@XCode: Balatoni karika: (08.08-08.11.) 261 km (csavarogtunk egy picit) 15 óra 35 perc (16,7 átlag) 28 kg-os utánfutót húztam végig és a déli parton volt egy "kis" szelünk is. Szóval lehet ez még jobb is ! :)
@XCode: Balatoni karika: (08.08-08.11.) 261 km (csavarogtunk egy picit) 15 óra 35 perc (16,7 átlag) 28 kg-os utánfutót húztam végig és a déli parton volt egy "kis" szelünk is. Szóval lehet ez még jobb is ! :)
@ArtWolf: Aha.köszi.szerintem akkor kipróbálom majd legközelebb.
@milanos: ilyenkor nagyon kell ügyelni nemcsak a víz, hanem az ásványi anyag pótlására is, ha nem figyelsz oda, ez okozhat ilyen görcsöket (nálam legalábbis olyankor jelentkeznek). Én ebben a dög melegben eleve úgy indítom a napomat, h Kalcium+B6 vitaminos pezsgőtabletta, ha komolyabb bicajtúrára megyek, akkor egy nap alatt három (ennyit ajánl maximálisan). Ajánlom másnak is!
@milanos: Légy üdvözölve az élők között. Ebben a borzalmas forróságban csak szittya magyarok ülnek lóhátra. Köszönjük az adatot és a hősies helytállást.
Sziasztok!Sikerült egy Balatoni tekerés 164 km volt Badacsonyig mentem.Hát mit mondjak élet halál között voltam hehe...nemtom talán rossz időt választottam szombaton a dög melegben, de hazafele felváltva görcsölt be mindkét combom folyamatosan megkellett állnom kinyújtani!(nemtom mivolt velem korábban is mentem már 130km akkor nem volt ez)mondjuk ez a szakasz tele volt emelkedökkel egész Keszthelyig.úgyhogy nem valami fényes átlag jött ki kb.9és félóra alatt.dehát örülök,hogy túlvagyok rajta.
A legfrissebb eredmények hosszú távon (> 100 km): A túrakecskék adatainak száma jóval kevesebb harmincnál, tehát az eredmény kevéssé megbízható. Terepjáró esetében ellenben már elfogadhatóan pontos.
MTB 16,32 km/h ± 2,54 km/h
Túra 21,98 ± 1,66 km/h
Köszönöm, fiúk. Végre, hosszú távú eredmények. Norbi, a te futamodat is ide sorolom. Egy kilométeren már nem múlik.
@XCode: Trekkingnek álcázott 26"-os terepjárós adat. 99 km (hosszú-rövidtáv?)nettó 4 óra 39 perc alatt.
Ha figyelembe veszem az előző hozzászólásod, akkor egy pár kiegészítő adat. 1,95 félterep gumi 4,5 bar-ra fújva. Menet közben nézve a futófelületet elöl ennek az 1/3-a volt kapcsolatban az aszfalttal, hátul valamivel több, mivel jócskán oda esett a gép súlypontja. Többnyire küzdeni kellett a széllel, a 33-ason a forgalommal és egy pár "magasra" épített strand bejárattal :).
@XCode: "Kicsit" hosszútáv: 107km, 4óra 31perc, átlag 23,7. Nagy része pesti utak. És persze a Puch-féle túrakecske!
A túrakecskék átlaga rövid távon (most éppen) 3,32 km/h-val nagyobb, mint a terepjáróké. Elgondolkodtam, vajon milyen fizikai tényezők befolyásolják leginkább a sebességet. Természetesen minden mozzanatot nem vehettem figyelembe, ezért ne rójatok meg. Az alábbi okoskodás lényegében csak durva közelítése a valóságnak.
Vegyünk egy terepjárót és egy túrakecskét. Tömegük, és minden más jellemzőjük legyen azonos, a kerékméretük azonban legyen eltérő, amint a valóságban is (26, illetve 28 hüvelyk). Mindkét gépen azonos gumik legyenek (1,75 hüvelyk szélesek), bennük a nyomás szintúgy azonos, s a hajtók testi-lelki állapota is megegyező. Ugyanazt a távolságot kell megtenniük, ugyanazon az úton stb.
Számításba kell vennünk először is a hajtáshoz szükséges energiát. A képlet nagyon egyszerű, mivel a feltételek azonosak, és csak a különbségre vagyunk kíváncsiak. Arányaiban annyival kevesebb energia kell a túrakecske hajtásához, amennyivel több utat tesz meg a kerék egy fordulat alatt. A megtett út különbsége 198 mm, a túrabicaj javára. A végeredmény: a túrakecske hajtásához 0,91-szor kevesebb energia szükségeltetik, mint a terepjáróéhoz. Másként fogalmazva: ha a kétfajta bicaj azonos sebességgel halad, a nagyobb kerekű járgány lovasa ugyanazon a távon valamivel kevesebbet dolgozik. (Fonákjáról szemlélve a dolgot: ha a túrabicajos ragaszkodik fordulatonkénti 198 mm előnyéhez, nem nyer semmit nagyobb kerekeivel, mert ugyan hosszabb utat tesz meg egységnyi idő alatt, de ehhez nagyobb erővel kell taposnia, és a megnövekedett légellenállással is meg kell küzdenie. A légellenállás pedig a sebesség négyzetével növekszik.)
A gördülési ellenállást, amit jelen esetben a kerék mérete határoz meg, még nem vettük figyelembe. (A többi tényező gondolatkísérletünk szempontjából lényegtelen.) Mellőzve a levezetést: túrakecske esetén a gördülési ellenállás leküzdéséhez 0,93-szor kevesebb energiára van szükség.
A fentiekből következik: ha, mint mondottuk, minden feltétel azonos, és a hajtók pontosan egyforma erőbedobással tekernek, akkor a terepjáró 1000 méteres távolságon nagyjából 46 méterrel lemarad a túragép mögött. Másképpen fogalmazva: ha a terepjáró sebessége a kísérlet során 20,99 km/h, akkor a túragépé 21,96 km/h.
A valóság természetesen nem igazodik a számításokhoz; méréseken alapuló adataink szerint jóval fürgébb a túrakecske (24,31 km/h). A valóságban a terepjárók eleve 1,75 hüvelyknél szélesebb köpenyeken gurulnak. A vaskosabb gumik gördülési ellenállása pedig határozottan nagyobb, még keményre fújva is, mint a vékonyabbaké. Következésképpen – elsősorban tehát a vékonyabb, keményre fújt gumik miatt – lényegesen jobb a túrázók eredménye. Másodsorban pedig a nagyobb átmérőjű kerekek miatt: a túrakecske lovasa ugyanazon az úton kevésbé fárad el, mivel kevesebbet kell dolgoznia. Döntő áttörést mindamellett, hacsak nem hasal rá a bicajra, nem érhet el. Igyekezetében a növekvő légellenállás akadályozza.
@jose costa: A hosszú távú eredményeket mindenkor szívesen fogadjuk. Köszi!
@XCode: Hali! Tegnapi tekerésem 202km, kb 15 óra alatt, kényelmesen nézelődve montival. Szintet, szintrajzot nem tudok mutatni. Kisfalud-Kőszeg-Írottkő-Lockenhaus-Dörfl-Kópháza-Fertőd-Wallern-Kapuvár-Vitnyéd-Himod-Kisfalud. Úgy érzem ebből 2-3 órát is le lehetne faragni simán,még így montival is. sokat nézelődtem...
A legfrissebb eredmények rövid távon (< 100 km):
MTB 20,99 ± 4,96 km/h
Túra 24,31 ± 4,69 km/h
A legfrissebb eredmények hosszú távon (> 100 km): [Még mindig nem túl megbízhatóak.]
MTB 16,32 km/h ± 1,88 km/h
Túra 21,55 ± 1,56 km/h
@Bose401: Ez jó mulatság, férfimunka volt! A leírásod egy régi sorozat címét juttatja eszembe: Forró szél.
@XCode: Na akkor: 108 km 5 óra 52 perc 19,5 km átlaggal. Az utolsó 25 km-t igen erős oldal illetve szembe szélben tettem meg. Senkinek sem kívánom! De legalább tudni vélem, hogy lesz ez jobb is! :)
@greenbelt: Olvastam mindkettőt. Jár a dicséret. Mintha a nap véleménye is tied lett volna. Talán kétszer is?
@XCode: dicsekednem kell.két nap alatt két nap véleményét írtam.dicsérj meg:)
@greenbelt: Köszi. magam is most keveredtem haza. Még este kilenckor is 34 fokos meleg volt. Nem is erőltettem a taposást. Átlagsebességem 23 km távon 13,8 km/h. Na!
@XCode: 54,7 km-en trekkeltem 21,7-es átlagot.nem sok,de ez is az enyém. 44 fok volt. ne bicózzatok.brutál.
@XCode: Bár nem hosszú táv de azért beküldöm: 53 km 2 óra 14 perc 23.7 km átlaggal. (Ösztelóssal full aszfalton) Holnap ha minden igaz megyek egy 100 km feletti kört is. :)
@greenbelt: Szervusz, Csaba! A rokonszenv és a tisztelet kölcsönös.
Valóban jó lenne, ha többen küldenének adatokat. Leginkább a hosszú távon elért eredményeket várom, főleg a túrakecskék eredményeit. Többen most mentek hosszú kirándulásra, és ha hazajönnek, remélhetően írnak majd a teljesítményükről is.
@XCode: Tisztelt XCode! Nagyérdeklődéssel olvasom írásaid és nagy tisztelőd vagyok hasznos linkjeid miatt. László / virtuális kézfogás/ Csaba Adatszolgáltatók köre tényleg bővülhetne.
A legfrissebb eredmények rövid távon (< 100 km):
MTB 20,96 ± 4,98 km/h
Túra 24,39 ± 4,74 km/h
Outi 27,88 ± 4,71 km/h
A legfrissebb eredmények hosszú távon (> 100 km):
Outi 25,70 km/h ± 4,22 km/h
Köszönöm, fiúk. Hamarosan újra számolni fogok. Ha lényeges változást mutatnak az eredmények, talán új táblázatot is érdemes szerkeszteni.
Ma hazajöttem Szentesről Újpestre: 175 km 11 és fél óra alatt, 6 óra 33 perc effektív menetidővel, 26,7 km/h átlaggal. Tudom, ez gyengébb, mint a múlt héten, de ez nem érdekel, mert most nagyon élveztem az utat. Könnyebb volt a tatyóm is (a nehezét lakótársam hozta föl, vonattal, ezúdton is köszi neki!). Múltkor nagyon széthajtottam magam, az már nem esett jól, de én azért most is elégedett vagyok magammal, főleg, h volt egy kis szembe szél is...
Ha valaki le tudja ellenőrizni a távolságot, vagy megmondani, hogy tudom én (a kerékpárút miatt necces), azt nem bánom, véletlenül sem szeretnék túlozni. :) Max. holnap lemérem órával újra. :D
Ma végre sikerült délelőtt, nem dög melegben tekernem, szinte szélcsendben, jó állapotban is éreztem a lábaimat. Gondoltam mérek egyet, és nem csak felfelé, legyen egy normális adatom. Szokásos Fülemüle ivókútnál indítottam Sporttrackert. Remeterét-Abaliget-Orfű. Toltam, ahogy bírtam, lefelé azért okosan, de lendületesen. Haladtam is. Odaérek, óra megállít. GPS 500 m után elvesztette a jelet, ráadásul futásnak hagytam. :D Azt hittem, földhöz vágom a telót. :D Szerencsére az időt mérte. Kereken 34 perc. Szerény kézi számításaim szerint épp 15 km, két hegyecskével, talán úgy 500 m szintkülönbséggel. Kb. 26,5 km/h. Mindez egy 50-60 km-es túra részeként. Meg voltam elégedve magammal. :)
@Donaukinder: Nem kockáztattam. Két sávos úton haladtunk. Kívül én, belül ő. Jókora előnnyel indultam, mégis ő győzött. Igaz, elég hosszú szakaszon folyt a verseny.
@XCode: városban(gondolom)elég veszélyes... távolsági buszt ha el tud kapni az ember,egész jól lehet lábat "pihentetni".. :D
@Donaukinder: Nem is olyan sovány ez a kecske. Köszi.
Jómagam tegnap este hajtottam 32 km/h körüli átlagot, igaz, nagyon rövid távon. Megkergetett egy busz! Pontosabban versenyre akartam kelni vele: ki ér hamarabb a lámpához. Ő volt a fürgébb...
@XCode: Üdvözlet!
egy soványka átlagot tudok szolgáltatni mára,hegyikecskével 25-ös átlag,90 km-re.
@magyarzoltan: Köszönöm. Megelégszem néhány adatsorral. Az adatközlők körét kellene inkább növelni.
ma délutáni adat, kedélyes outi tekerés orkán ellenszélben velencei tavon :) ha kéred minden mért utamat felrakom neked ide vagy valahova :) Distance: 47.55 km
Time Date/Time: 2013.07.20. 17:13:00 Duration: 0.02:03:38 Active Time: 0.01:59:40
Speed and Pace Total Average Speed: 23.08 km/h Active Average Speed: 23.84 km/h
@VGabor89: Szerintem valamit elírtál, 210 km 6 óra 40 perc alatt, az majdnem 32-es átlagra jön ki...
@VGabor89: Terepjáróval (úgy láttam, ilyennel hajtasz) nagyon jó eredmény. Köszi.
@XCode: Én legjobb átlagban is 23 km/h-nál többet nem értem el de nekem ez bőven megfelel. Megjegyzésként egy 210 km-es távot lenyomtam 6 óra 40 perc alatt :)
@XCode: Az én átlagsebességem irreleváns,mert egyenlőre még kimerül a bolt,a közeli horgász tó és a fagyizó látogatásában és azt is rendszerint a kislányommal,aki 5 éves.:)Tervezek hosszabb túrát is de még fejlődnöm kell,mert csak tavaly kaptam "fényt" sokéves kihagyás után.
@horika: József és (másodikként) László. Hivatalosan az előbbit, családi és baráti környezetben az utóbbit használom, és jobban is kedvelem.
@greenbelt: Élek-halok egy kis vidámságért. Kerékpárosként élek-hajtok. (No, ez nem sikerült valami fényesre, de az ügyetlenségemen is lehet nevetni.)