon egy 29 mtb, vagy egy Cross Trekking kerékpárral, mint a meglévő 26-s MTB-vel vagyok, de lehet nem lenne számottevő különbség, mert az útjaimon a 10percnek semmi jelentősége.