@Makky: hát ez az ember vmi varázsló...árban hogy dolgozik? saccper
@Makky: hát ez az ember vmi varázsló...árban hogy dolgozik? saccper
@Bottechia: ez azért lehet, mert nem sikerült teljesen jól a helyére nyomni a kis pöcköt ami összetartja a láncot, ha a helyén van akkor nem szabad szorulnia. Esetleg ajánlani tudom a smart link-et, ezzel jóval könnyebb: http://ebike.hu/termekek/hajtas/lanc/patentszem/17589+bbb+bch10+smartlink/
@Bottechia: teljesen szokványos jelenség, nem kell aggódj, majd kilazul ha a helyén van a pecek, vagy vehetsz patentszemet 250ftért, így nem kell bajlódni a későbbiekben ezzel.
@petiboy_24: Köszönöm a sok választ, átmenetileg szigetelőszalag lett a megoldás.
Egy kis gondom akadt a lánc összeszerelésével :( Van ez a "nagyszerű" láncbontóm: http://ebike.hu/termekek/karbantartas/szerszam-celszerszam/lanchoz/2988+tacx+t3280+l%C3%A1ncbont%C3%B3+kicsi/ Amikor benyomom vele a szegecset, akkor összenyomja a két külső lapkát és megszorul a láncszem, nem mozog. Próbáltam másik láncon azon is ezt csinálja. Ötletek?
@edvin: Nem teljesen Pest, de nincs messze: http://www.mariuszawihegesztes.hu/ Nekem egy alu vázat hegesztett. Nagyon profi lett.
Sziasztok. Tud e vki abban a kérdésben segíteni, hogy a Manitou Axel Elite 100mm -s teleszkópot lehet e "tuningolni", vagy jobban kihúzni? Esetleg van valakinek egy szerelési útmutatója? Szép napot mindenkinek.
Hegesztőt keresek. Tudnátok segíteni, Pesten kellene. Régi Cro_mo vázat kellene újjá varázsolni. A Felső cső- és a fejcső találkozásánál.
Köszönöm.
@sanzi89:
Azóta észrevettem, hogy a kis gumihurka is koptatja a festéket a vázamon, úgyhogy ha még nem késő, inkább matricát javaslok a vázra...
@sanzi89:
Már értem! Kicsit megzavart ez a porfestéses dolog, ez rendes gyári festés lesz, amit te mondasz, az baromi erős! Egy szigetelőszalag meg se fog neki kottyanni! Talán érdemes a nyeregcsőnél a gumihurkácskákat alkalmazni, mert ott alapból nekifeszül a váznak a bowden, ahol pedig leng a bowden, és csak néha koppan neki a váznak, ott érdemes vázvédő matrica, vagy sima szigetelőszalag, vagy bármi öntapadós bizgentyű, csak kérdés, melyiket találod esztétikusabbnak. Vannak átlátszó vázvédő matricák is, azok szinte észrevétlenek...
@sanzi89:
Ez a kis átalakító tökéletes mindegyikre, de nehogy kitekerd a belsejét a szelepeknek! Csak így simán tekerd rá, és utána nyomd rá az autószelepes pumpát, és voi'la...a levegő megtalálja majd az útját. :)
Igen, pl. a szigetelőszalag is jó, de hogy a porfestett réteget lehozza-e, na azt nem tudom, nem vagyok festéstechnikában jártas... Lakkréteg hiányában előfordulhat, de akkor is csak pigmenteket szerintem, nem az egész folt alatt. Az azért durva lenne, elvileg porfestésnek erősnek kell lennie. Vagy a bowdenre tegyél valami szivacsos, textiles kis bizbaszt... :)
@petiboy_24: Találtam ebike-on olyan kis gumit, amiről beszélsz, azonban ameddig nem rendelek nincs valami home-made megoldás? Mondjuk szigetelőszalag, vagy bármilyen egyéb matrica? Ezeket el lehet távolítani később a porfestett vázról?
@petiboy_24:
Köszi a választ! A pumpa vészpumpának lett véve, ha út közben kapok defektet, azonban az egész család használná. Van akinek auto szelepes belsője van - oda passzol a pumpa - van akinek sima, hagyományos, régi szelepes belsője van. Ahhoz is kellene használni ezt a pumpát. Találtam egy ilyen átalakítót, ez esetleg megoldást jelenthet? Kiveszem a régi szelepet, ezt betekerem és erre mehet az auto szelepes pumpafej?
@sanzi89:
AV (auto valve) vastag autószelep *FV (french valve), másnéven *PRESTA vagy SZINGÓ (általában országúti kerékpárok belsője ilyennel gyártott) *kapni FV-AV menetes átalakítókat, amivel utána benzinkúton is tudsz kompresszorral pumpálni prestát.
*Lehet venni bowdenre húzható kis gumitömlőt vázvédő gyanánt, vagy vázra ragasztható öntapadós foltokat, kifejezetten ezekre találták ki mindkettőt...
Üdv.
Van egy ilyen mini pumpám:
http://ebike.hu/termekek/kiegeszitok/pumpa/mini-pumpa/15644+bikefun+cleverhead/
Azt írják, hogy AV/FV szelepekhez. Ez konkrétan milyen szelep típusokat takar? Én hagyományos, autó illetve szingó szelepekről tudok.
Köszi a segítséget!
u.i.: Illetve ha a bowdenház eszi a váz festését mit ajánlotok megoldásnak?
Köszönöm válaszaitokat. Nem hiszem hogy bármi gond is lenne.. De most úgy is van időm újrahúzom az egészet. Aligha van 1 éves a belső és a külső. Végül is a kocsikerék is visszaenged idővel.. hideg meleg ez szerintem közrejátszik na mind1 újragondolom az egészet :) majd írok mi volt a bibi ;)
@Béla91: Mikor összeraksz egy kereket, mindig nézd át a külső gumit is, hátha beleállt valami. felniszalagod legyen mindenképp!!! én fújtam már 6 bar-ra is mtb belsőt :D persze slick gumihoz... még nem volt vele gond, de szerintem ha defektem lenne még a külsőt is lelőné XD
@petiboy_24: próbálok segíteni, hátha tudok valamiben:D amúgy én 4bárnál tovább sosem fújtam mtb gumit, de azt is csak slick gumiba fújom, terepgumiba 3-3,5 bár. Legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás egy új belső gumi:D
@szimat: :)) A távgyógyításnak te fogtad meg azt hiszem a leginkább eredményre vezető farkát!! :))
@Béla91: Kérdés csak az, hogy mennyi idő alatt enged vissza, mennyit, és ott megáll-e? Ugyanis 5 Bar az már nagyon a felső határa egy MTB gumiköpenynek. És mikor cserélted a gumiszettet egyben? Miért nem tudod kicserélni a szeleptűt? :) Az is egy ok lehet a hibára, lehet utána jó lenne. Ha teljesen leereszt, lehet a gumiköpenyben van valami, ami szúrja a belsőt... Vagy a belső rostanyaga egy helyen kivékonyodott és illan belőle a levegő... Nem mindegy milyen gumikeverékű a belső, mert egy fajta egy idő utám mindig leereszt, anyagánál fogva! Vagy a felninek van valami sorlyája a szelepnél... Nagyon sok oka lehet, kicsit szűkíteni kellene a tényeket! :)
@Béla91: fújd fel a gumit, aztán rakd be víz alá, ha kicsi buborékok jönnek fel a víz alól, akkor defekted van, de itt megláthatod az is, h a szeleppel van a gondod...ha nem látsz buborékokat, akkor pedig vagy elöregedett a gumi, vagy nem tudom, de cserélni kell( nekem beváltak a kenda belső gumijai-kb 600ft/db)
@pikker: nekem használ, nézd meg a mappámba, hogy milyen(mappa név: mongoose tyax), teljesen is ki lehet elvileg szedni, de ahhoz nagyon sok idő kell, de én annyira kiszedtem, hogy ne érjen bele a fékbetétekbe miközben gurul a kerék, ez szerintem bővel elég(most max. 1mm a tárcsa holtjátéka)
Újabb kérdésem lenne. Mikor még a rendes hagyományos bicikli belsőt használtam és kőkeményre fújtam a gumit egy pár napon belül vagy lehet akár már másnap azzal találkoztam hogy leengedte a tömlő és a tűvel volt baj hogy ami rajta volt ez a gumi ez elszakadt folyton, gondolom nem bírta nagy nyomást. Mert így utólag megtudtam hogy van ilyen barna tejgumi féleség meg van egy fekete és a fekete lett volna az erősebb :( én mindig a barna színűt cserélgettem rajta. Anno megvettem ezeket a Swalbe Silentro 2es gumikat akkor úgy voltam új külső új belső is. És vettem egy Bike+ belsőket amik elég sokat duzzadnak több gumiméretre jó. 1.6-2.1 talán nem tudom pontosan, mind1 az a lényeg hogy most is úgyan ott vagyok. Ez is visszaenged hiába feltolom 4-5bára a haver motorpompálán. És mindig jól meghúzom a szelepeket. Gondoltam hogy kicserélem a szeleptűt.. de nem tudom.. tényleg.. mi gond?
hali a féktárcsa egyengető valóban használ és nem lesz 8-as a tárcsában? kicsi sem? köszi a válaszokat
Üdv: Ádám
Jaja köszönöm válaszotokat. Igen ezt a haverom is mondta hogy kinyírja a lánc a fogaskeréksort. Akkor olyan ez mint a kocsiknál a vezérműszíj :) illetve lánc :D Elő teendőm akkor hogy lecserélem a láncot. Aztán majd írok mire jutottam. Még1X THX
@Béla91: Ilyen sorrendben mennek tönkre (kopnak el) az alkatrészek általában:
Vagyis fogaskeréksort cserélni nem érdemes úgy, hogy a régi láncot meghagyja az ember. Nekem egy fogaskeréksor 2-4 láncot simán "elhasznál".
Úgy is megmérheted a nyúlását, ha van egy jó láncod és mellélógatod. Vagy tolómérő, de ahhoz tudni kell, hogy mennyinek kell lennie az újnak (mondjuk 10 szemen). Ezt most fejből nem tudom.
Egyébként nem összekopott alkatrészeknél normális a daráló hang.
Illetve a régi lánc hamarabb ki is fogja nyírni az új fogaskeréksort.
@airborne: a nyúlt bowden max a váltásnál játszana szerepet, de szerintem nem is pozícionált váltóról van szó, tehát annak nincs jelentősége... :)
@bighead: De a nyúlt bowden miatt is lehet, nem? Am szerintem is a lánc... Az sem örök, mint a szenvedés. :)
@Béla91: ha új a fogaskoszorú, akkor nagyobb erőkifejtésnél ugraszthatja a régi láncot, mert nincs összekopva. azt a hangot, amit említettél több minden is okozhatja, pl pontatlan váltó beállítás, de lehet hogy a kalapácsokhoz került be kosz, és az okozza, még akár a csapágyad hangját is hallhatod... lehet venni láncnyúlás mérőt, ami megmutatja, hogy mennyire nyúlt ki a lánc. egy olcsó lánc megvan max 1500 Ft-ból. ja és a láncod ne zsírral kend, mert az egy rémálom, csak gyűjti a koszt. "bármilyen" kenő olajjal többet érsz, a felesleget pedig töröld le...
Hello! Honnan tudom hogy nyúlott a láncom? Mert nekem a hátsó váltó vagy a fogaskerék koszorúnál fura ilyen daráló hangot ad ki. Srétkosár biztos hogy nem. haver mondta hogy meg van nyúlva a láncom és azért.. Minél nagyobb sebességen van (több fogas kereken)annál jobban hallom ezt a daráló hangot. És állandóan hallom ezt a fura hangot, nem csak mondjuk egy félkör tekerésnél. ha felfordítom a biciklit kormányra és ülésére fordítom akkor nincs ilyen hang vagy ha egyszerűen megemelem a hátsó kereket. Nemrég volt rajta fogaskerék-koszorú cserélve. haver mondta hogy ilyenkor célszerű láncot is cserélni.. Jah és súrolásból adódó kopást se látok rajta. Válaszotokat előre is köszi :)
@Sz. Balázs: Itt egy videó róla! http://www.youtube.com/watch?v=ihkVZBAzpBY
valaki ért suntour xcm teló karbantartásához? elmondhatná, hogyan kell pls :D belső takarítást szeretnék csinálni rajta, de nem értek a telókhoz és nem akarom elrontani.. thx
@Béla91: az 55 tudtommal mm-ben mért legszélesebb távolsága a guminak, bár ez függ a felni szélességétől is(én úgy vettem észre) vannak gumik, amik pl 2.0, 2.1, 2.5 ezek collban mért szélességi értékek, de ezeken kívül még rengeteg szélességű gumi van. remélem érthető:S:D
Kösz a gyors választ de felmerült még 1 kérdés. az hogy 55.. az gondolom keresztbe a szélessége lehet a guminak.. esetleg egy bütykösebb változatnál lehet szélesebb a gyakorlatban?
@Béla91: 26" és az 559 az ugyan azt jelenti, mégpedig a kerékméretet (normál mtb méret) a 2,2" és az 55 az pedig a gumi szélességét mutatja
Szevasztok! Újabb kérdésem lenne. Megtudnátok mondni hogy mi is jelent egy MTB köpenyen a következő jelölés 26 X 2,2 55x559 Válaszotokat előre is köszi.
@Krupcheck: Létezik forgásirányos lánc váltós rendszerhez is. Pl. az újabb Ultegra és Dura Ace láncok is ilyenek. (A külső szemek formája más, hogy terhelés alatt mégjobban váltson.)
@BF2 hungarolada: Én egyszer nagyon régen próbáltam a láncfűrészhez való lánc olajat, de nagyon nem volt jó, mert ragadós volt. Sokkal sűrűbb, mint amit bringán használnak.
Képeim közt megtaláljátok a szerelt ráfot nemrég tettem fel, feltöltött képeim utolsó 6-7 képe.
@bighead: Köszönök a gyors válaszotokat. Igen fájna is a szívem a ráf véget mert egy nagyon jó ráf. Első kerekem is valami Gipiemme nagyon jó párt alkotnak szerintem. De már nemdivat ez a racsnis megoldás.. Néztem ilyen apróhirdetésekét is szinte csak gyors záras ráfokat találtam.
@Béla91: egy centírozás nem volna egyszerűbb és olcsóbb megoldás ? :)
@Béla91: nem kell másik váz, meg semmi különlegesség hozzá, csak egy gyorszáras agy:D mivel mindkét oldalon kilóg egy kis tengelydarab(kb 0,5cm) ami a vázba belefogja az agyat, majd a gyorszárral lefixálod.
Szevasztok! Elővettem a bringám a téli álmából. Amin egy trinity Xc hátsó ráf van. Én ilyen nagyon vékony kerékkel nagy áttétellel tekerős, fickó vagyok. Én hülyeségemből anno csak kézzel kicsit meghúzgáltam a küllőket. ez elég is volt ahoz hogy vágjak bele egy kis 8ast. Keskeny gumin ez gyakorlatilag nagy sebességnél érezhető is hogy kicsit mintha rázna. Gondoltam lecserélem. Az lenne a kérdésem hogy átlagos MTB vázba ez a gyors záras megoldás megoldható-e? Mert én úgy láttam hogy a gyors zárasoknak fele akkora vastag a tengelyük és nincs ahova beszorulna a tengely. Jól gondolom oda más váz is kell? Válaszotokat előre is köszi!
Szerelt már valaki XT /XTR pedált? http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/PD/EV-PD-M770-2704_v1_m56577569830625590.pdf
Kicsit kotyogott, ma jött elő. Egyik állásban minimális kotyogás.
Kicsavartam 17-es kulccsal a nagy hengeres anyát. Megnéztem a tengely másik végén a kónuszt és az ellenanyát. Mindkettő szoros mint állat. Próbáltam a kónuszt még egy kicsit szorosabbá tenni, nem ment. Nem tököltem vele. Visszaszreltem, meghúztam a 17-est és most nem kotyog. De lehet megint előjön.
Szerintetek?
@Krupcheck: Köszi! most mosom le majd a láncot :) még arra gondoltam, hogy motorex láncolaj helyett lehetne fűrész láncolajat venni, mert egy liter kerül ugyan annyiba mint a 100ml-es motorex :D