Társalgó.........2025

1-50 (538 hozzászólás)

Elküldve: 2025.01.01. 21:03 ikarus266 

• ikarus266 avatar
  • sima XC-s
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat
Témaindító hozzászólás:

Kezdjünk egy még egy új évet................................................... :-)

Elküldve: 2025.12.31. 20:03 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

@rcs2003: Az én ajándékom felemás... Főnökkel megegyeztünk, hogy Januártól nem boldogítjuk egymást többé. Aminek voltaképp örülök, de az offseason közepén szabadnak lenni nem feltétlenül felemelő érzés. Az utóbbi években nem igazán kedveltem a karácsonyi szabit, mert borzasztóan rossz volt két hét után visszamenni melózni. Főleg a hideg és a korai naplemente miatt. De most viszont gond nélkül tudok majd nappal is edzeni.

Elküldve: 2025.12.31. 19:15 rcs2003 

• rcs2003 avatar
  • sima XC-s

Boldog Új Évet mindenkinek, így kicsit megelőzve az éjfélt. Valaki nyisson egy 2026-os társalgós topikot! :) A mai napon fogtam magam és végre rendberaktam a teleszkópot a montiban. Kellett már, a szivacsgyűrűk feketék voltak és a szimeringek sem néztek már ki túl fiatalosan(~9 évesek). Belülről viszont totál patika állapotban volt minden. Becsúszók, villaláb belső oldala tök úgy nézett ki mint ahogy legutóbb hagytam, asszem két vagy három évvel ezelőtt? Nem is emlékszem már mikor szedtem szét utoljára.

Azt kell mondjam hiába fikázzák sokan a Suntour alsó-középsőpolcos cuccait mert így szar úgy szar, piszkosul bírják ha kicsit oda van figyelve és gyakorlatilag minimális szerszám-anyagigénnyel szerelhető. Az enyém is ha jól emlékszem 2017-es vásárlás, számos maratonon és többtízezer km-en vagyok túl vele, porban sárban hőségben fagyban egyaránt. Egyetlen hátránya a súlya, ami 2kg, de amíg amatőrként tekereg és versenyezget az ember ez totál lényegtelen, semmire nincs kihatással.

Ki hogy zárta az évet?

Elküldve: 2025.12.29. 14:12 azaki71 

• azaki71 avatar
  • túrázgató/városi harcos

Még egy utolsó költés ebben az évben, mert megajándékoztam magam egy új kerékpáros téli kabáttal. De a kiprobálása már jan-1 fog esni :-)

Elküldve: 2025.12.27. 15:52 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

@rcs2003: Szerintem kerékpármosó állványként még jól fog funkcionálni.

Elküldve: 2025.12.27. 14:55 azaki71 

• azaki71 avatar

Nekem még mindig a lábujjaim fagynak le, de nyilván ez azért is van, mert nem veszek 50 - 100ezerét téli cípőt. Pedig ugy nézki, hogy csak a jó cipő ér valamit, nálam soha ne váltak be a kamásli és más házi praktikák sem.

Érdekes, hogy ismerösön kei meg mindig a két ujai, nekem meg van egy 3ezer forint körüli, tenyérben erösitet Tescos kesztyüm, és soha nem fázik benne a kezem. De arra is rájöttem, hogy a kivől "bolyhos" kesztyük mindig jobbak, mint azok a technikai kesztyük, amiknek a felülete sima.

Nekem is Lidl kerékpár állványom van de már több pontok kapott csavar és lemez megerösitést, mert anélkül elfordul, nem tart, pedig csak egyszerű karban tartásra használom, de arra meg jó.

Elküldve: 2025.12.27. 10:16 rcs2003 

• rcs2003 avatar
  • sima XC-s

@fpeter: a műanyag részek tényleg kicsit elvettek a használati élményből de azért valljuk be piszok jól bírja, 8000Ft-ért pláne, legalábbis én kb 8 éve vettem. Évek óta kint áll az udvaron kisebb kihagyásokkal és némi felületi mattuláson kívül semmi baja :D

Elküldve: 2025.12.24. 20:55 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

@rcs2003: Én megleptem magam egy szerelőállvánnyal. 6 évet lehúztam a lidl-sel. Sajna az 5 lábas kialakítás miatt túl nagy volt a helyigénye. Meghát valljuk be az anyaghasználat (50% műanyag) sem volt feltétlen príma.

Elküldve: 2025.12.24. 17:14 azaki71 

• azaki71 avatar

@fpeter: Nekem egy Aliexpress téli bringás kabátom, van, ami rohadt meleg, 5 fokban is csak egy rövidújjú vékony alá öltözőt veszek alá. És ennek a kabátnak pont ez baja, hogy nincsenek lecipzározható oldalsó szellőző nyílások rajta, így könnyű benne megfőni, ha nem le cipzározom, akkor meg a tüdőmben nem tesz jót, lévén alatta az egy vékony aláöltöző.

Cipzárakkal még soha nem volt problémám...kopp...kopp..kopp.

Kellemes ünnepeket mindenkinek.

Elküldve: 2025.12.24. 16:12 rcs2003 

• rcs2003 avatar
  • sima XC-s

Boldog Karácsonyt mindenkinek! :)

Lett volna egy bringás tematikájú karácsonyi upgrade csak nem sikerült még feladni a srácnak a csomagot(egy kevésbé szar, de még mindig ipari hulladéknak becézett első villa a munkábajárósba a mostani "majdnem szétesik" öszvérteló helyett) és régóta tervezem hogy a jobbik montim telójában kicserélem a 7 éve érintetlen, egyébként tök jól funkcionáló csak kicsit elöregedett szimeringeket (már kb fél éve bevásároltam újakat, egy dobozban várnak). Mondjuk lehet hogy nem fogom magam rászánni mostanában sem, már nem nagyon szeretem szétszedni már a bicajt komolyabban a sok macera miatt, csak ha muszáj. :)

Elküldve: 2025.12.22. 12:40 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

@Makky: Az olasz gyártók neked méretezik a ruhákat. :D Magas, vékony, 10% testzsírral. Én ennek pont az ellentettje vagyok.

A kabát cipzárját ott rontották el, hogy dupla cipzáras... Hogy alulról is ki lehessen cipzározni. Aminek szerintem zéró értelme van. Szóval ha véletlenül nem találsz bele mindkét cipzárba, akkor alul el fogja engedni.

Elküldve: 2025.12.21. 06:36 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

Téli felsőnél azért extra szar, ha menet közben szétnyílik a zipp-zár. :( 1x volt ilyen nekem is. Nem vicces, mert vissza se tudtam zárni. Sok ruha amúgy pont ezen vérzik el, mert szar a zipp-zárja. Ráadásul márkás cuccokban is! :(

Elküldve: 2025.12.21. 06:33 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

@fpeter: Ha már márkát is írunk, akkor Castelli felsőben még nem csalódtam. És az a durva, hogy ma már nem is számít extrém drágának a többi "nagy névhez" képest! De persze horror. Csak akciósan lehet megvenni őket, úgy viszont ki lehet fogni jó vételt! Nekem téli cuccból tőlük M-es az jó. S még elmegy vékony aláöltözettel. Nyáriból XXS-ben versenyzek! Az S már lobog rajtam általában. :) Ezt csak a méretezéshez.

Elküldve: 2025.12.20. 21:30 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

@Makky: Azért egy drágább kabát jobban működik egy aldis soft shell kabátnál. Annak ellenére, hogy 5x drágább, biztosan nem jobb 5x. Egy jó télikabát pl. igen fontos. Egyik télen kísérleteztem téli kabátokkal. Csapatlogós kabát pl. nem volt szélálló. Átfújt rajta a szél és megfázott benne az ember. Egy Northwave kabát teljesen jó volt, de hideg szélben az sem volt túl jó. Most egy Santini kabátom van, amit tavasszal vettem leárazásnál. Nem tudom mi alapján méretezik, de az M-es felsőtestemre XL-es kabát lett jó. A kabát működik, akciós áron so-so megérte. Eredeti áron én nem tudom ki vesz ilyeneket. Egyértelműen túl vannak árazva ezek a márkanevek. A cipzárja pl. full szar minőségű, és néha magától szétnyílik.

Elküldve: 2025.12.20. 14:03 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

@rcs2003: Megértem, amit írsz. Csak pár gyakorlati tapasztalat hozzá. Szellőzés tekintetében (is) nagyon durva különbségek vannak ruhák között. És nem mindig a drágább a jobb! Én már nagyon sokat próbáltam. Pár példa: volt olyan téli kesztyűm (drága!), amiben túrázás közben is beizzadt a kezem. Bringán 1ó után már nedves volt. Gyakorlatilag gumikesztyű volt! Nulla szellőzéssel. Küldtem is vissza. Kamásliból is mindig olyat keresek, ami nem vízálló, hanem csak szélálló, mert az jobban szellőzik. Vízálló csak marketing. (Ez amúgy a többi ruhadarabra is igaz. Szélállót kell keresni, ami nem vízálló!) Volt olyan felsőm, ami szintén semmit nem szellőzőtt. A kesztyűm lett vizes tőle, mert oda folyt le az izzadság a karomon. Ment is a kukába. Szintén márkás ruha volt! Téli nadrágból is van olyan márkás gatyám, amibe én is beizzadok kicsit alap intenzitáson is. Drága cucc volt! Téli cipő ugyanez. Van, ami használhatatlan, mert annyira nem szellőzik. Hogy valami jó+olcsót is mondjak: van Aldis régi softshell felsőm. Fillérekbe került és nagyon jó anyag! Simán hozza a 10x annyiba kerülő jó felsők szintjét. Anyagát tekintve. A többit persze hagyjuk. Szabása szörnyű. Ez csak arra példa, hogy olcsóból is lehet jó és sokszor a drága is szar. Ettől persze neked lehet, hogy a legjobban szellőző is kevés lenne. :( Az ugye alap, hogy alulra pamut sehol nem jó! Vagy gyapjú, vagy szintetikus, de a legjobb a kettő keveréke.

Elküldve: 2025.12.19. 16:45 rcs2003 

• rcs2003 avatar
  • sima XC-s

*Egyébként a zsírréteg szart sem szigetel, nem így működik az emberi test, ez egy klasszikus közhelyes baromság. :) Gondolom tisztában vagy vele csak sokan szentül hiszik hogy ez így működik :D

Elküldve: 2025.12.19. 16:44 rcs2003 

• rcs2003 avatar
  • sima XC-s

Nyáron teljesen jó az izzadás, mert száradsz menet közben folyamatosan. Én is eléggé izzadós vagyok, gyakorlatilag bármilyen aktivitás kihozza. Téle, hidegben azért elég szar bármit csinálni így. Még egy sima porszívózás is megizzaszt a szobában, nem vicc. A melóhelyen amikor a műszak végén átöltözöm, mire a kijárati ajtóhoz érek már érzem hogy vizes a hátam. Ez kb 20 mp alatt. Szóval amíg tekertem télen mindig az volt az állandó problémám hogy tökmindegy hogy öltöztem, legkésőbb 4 perc után mindenképpen elkezdtem izzadni alaptempóban. Onnantól kezdve már csak idő kérdése volt hogy a nedvességtől elkezdjek fázni. Akár a lábam, akár a kezem,a kesztyűm konkrétan olyan volt mintha frissen vettem volna ki a mosógépből. Mondanom sem kell minden alkalommal lefagyott az összes ujjam emiatt. Ha vékony kesztyűm volt akkor szimplán a hideg miatt, ha vastag szélvédett, akkor meg az izzadás miatt. Ugyanez a lábammal. Kamásliba először berohadt és utána fagyott le, natúr cipőben meg 15 perc alatt simán kihűlt. És amikor a végtagjaid kihűlnek, ott már tudod hogy hamarosan a derekad, hasad is fázni fog. Akkor a nap teljesen oda vanm, a hátralévő részében már csak próbálsz helyrejönni a szétfázott tagjaiddal. Ezerszer inkább 40 fokban indulnék útnak mint csak egyszer is fagypont körül.

Elküldve: 2025.12.19. 10:35 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

@Makky: Rajtam van legalább 10 kiló szigetelő zsírréteg :-) Ami miatt nem ideális hobbi számomra a kerékpár/futás az az izzadás. Sem nyáron, sem télen nem előnyös. Főleg télen rossz, mert a nedves ködtől kívülről lesz vizes az ember, belül meg az izzadságtól.

Múltkor bevált, hogy emelkedőn levettem a kabátot, de ha full nedves minden, akkor aláöltözőben nem igazán lehet hegyre menni. Gyúrhatjuk a témát akár meddig, az egyetlen jó megoldás, elmenni Spanyolországba 3 hónapra. :-)

Elküldve: 2025.12.18. 20:04 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

@fpeter: Nem a hideg a gond, hanem a nedves hideg! Az ellen sokkal nehezebb védekezni! De szerintem valamit rosszul csinálsz. Vagy nem volt még jó ruhád. Én csont és bőr vagyok, vagyis nulla szigetelés. Kis izomtömeg, vagyis hőt se sokat termelek. Oké ezért (is) nem izzadok, ami azért előny. De +2 fokban simán elég nekem egy közepesen vastag aláöltözet egy sima windstopper-es felsővel. A legmelgebb felsőmet -3 fok alatt veszem csak elő és -5 fok körül még nem gond 5 órát lenyomni benne. -3-ig sima windstopper-es téli nadrág is elég. Ha hidegebb van, aláveszek még egy lábszárat is. Cipőre ott a fűthető talpbetét+téli cipő, kesztyűre meg a fűthető kesztyű. Mi kell még? Vastagabb/windstopper csősál, vagy símaszk, sapka. Arckrém! És én fázós vagyok!!! Több versenyem volt, ahol CSAK rajtam volt hosszú ruha az egész mezőnyben! (És egy pillanatig se éreztem azt, hogy túlöltöztem.)

Elküldve: 2025.12.18. 15:49 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

@Makky: Visszanéztem stravan tavaly decembert. Hőmérsékletek 3-7 fok között változtak. Az elmúlt két hétben a max hőmérséklet szerintem nem volt több 3-nál. :( 5 fokban el lehet menni 3 óra feletti körökre, de a 2 fokban nincs ruha, ami melegen tartana.

Elküldve: 2025.12.18. 09:42 rcs2003 

• rcs2003 avatar
  • sima XC-s

@fpeter: jelentem 80 méteren is ugyanez van hetek óta! :D

Elküldve: 2025.12.18. 08:51 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

@fpeter: Hát tényleg elég szívás idő van már hetek óta. :( Lehet ugyan tekerni, de nem nagy élmény... Múltkor elindultam 5 órára és az első fél órában olyan ködszitálást kaptam, hogy már kezdtek átázni a ruháim. Már majdnem visszafordultam amikor elállt. Hogy aztán később persze újrakezdje. :( Kemény menet volt... Érzésre simán másfeles szorzó a nyárihoz képest, ha csak a powert nézem.

Elküldve: 2025.12.17. 20:48 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

2 fok, 400 méter magasságban váltakozóan eső köd/havas eső/jég, napnak hetek óta nyoma sincs. Ez december.

Elküldve: 2025.12.01. 14:08 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

@Makky: Naja, rengeteg offroad futóverseny van, és mtb-hez képest az ultratávok tábora is meglehetősen terjedelmes. A futás is remek sport, de kell hozzá gyakorlás, izmok, légzéstechnika. Augusztusban reggelente gond nélkül tudtam futni 10 km felett. Betegség miatt kihagytam majdnem 3 hónapot. Mai napig nem tudtam "száműzni" a sétát az edzésekből. Pedig jó lenne a szilveszteri maratonon gyorsabb időt futni.

Elküldve: 2025.12.01. 14:03 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

@rcs2003: Visszatér a Mátra! Szerintem az volt Mo legnehezebb mtb versenye. Főleg a harapós emelkedők és éles kövek miatt. Arra tutira elkéne jutnom.

Elküldve: 2025.11.27. 13:42 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

Elkezdtem futni a változatosság miatt. Ledöbbentem, hogy mennyi futó verseny van, milyen drágák és, hogy pillanatok alatt betelik a létszámlimit! Spar-on a 10000-es limit is simán betelt! De terep versenyeken is 1000-es limitek percek alatt el tudnak fogyni, úgy hogy a nevezés 50-100 Euro, vagy még több!

Elküldve: 2025.11.27. 13:39 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

@fpeter: A CX-nek szerintem annyi köze van az MTB-hez, mint az országúthoz. :) Én inkább azt mondanám, hogy úgy általánosságban a kerékpársport "döglődik". Nem csak az MTB. Országút is! Ha megnézel egy eredménylistát, akkor általában a master2 a legnépesebb és legerősebb mezőny! Ez a 40-50 közöttiek, akik 20 körül voltak, amikor itthon még virágzott a dolog! "Elit felnőtt" kategóriában van pár induló, ahol a 3. helyezett sokszor a TOP10-be se férne be master2-ben! :) De, amikor felnőtt profi versenyzőként az is problémát jelent, hogy olyan szponzort/csapatot találj, aki egy hazai minimálbért kifizet neked fizetésként, akkor szerintem nem nagyon lehet ezen csodálkozni sajnos. :(

Elküldve: 2025.11.27. 11:02 rcs2003 

• rcs2003 avatar
  • sima XC-s

@fpeter: Én se szívesen áztatnám magam a pár fokos szélben és térdig sárban. :D Másrészt jövőre a top maraton, azaz xcm pro tour (vagy most épp hogy hívják) már 6 futamra bővül és a Superior is évről évre több mtb versenyt hoz össze, szerintem ez pozitív. Sőt, néhány szervező nyomatja a teljesítménytúrákat/családi túrákat már itt lent az Alföldön is, relatíve szép létszámokkal.

Elküldve: 2025.11.27. 09:43 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

Szembejött egy cikk facebookon, hogy a múlt hétvégi cx versenyen csak és kizárólag amatőr versenyzők indultak. És kiborult a bili úgy általánosságban, hogy mennyire népszerűítlen az mtb sport, illetve a támogatottsága is alacsony.

Ez a tendencia már 20 éve tart, és hát ha senki nem tesz ellene, akkor nem várható el változás.

Elküldve: 2025.11.10. 01:05 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

@azaki71: Január 1-től már nem lesz gondom az éjjeli tekerésekkel, mert nem lesz munkahelyem és tudok majd nappal is menni, mint a normális emberek. :D

Elküldve: 2025.11.09. 10:24 azaki71 

• azaki71 avatar

@fpeter: Rég meg kellene szüntetni az óraállitást. A normális az lenne, hogy nappal minél tovább legyen világos, és éjjel sötét.

Én szintén sötétben megyek dolgozni, a nappal világos részét eltöltöm a munkahelymen, majd amikor már sötétedik, addigra haza érek. A sötétedéssel az is probléma a téli idöszakban, hogy vele együtt jelentössen csökken a hőmérséklet. És ez igaz a hajnali órákra is.

Elküldve: 2025.11.06. 07:13 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

@fpeter: Meló után már eddig is sötét volt, viszont most legalább előtte lehet menni még világosban! :)))

Elküldve: 2025.11.05. 22:25 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de az óraátállítást lelkileg megsínylettem. Sötétedésig dolgozni kell és igen nehéz feldolgozni azt, hogy az ember hülyeséggel tölti a napos órákat és éjszaka kényszerül erdőbe menni.

Elküldve: 2025.10.15. 22:13 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

@rcs2003: Amikor mellkaspántot használok meg kell rendesen húzni azokat a pántokat. Mert ha fityeg az ember mellkasán garantált nézhetetlen lesz a felvétel.

Két hónapja kezdődött egy beteges időszakom, 4-6 hét kihagyással. Nem irigylem a profi sportolókat. Nekik is bejön egy ilyen időszak, amikor eü okok miatt hosszabb időt ki kell hagyniuk. Ritka magas pulzus értékeket látok, már-már gyanakszom arra, hogy állásában elromlott a pulzusmérőm és fals értékeket mér. Ahhoz képest milyen sokáig tart elérni egy jó edzettségi szintet, igen könnyű elveszteni.

Elküldve: 2025.10.09. 19:11 rcs2003 

• rcs2003 avatar
  • sima XC-s

@fpeter: viszont a túl sima felvétel nem adja át a "terep érzetét" a felvételen. Engem kifejezetten zavar a "drónszerű" szintre fejlesztett optikai képstabilizálás. Szerencsére nem is fenyeget az az anyagi jólét hogy valaha is megengedhessek magamnak egy normális akciókamerát. :D

Elküldve: 2025.10.09. 16:46 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

@azaki71: Én személy szerint örülök annak, hogy pár év alatt annyit fejlődött a technika, hogy egy rázós monti versenyt is majdnem cinema minőségben fel tud venni az ember. Emlékszem a második generációs goprom-ra 2017-ből. A felvételek felét ki kell dobnom, mert nézhetetlen volt.

"Hivatalosan" biztonsági okokból nem viselhet az ember kamerát a testén. De ha nyak és a test remek gimbalként funkcionálnak. A kormány a legrosszabb rögzítés szempontjából, mert direktbe kapja a rezgéseket.

Elküldve: 2025.10.09. 16:43 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

@killerfinger: Pont van egy ilyen bicóm meghirdetve az aprók között. :D

Elküldve: 2025.10.08. 16:41 killerfinger 

• killerfinger avatar
  • sima XC-s

@Makky: Találtam felnifékes cx vázat, de az XS és XXS-nek is 504mm a felsőcső hossza. Vicces. A mostaninak meg 515mm. Nem hiszem, hogy beljebb lennék azzal az 1 centivel.

Elküldve: 2025.10.08. 16:32 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

@killerfinger: A koskormányhoz sokkal rövidebb felsőcső kell! Persze kormány függő is, hogy mennyi az előrenyúlása. A túl rövid kormányszár az irányítás miatt nem túl jó. Szóval 48 körüli felsőcső kéne.

Elküldve: 2025.10.08. 14:40 killerfinger 

• killerfinger avatar
  • sima XC-s

@Makky: Alapesetben nem akarnék outit használni, kb 10 éve nyúzom a mostani bringámat, ami egy boardman CXpro cyclocross vázra épített carbonvillás, egyeneskormányos öszvér. Sajnos állványon volt kerekek nélkül és a vak apósom fellökte kocsival, annyira, hogy a támvillák "elmentek". Nem látványosan, de a hátsó kereket nem lehet teljesen egyenesen betenni. Napi szinten használom így is, de nem hiszem jó lenne bármelyik alkatrésznek, hogy így járok vele. A legolcsóbban szeretném megúszni a váz cseréjét. Viszont mivel ez egy v- és canti fékes váz, ezért alapesetben ilyen vázat keresek vagy országútit. Tehát a cél egy CX váz vétele, de annyira esélytelen... ráadásul ekkora méretben. Azt már meg sem említem (de), hogy mivel nyár óta elkezdtem hosszabbakat menni, azt vettem észre, hogy nem a markolatnál fogom a kormányt, hanem jóval beljebb, a váltókar bilincsnél. Ettől meg a tenyerem kezdett el fájni, ezért aztán úgy döntöttem, hogy jobb lesz nekem egy 380-400mm-es koskormány. Jelenleg az egyenes kormány egy 90-es stucniban van, amit tuti le kell cserélnem egy 60-70-esre ha feltenném az outi kormányt. A mostani váz felsőcsöve 51cm C-C, nyeregvázcső 48cm.

Elküldve: 2025.10.08. 11:07 Makky 

• Makky avatar
  • virsli gumis/oútis
  • TestBike Team csapat
  • TestBike Team csapat

@killerfinger: Hat ahhoz valami extra kicsi. Talán 48-as, vagy XXS. Nekem 178cm-hez 54 az ideális (felsőcső). De sokszor ehhez 52-es váz társul ma! Olyan kis testmérethez egyébként megfontolandó lehet esetleg 26"-os verseny bringa. Létezik, csak ritka.

Elküldve: 2025.10.07. 21:47 killerfinger 

• killerfinger avatar
  • sima XC-s

Sziasztok! Elsősorban olyanokat kérdeznék akiknek a magassága 160-165cm. Ehhez a magassághoz mekkora országúti váz ajánlott, a hagyományos geoból választva, tehát nem a slope-os geometriájú vázakat nézve.

Nézm már egy ideje az apróhirdetéseket, de még az S-es vázak is olyan felsőcső hosszúságúak, hogy tuti nem lennének jók.

Elküldve: 2025.10.07. 17:25 azaki71 

• azaki71 avatar

@fpeter: Azok mindig vannak! :-)

Elküldve: 2025.10.07. 01:11 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

@azaki71: oh, ezek szerint voltak akciókamerások?

Elküldve: 2025.09.30. 12:33 azaki71 

• azaki71 avatar

Mecsek - Pécs Mountain Bike Maraton innét nem volt senki?

Én csak a videókat néztem.

Elküldve: 2025.09.25. 12:49 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

@bl4ckv0id: Azzal kell menni, ami passzol az ember bringázási szokásaihoz. Hátul 203-as tárcsa pl. szerintem sok a 75-80 kg súlyomhoz. A 160 viszont határozottan kevés volt, pláne mikor csomagos túrára mentem 20 kilós bicajjal. Az újdonsült kedvencem a 180, mert sosem érződött túl soknak, és eddig még túl kevésnek sem. Pedig azért volt pár nyaktörő lejtő, amit hőségben abszolváltam vele.

Az újkeletű montimra is 180-at tettem. Lesz egy gravel projectem is, amire valószínűleg szintén 180-at fogok rakni. Van két könnyű KCNC tárcsám, amik montin balesetveszélyesek. Gravelre látnám értelmét felhasználni, hogy ne a fiókban üljenek. De lehet marad a klasszikus 160/160 felállás. A 180-as színe viszont menne a vázhoz.

Elküldve: 2025.09.24. 08:29 __opp__ 

• __opp__ avatar
  • sima XC-s
  • Hegyikerékpárosok csapat
  • Hegyikerékpárosok csapat

@bl4ckv0id: Nem offenziven, de gondolom nem sok hegyről jöttél le eddig. Én bringával együtt vagyok 85 kilo, de vannak olyan dh-k ahol már nagyon határeset 160/180 2 dugattyúval( 785 xt, 7000-s slx, magura mt4, gyári betétekkel vagy swissstop.) Hazai viszonyok között is van, hogy 1 km komolyabb lejtő után már érezni, hogy melegszik, 2-3km után pedig érezhetően csökken a fékerő. Nagyon nem mindegy mekkora tömeget milyen hosszan és hány százalékos lejtőn akarsz lehozni azzal a 160 as tárcsával és 2 dugattyús fékkel.

Elküldve: 2025.09.23. 21:56 bl4ckv0id 

• bl4ckv0id avatar

@Makky: "Szerintem XC-re, maratonra bőven elég a 160-as tárcsa 2 dugós fékkel is. Versenyzők is azzal mennek. 29-es kerékre gondolok persze. Nekem is az van. XT 2 dugós fék. Bármikor fejreállok vele és még sose éreztem, hogy gyengülne a fék. Oké én könnyű vagyok és nem járok Alpokba bringaparkba se vele. :)"

Szerintem ott kezdődik a gond, hogy sokan nem tudnak fékezni és húzzák addig még el nem melegszik az egész. Általános XC és a hazai terepek közé elégnek kéne lennie bőven egy 2 dugattyús XT féknek. Nekem is az van, pontosan M8100-asok vannak, elöl hátul 180-as BBB tárcsákkal. Hátul eredetileg 160-as volt, csak amikor cseréltem nem volt készleten más csak 180-as, így az lett. Azt hozzáteszem, hogy 100 kg körül vagyok, mert gyúrok, így nem 70 kilósan írom, hogy elég. Ha engem megállít terepen is, akkor mást is meg kellene. Még sosem sikerült megfőzni, pedig nem IceTech tárcsa és a betét sem az.

De sokan elvannak amúgy a Deore M6100-zal, SLX M7100-zal is terepen. 4 dugattyús már nagyon nehéz terepre vagy DH-ra való, el sem tudom képzelni akkor oda mi kéne egy-két embernek, ha a hazai terepre nem elég a 2 dugattyús bika fék. O.O

Elküldve: 2025.09.09. 12:44 fpeter 

• fpeter avatar
  • sima XC-s

Én meg rászántam magam és nyugdíjazom a 170-es hajtókarjaimat. Mivel jelenleg a 160 mm-esért minimum egy kart/pár bordát kérnek, ezért a költséghatékonyabb 165-nél maradtam. Hű maradok a gyártóhoz (Race Face), mert van vagy 5 lánctányér a fiókomban.

Apropó ismertek valakt, aki 175-ös XTR hajtókarból 165-est tud varázsolni? Jó lenne kicsit modernizálni.

Elküldve: 2025.09.06. 15:29 azaki71 

• azaki71 avatar

Lecseréltem a 80mm kormányszárat 60mm-re a 29 fullyn, így nem kell annyira "elöre nyulnom", összeségében jobb.

Öszre szokott a legjobb lenni a kondiciom, de az idén nem, ugy tapasztalom, hogy tavasszal jobb formában voltam. Ráadásul az iden több utvonalam is van, amelyikre el sem jutottam.

Egészségügyileg a derekam még mindig nem jó, a lejtökön föleg érzem, amikor ki kellene állni a nyeregből, ez is hátráltat.

Új hozzászólás:
(formázási lehetőségek)
kód eredmény
*dőlt* dőlt
**félkövér** félkövér
> idézet

szöveg
idézet
szöveg
\* *
* lista első elem
* lista második elem
* lista harmadik elem
  • lista első elem
  • lista második elem
  • lista harmadik elem
1. számozott lista első elem
1. számozott lista második elem
1. számozott lista harmadik elem
  1. számozott lista első elem
  2. számozott lista második elem
  3. számozott lista harmadik elem
[TestBike](https://www.testbike.hu) TestBike
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
paragrafus paragrafus paragrafus paragrafus

új paragrafus új paragrafus új paragrafus új paragrafus
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá! Lépj be vagy regisztálj!