Átlagsebesség - túloznak a bringások?

951-1000 (1557 hozzászólás)

Elküldve: 2013.08.12. 00:44 Bose401 

• Bose401 avatar
  • túrázgató/városi harcos

@XCode: Balatoni karika: (08.08-08.11.) 261 km (csavarogtunk egy picit) 15 óra 35 perc (16,7 átlag) 28 kg-os utánfutót húztam végig és a déli parton volt egy "kis" szelünk is. Szóval lehet ez még jobb is ! :)

Elküldve: 2013.08.11. 20:46 NorBEE300 

• NorBEE300 avatar
  • E-Bike, Pedelec csapat
  • E-Bike, Pedelec csapat

A fórum témájához címezve egyértelműen igen :).

Elküldve: 2013.08.08. 20:56 milanos 

• milanos avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@ArtWolf: Aha.köszi.szerintem akkor kipróbálom majd legközelebb.

Elküldve: 2013.08.07. 23:25 ArtWolf 

• ArtWolf avatar
  • Csapassuk a Pilisben csapat

@milanos: ilyenkor nagyon kell ügyelni nemcsak a víz, hanem az ásványi anyag pótlására is, ha nem figyelsz oda, ez okozhat ilyen görcsöket (nálam legalábbis olyankor jelentkeznek). Én ebben a dög melegben eleve úgy indítom a napomat, h Kalcium+B6 vitaminos pezsgőtabletta, ha komolyabb bicajtúrára megyek, akkor egy nap alatt három (ennyit ajánl maximálisan). Ajánlom másnak is!

Elküldve: 2013.08.07. 20:50 milanos 

• milanos avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

@XCode: köszi szépen!Sikerült regenerálódnom már!

Elküldve: 2013.08.06. 20:42 XCode 

• XCode avatar
  • Hétköznapi kerékpárosok csapat

@milanos: Légy üdvözölve az élők között. Ebben a borzalmas forróságban csak szittya magyarok ülnek lóhátra. Köszönjük az adatot és a hősies helytállást.

Elküldve: 2013.08.06. 20:15 milanos 

• milanos avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

Sziasztok!Sikerült egy Balatoni tekerés 164 km volt Badacsonyig mentem.Hát mit mondjak élet halál között voltam hehe...nemtom talán rossz időt választottam szombaton a dög melegben, de hazafele felváltva görcsölt be mindkét combom folyamatosan megkellett állnom kinyújtani!(nemtom mivolt velem korábban is mentem már 130km akkor nem volt ez)mondjuk ez a szakasz tele volt emelkedökkel egész Keszthelyig.úgyhogy nem valami fényes átlag jött ki kb.9és félóra alatt.dehát örülök,hogy túlvagyok rajta.

Elküldve: 2013.08.05. 13:14 XCode 

• XCode avatar

A legfrissebb eredmények hosszú távon (> 100 km): A túrakecskék adatainak száma jóval kevesebb harmincnál, tehát az eredmény kevéssé megbízható. Terepjáró esetében ellenben már elfogadhatóan pontos.

MTB 16,32 km/h ± 2,54 km/h

Túra 21,98 ± 1,66 km/h

Elküldve: 2013.08.04. 20:38 XCode 

• XCode avatar

Köszönöm, fiúk. Végre, hosszú távú eredmények. Norbi, a te futamodat is ide sorolom. Egy kilométeren már nem múlik.

Elküldve: 2013.08.04. 20:27 NorBEE300 

• NorBEE300 avatar
  • E-Bike, Pedelec csapat
  • E-Bike, Pedelec csapat

@XCode: Trekkingnek álcázott 26"-os terepjárós adat. 99 km (hosszú-rövidtáv?)nettó 4 óra 39 perc alatt.

Ha figyelembe veszem az előző hozzászólásod, akkor egy pár kiegészítő adat. 1,95 félterep gumi 4,5 bar-ra fújva. Menet közben nézve a futófelületet elöl ennek az 1/3-a volt kapcsolatban az aszfalttal, hátul valamivel több, mivel jócskán oda esett a gép súlypontja. Többnyire küzdeni kellett a széllel, a 33-ason a forgalommal és egy pár "magasra" épített strand bejárattal :).

Elküldve: 2013.08.04. 19:45 halasiz 

• halasiz avatar
  • Tekergők csapat
  • Tekergők csapat

@XCode: "Kicsit" hosszútáv: 107km, 4óra 31perc, átlag 23,7. Nagy része pesti utak. És persze a Puch-féle túrakecske!

Elküldve: 2013.08.02. 15:46 XCode 

• XCode avatar

A túrakecskék átlaga rövid távon (most éppen) 3,32 km/h-val nagyobb, mint a terepjáróké. Elgondolkodtam, vajon milyen fizikai tényezők befolyásolják leginkább a sebességet. Természetesen minden mozzanatot nem vehettem figyelembe, ezért ne rójatok meg. Az alábbi okoskodás lényegében csak durva közelítése a valóságnak.

Vegyünk egy terepjárót és egy túrakecskét. Tömegük, és minden más jellemzőjük legyen azonos, a kerékméretük azonban legyen eltérő, amint a valóságban is (26, illetve 28 hüvelyk). Mindkét gépen azonos gumik legyenek (1,75 hüvelyk szélesek), bennük a nyomás szintúgy azonos, s a hajtók testi-lelki állapota is megegyező. Ugyanazt a távolságot kell megtenniük, ugyanazon az úton stb.

Számításba kell vennünk először is a hajtáshoz szükséges energiát. A képlet nagyon egyszerű, mivel a feltételek azonosak, és csak a különbségre vagyunk kíváncsiak. Arányaiban annyival kevesebb energia kell a túrakecske hajtásához, amennyivel több utat tesz meg a kerék egy fordulat alatt. A megtett út különbsége 198 mm, a túrabicaj javára. A végeredmény: a túrakecske hajtásához 0,91-szor kevesebb energia szükségeltetik, mint a terepjáróéhoz. Másként fogalmazva: ha a kétfajta bicaj azonos sebességgel halad, a nagyobb kerekű járgány lovasa ugyanazon a távon valamivel kevesebbet dolgozik. (Fonákjáról szemlélve a dolgot: ha a túrabicajos ragaszkodik fordulatonkénti 198 mm előnyéhez, nem nyer semmit nagyobb kerekeivel, mert ugyan hosszabb utat tesz meg egységnyi idő alatt, de ehhez nagyobb erővel kell taposnia, és a megnövekedett légellenállással is meg kell küzdenie. A légellenállás pedig a sebesség négyzetével növekszik.)

A gördülési ellenállást, amit jelen esetben a kerék mérete határoz meg, még nem vettük figyelembe. (A többi tényező gondolatkísérletünk szempontjából lényegtelen.) Mellőzve a levezetést: túrakecske esetén a gördülési ellenállás leküzdéséhez 0,93-szor kevesebb energiára van szükség.

A fentiekből következik: ha, mint mondottuk, minden feltétel azonos, és a hajtók pontosan egyforma erőbedobással tekernek, akkor a terepjáró 1000 méteres távolságon nagyjából 46 méterrel lemarad a túragép mögött. Másképpen fogalmazva: ha a terepjáró sebessége a kísérlet során 20,99 km/h, akkor a túragépé 21,96 km/h.

A valóság természetesen nem igazodik a számításokhoz; méréseken alapuló adataink szerint jóval fürgébb a túrakecske (24,31 km/h). A valóságban a terepjárók eleve 1,75 hüvelyknél szélesebb köpenyeken gurulnak. A vaskosabb gumik gördülési ellenállása pedig határozottan nagyobb, még keményre fújva is, mint a vékonyabbaké. Következésképpen – elsősorban tehát a vékonyabb, keményre fújt gumik miatt – lényegesen jobb a túrázók eredménye. Másodsorban pedig a nagyobb átmérőjű kerekek miatt: a túrakecske lovasa ugyanazon az úton kevésbé fárad el, mivel kevesebbet kell dolgoznia. Döntő áttörést mindamellett, hacsak nem hasal rá a bicajra, nem érhet el. Igyekezetében a növekvő légellenállás akadályozza.

Elküldve: 2013.08.02. 14:50 XCode 

• XCode avatar

@jose costa: A hosszú távú eredményeket mindenkor szívesen fogadjuk. Köszi!

Elküldve: 2013.08.02. 12:04 jose costa 

• jose costa avatar

@XCode: Hali! Tegnapi tekerésem 202km, kb 15 óra alatt, kényelmesen nézelődve montival. Szintet, szintrajzot nem tudok mutatni. Kisfalud-Kőszeg-Írottkő-Lockenhaus-Dörfl-Kópháza-Fertőd-Wallern-Kapuvár-Vitnyéd-Himod-Kisfalud. Úgy érzem ebből 2-3 órát is le lehetne faragni simán,még így montival is. sokat nézelődtem...

Elküldve: 2013.08.01. 21:49 XCode 

• XCode avatar

A legfrissebb eredmények rövid távon (< 100 km):

MTB 20,99 ± 4,96 km/h

Túra 24,31 ± 4,69 km/h

A legfrissebb eredmények hosszú távon (> 100 km): [Még mindig nem túl megbízhatóak.]

MTB 16,32 km/h ± 1,88 km/h

Túra 21,55 ± 1,56 km/h

Elküldve: 2013.07.30. 20:52 Bose401 

• Bose401 avatar

@XCode: Köszönöm az elismerést! :)

Elküldve: 2013.07.30. 20:51 Bose401 

• Bose401 avatar

@XCode: :)

Elküldve: 2013.07.30. 20:32 XCode 

• XCode avatar

@Bose401: Ez jó mulatság, férfimunka volt! A leírásod egy régi sorozat címét juttatja eszembe: Forró szél.

Elküldve: 2013.07.30. 20:30 Bose401 

• Bose401 avatar

@XCode: Na akkor: 108 km 5 óra 52 perc 19,5 km átlaggal. Az utolsó 25 km-t igen erős oldal illetve szembe szélben tettem meg. Senkinek sem kívánom! De legalább tudni vélem, hogy lesz ez jobb is! :)

Elküldve: 2013.07.29. 22:32 greenbelt 

• greenbelt avatar

@XCode: ja.kösz jólesik,hogy olvasol.

Elküldve: 2013.07.29. 22:29 XCode 

• XCode avatar

@greenbelt: Olvastam mindkettőt. Jár a dicséret. Mintha a nap véleménye is tied lett volna. Talán kétszer is?

Elküldve: 2013.07.29. 22:23 greenbelt 

• greenbelt avatar

@XCode: dicsekednem kell.két nap alatt két nap véleményét írtam.dicsérj meg:)

Elküldve: 2013.07.29. 21:48 XCode 

• XCode avatar

@greenbelt: Köszi. magam is most keveredtem haza. Még este kilenckor is 34 fokos meleg volt. Nem is erőltettem a taposást. Átlagsebességem 23 km távon 13,8 km/h. Na!

Elküldve: 2013.07.29. 21:43 greenbelt 

• greenbelt avatar

@XCode: 54,7 km-en trekkeltem 21,7-es átlagot.nem sok,de ez is az enyém. 44 fok volt. ne bicózzatok.brutál.

Elküldve: 2013.07.29. 10:58 XCode 

• XCode avatar

@Bose401: Ha nincs túrakecske, terepjáró is megfelel... Köszi!

Elküldve: 2013.07.29. 10:46 Bose401 

• Bose401 avatar

@XCode: Bár nem hosszú táv de azért beküldöm: 53 km 2 óra 14 perc 23.7 km átlaggal. (Ösztelóssal full aszfalton) Holnap ha minden igaz megyek egy 100 km feletti kört is. :)

Elküldve: 2013.07.27. 21:15 XCode 

• XCode avatar

@greenbelt: Szervusz, Csaba! A rokonszenv és a tisztelet kölcsönös.

Valóban jó lenne, ha többen küldenének adatokat. Leginkább a hosszú távon elért eredményeket várom, főleg a túrakecskék eredményeit. Többen most mentek hosszú kirándulásra, és ha hazajönnek, remélhetően írnak majd a teljesítményükről is.

Elküldve: 2013.07.27. 16:59 greenbelt 

• greenbelt avatar

@XCode: Tisztelt XCode! Nagyérdeklődéssel olvasom írásaid és nagy tisztelőd vagyok hasznos linkjeid miatt. László / virtuális kézfogás/ Csaba Adatszolgáltatók köre tényleg bővülhetne.

Elküldve: 2013.07.27. 06:50 XCode 

• XCode avatar

A legfrissebb eredmények rövid távon (< 100 km):

MTB 20,96 ± 4,98 km/h

Túra 24,39 ± 4,74 km/h

Outi 27,88 ± 4,71 km/h

A legfrissebb eredmények hosszú távon (> 100 km):

Outi 25,70 km/h ± 4,22 km/h

Elküldve: 2013.07.22. 20:07 XCode 

• XCode avatar

Köszönöm, fiúk. Hamarosan újra számolni fogok. Ha lényeges változást mutatnak az eredmények, talán új táblázatot is érdemes szerkeszteni.

Elküldve: 2013.07.22. 19:27 ArtWolf 

• ArtWolf avatar

Ma hazajöttem Szentesről Újpestre: 175 km 11 és fél óra alatt, 6 óra 33 perc effektív menetidővel, 26,7 km/h átlaggal. Tudom, ez gyengébb, mint a múlt héten, de ez nem érdekel, mert most nagyon élveztem az utat. Könnyebb volt a tatyóm is (a nehezét lakótársam hozta föl, vonattal, ezúdton is köszi neki!). Múltkor nagyon széthajtottam magam, az már nem esett jól, de én azért most is elégedett vagyok magammal, főleg, h volt egy kis szembe szél is...

Elküldve: 2013.07.22. 13:00 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

Ha valaki le tudja ellenőrizni a távolságot, vagy megmondani, hogy tudom én (a kerékpárút miatt necces), azt nem bánom, véletlenül sem szeretnék túlozni. :) Max. holnap lemérem órával újra. :D

Elküldve: 2013.07.22. 12:56 perelli 

• perelli avatar
  • Cross trekking csapat
  • Cross trekking csapat

Ma végre sikerült délelőtt, nem dög melegben tekernem, szinte szélcsendben, jó állapotban is éreztem a lábaimat. Gondoltam mérek egyet, és nem csak felfelé, legyen egy normális adatom. Szokásos Fülemüle ivókútnál indítottam Sporttrackert. Remeterét-Abaliget-Orfű. Toltam, ahogy bírtam, lefelé azért okosan, de lendületesen. Haladtam is. Odaérek, óra megállít. GPS 500 m után elvesztette a jelet, ráadásul futásnak hagytam. :D Azt hittem, földhöz vágom a telót. :D Szerencsére az időt mérte. Kereken 34 perc. Szerény kézi számításaim szerint épp 15 km, két hegyecskével, talán úgy 500 m szintkülönbséggel. Kb. 26,5 km/h. Mindez egy 50-60 km-es túra részeként. Meg voltam elégedve magammal. :)

Elküldve: 2013.07.21. 21:25 XCode 

• XCode avatar

@Donaukinder: Nem kockáztattam. Két sávos úton haladtunk. Kívül én, belül ő. Jókora előnnyel indultam, mégis ő győzött. Igaz, elég hosszú szakaszon folyt a verseny.

Elküldve: 2013.07.21. 21:12 Donaukinder 

• Donaukinder avatar
  • virsli gumis/oútis

@XCode: városban(gondolom)elég veszélyes... távolsági buszt ha el tud kapni az ember,egész jól lehet lábat "pihentetni".. :D

Elküldve: 2013.07.21. 21:06 XCode 

• XCode avatar

@Donaukinder: Nem is olyan sovány ez a kecske. Köszi.

Jómagam tegnap este hajtottam 32 km/h körüli átlagot, igaz, nagyon rövid távon. Megkergetett egy busz! Pontosabban versenyre akartam kelni vele: ki ér hamarabb a lámpához. Ő volt a fürgébb...

Elküldve: 2013.07.21. 17:10 Donaukinder 

• Donaukinder avatar
  • virsli gumis/oútis

@XCode: Üdvözlet!

egy soványka átlagot tudok szolgáltatni mára,hegyikecskével 25-ös átlag,90 km-re.

Elküldve: 2013.07.20. 20:33 XCode 

• XCode avatar

@magyarzoltan: Köszönöm. Megelégszem néhány adatsorral. Az adatközlők körét kellene inkább növelni.

Elküldve: 2013.07.20. 20:17 magyarzoltan 

• magyarzoltan avatar
  • virsli gumis/oútis
  • Velencei-tó környéki bringások csapat
  • Velencei-tó környéki bringások csapat

ma délutáni adat, kedélyes outi tekerés orkán ellenszélben velencei tavon :) ha kéred minden mért utamat felrakom neked ide vagy valahova :) Distance: 47.55 km

Time Date/Time: 2013.07.20. 17:13:00 Duration: 0.02:03:38 Active Time: 0.01:59:40

Speed and Pace Total Average Speed: 23.08 km/h Active Average Speed: 23.84 km/h

Elküldve: 2013.07.20. 12:54 ArtWolf 

• ArtWolf avatar

@VGabor89: Szerintem valamit elírtál, 210 km 6 óra 40 perc alatt, az majdnem 32-es átlagra jön ki...

Elküldve: 2013.07.20. 09:50 XCode 

• XCode avatar

@VGabor89: Terepjáróval (úgy láttam, ilyennel hajtasz) nagyon jó eredmény. Köszi.

Elküldve: 2013.07.20. 09:41 VGabor89 

• VGabor89 avatar

@XCode: Én legjobb átlagban is 23 km/h-nál többet nem értem el de nekem ez bőven megfelel. Megjegyzésként egy 210 km-es távot lenyomtam 6 óra 40 perc alatt :)

Elküldve: 2013.07.19. 23:33 ArtWolf 

• ArtWolf avatar

@XCode: Hát jó :)

Elküldve: 2013.07.19. 22:55 horika 

• horika avatar

@XCode: Az én átlagsebességem irreleváns,mert egyenlőre még kimerül a bolt,a közeli horgász tó és a fagyizó látogatásában és azt is rendszerint a kislányommal,aki 5 éves.:)Tervezek hosszabb túrát is de még fejlődnöm kell,mert csak tavaly kaptam "fényt" sokéves kihagyás után.

Elküldve: 2013.07.19. 22:51 XCode 

• XCode avatar

@horika: Üdv, Robi. Neked is van átlagsebességed? :)

Elküldve: 2013.07.19. 22:39 horika 

• horika avatar

@XCode: köszönöm László,Én Robi vagyok.

Elküldve: 2013.07.19. 22:30 XCode 

• XCode avatar

@horika: József és (másodikként) László. Hivatalosan az előbbit, családi és baráti környezetben az utóbbit használom, és jobban is kedvelem.

Elküldve: 2013.07.19. 22:24 horika 

• horika avatar

@XCode:aA keresztneve(d) publikus?:)

Elküldve: 2013.07.19. 22:21 XCode 

• XCode avatar

@greenbelt: Élek-halok egy kis vidámságért. Kerékpárosként élek-hajtok. (No, ez nem sikerült valami fényesre, de az ügyetlenségemen is lehet nevetni.)

Elküldve: 2013.07.19. 22:15 greenbelt 

• greenbelt avatar

@XCode: szép volt a nagyságrendes poén XCode:)

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!