Kezdjünk egy még egy új évet................................................... :-)
Kezdjünk egy még egy új évet................................................... :-)
@ikarus266: Más a villa kialakítása, mint teleszkópnál, ezért érdemes kimondottad gravelra szánt sárvédőt venni. 4 gyorskötöző tartja helyben. Felrakni nem nehéz, de mire a védőmatricákat fel sikerült rakni, lement a nap.
Megleptem a gravelt egy első sárvédővel. Nem tudom, hogy egyesek, hogyan léteznek nélküle (alacsonyan repülő kavicsok). 3000 Ft-ot megér a szemem épsége. Montinál is bevált, a gané így nem megy a becsúszószárakra.
@fpeter: ha a bringásgumicukrot kitalálják akkor a kerék/gumi lákricből medvecukorból lenne....
Némi gumma téma A) Race Face AR25 hátsó kerék + Pirelli 2,4” = 3,185 kg Race Face AR25 első kerék + Pirelli 2,4” = 2,415 kg B) Mavic Crossmax Pro hátsó kerék + Specialized 2,2” = 2,27 kg Mavic Crossmax Pro első kerék + Specialized 2,3” = 1,825 kg C) Mavic Crossmax Pro hátsó kerék + Pirelli 2,4” = 2,645 kg Mavic Crossmax Pro első kerék + Pirelli 2,4” = 2,0 kg
Szóval a gyors XC külső-könyebb kerékszett kombó 1,5 kg-al könnyebb volt a normál mtb külső-budget kerékszett kombóhoz képest. Mivel tök idegennek érződött a vékony külsővel a bringa, ezért átgumiztam, ami által 0,95 kg-val lett könnyebb. Ezen a keréken 180-as hátsó tárcsa volt, ezt még nem tudom, hogy megtartom-e. Ha sokat csúszik a hátsó kerék, akkor felrakok egy 160-ast. Meg persze a felni szélessége is eltér:
2,4" AR25 (25 mm): 58,3 mm (1,7 bar) 2,2" Mavic (22 mm): 53 mm (1,2 bar) 2,3" Mavic (22 mm) 55 mm (1,3 bar) 2,4" Mavic (22 mm): 57,3 mm (random)
Ezen értékek nem pontosak, hiszen tubelessként kisebb nyomást is tud használni az ember. Az egyedüli gond, hogy a hátsó kerék nem középen van, 3 vs 9 mm a vázhoz képesti távolság. Szóval egy 3 mm-rel majd arrébb kell igazhatni a felnit.
Egyéb megjegyzés: Múltkor az AR25 felnin cseréltem szalagot, mert eléggé kétes állapotban volt. Akkor vettem észre, hogy duplán volt leszalagozva. Ennek mi a célja? Ez megmagyarázza miért volt bitang nehéz levenni róla a külsőt.
@rcs2003: Végigjártam már velük Mo-t és Csehországot. Szóval tudom, hogy megbízhatóak. De ez kb. olyan mintha fullyról merev bringára ülne vissza az ember.
@opp: Ez is megfordult a fejemben. :-) Megpróbálok kikísérletezni egy jó nyomást. Ha nem válik be, akkor meg megy fel a 2,4. Aztán többet nem veszek 2,3"-nál keskenyebb gummát. Szerencsére ma már a vázak többsége elbírja őket.
@opp: nyilván nem élesben akarja kipróbálni először a versenyzős gumikat. :) Ennél csak egy rosszabb van, az én példám: hegyes-dombos esős sáros versenyen indulni úgy hogy életemben nem tekertem előtte síkon, földutakon kívül más terepen. :D
@fpeter: ha nehezebb gumival edzesz, az nyilván jó, de ha folyamat kisebb nyomáson és nagyobb tapadással mész és csak versenyre teszel fel egy teljesen máshogy viselkedő gummit, az nem lesz túl hálás versenytempón, idegen terepen...
@azaki71: csak néga nehéz követni amikor ez az off topic is szét van off-olva :D De akkor nincs új a nap alatt, csak az olajos fék nem harap :)
@opp: Most lebuktál, hogy nem olvasod rendszeresen a fórumot :-))
Két oldallal ezelötti téma volt, ebbö laz egyik hozzászüóálásom, amiböl megérted:
"A mai út fék tapasztalata. Első fék, a használt betétekkel, már az út elején, kb a negyedik normál fékezés után nyikorogni kezdet, fekete csíkot húzva a tárcsában. Az út szélén ki is vettem a használt betéteket, és a betétek felületének egy része is fekete, üveges lett.
Hátsó fék az új betétekkel, már az elején nagyon harapott, és ez késöbb is megmaradt és haza érve a féktárcsán nem volt nyoma szennyzödésnek. Remélem, hogy most már így is marad.
Ugy tünik, hogy a korábban beszerelt két új pár fékbetét valamikor olajat kapott, (Valószinüleg akkor, amikor a fékmunkahenger beragadt). Egyértelmü, hogy a csiszolás, áztatás, ..stb, segitségével ezeknek a betéteknek az anyagát már nem lehetett megmenteni, ezért nem is lett fékhatásom az fékmunkahenger javítása után. Így, lényegében, a két pár új fékbetét alig 100km alatt kuka lett."
@ikarus266: Hát kb. 1 cm-rel keskenyebbek a külsők. Lehet a 2,4" lesz majd a könnyebb keréken, vagy versenyen megyek 2,25"-vel normál edzésre meg a 2,4"-el. Mert azért a méret számít. ^^
@azaki71: ok, de mi volt a fékkel? :) (lejtőzéssel kapcsolatban sportszichologus tud segíteni ha fontos a dolog, de az nem 2 forint)
Azt hiszem, sikerült megoldani a fék problémaimat, most már a negyedik utamon vagyok túl és eddig minden rendben van a fékekkel. Sajnos velem nem, a meredek lejtökön továbbra is félek, ugy látszik a két évvel ezelötti esés hatása nem akar elmulni.
Újra tubelesst használva, a télen használt schwalbe marathon MTB külsök lecserelése után, szinte repül a kerékpárom.
@Cadre Allage: Szrintem maradj, te ilyen vagy és kész. Amugy is kevés ember kommentel itt. Engem nem zavar, hogy eltérsz az írásaiddal a "normálistól", de mi az a normális? Kidönti el? :-))
@ikarus266: de azért a mesterséges intelligenciáddal társaloghatok,ő még nem tiltott ki
A 26-os bringámon 2.2-es Race King van, a másikon meg 27.5" 2.0. A két kerék egymás mellé téve majdnem egyforma kerületű :)
Átpatkoltam a hardtail montit. 2,4" külsők helyett 2,2", könnyebb kerek, tubeless, friss és üde fékolaj. Úgy néz ki, mint valami gyerekbringa ezzel a keskeny gumival. Sokkal jobban tetszett eredeti állapotában. De az a 1,5 kiló különbség versenyen fontos.
@Cadre Allage: Figyelj! Kérlek ha értelmeset nem tudsz írni, kerüld ezt a fórumot, oldalt. Olvasgasd, de NE írj. Nincs értelme. Köszi.
@Cadre Allage: Az nagyon alap gumi, még edzésre se használnám! Gumin nem érdemes spórolni, ezt már megtanultam a sok km alatt. Mert nincs annál rosszabb, amikor hidegben, esőben, defektet kell szerelni valahol a halálban...
@Cadre Allage: a fórum eszmecseréről szól, értelmes,értelmezhető mondatokkal amik reflektálnak valamire ami elhangzott, ezzel egy jól követhető kommunikációt kialakítva ami valahonnan elindulva mindig határozottan tart valahova. Amit te csinálsz az ennek a szöges ellentéte, ami egy ideig vicces, de aztán átmegy kurvára idegesítőbe és láthatóan nem értesz abból soha semmit amit ide írok. Teljesen értelmetlen veled bármiféle kommunikációba bonyolódni. Nagy hiánya ennek a fórumnak hogy nincs se személyre szabott tiltás, se adott emberek beírásainak elrejtése.
@ikarus266: Makkynak!schwalbe lugano talán O használt ilyet olyat neju nevezetu apros arulja 5ezerert
@Cadre Allage: "de miért vagyunk a háttérben és miért nem akarunk láthatóvá válni?!?"
@ikarus266: de jó...az ai nak felelek azthittem Ikarus segít de csak bevételt a "mesterseges"-be...;)
@Cadre Allage: egészen biztos lehetsz benne hogy senki nem jön ide azért mert az érdekli hogy beszéltek-e róla, meg hogy látták-e tekerni bárhol. Nem is értem
@ikarus266: várj nem azthiszem hanem azt hogy az egyszeri rider" user" keresi magát valahol esetleg épp itt fórumon és akkor nini írtak rolam
@ikarus266: ha tudsz segíteni jobbá ertelmezhetove(Bár magam számára annak tűnt...)azt megkoszonnem-igen
@rcs2003: Az AI se tudta értelmezni! Csak azt ajánlotta fel, hogy átírja más stílusban! :))) De attól még nem hiszem, hogy érthetőbb lesz. :)
@ikarus266: Végül nem dolgoztattad az AI-val értelmezhetővé ,ha már felajánlotta? :D
@Cadre Allage: Most már kezdelek érteni. Szóval Te azt hiszed, hogy Minket látsz Pesten mindenhol, és próbálsz velünk úgy kommunikálni. Ha megnézegeted az ide írkáló "őstagok" adatlapjait, láthatod, hogy csak kevesen élnek székesfővárosunkban. [Mondjuk nekem szinte mindig sikerül ott belebotlanom valakibe, de az más történet...]
@ikarus266: Kicsit túl lett gondolva, de nagyon hülyék vagytok :D
@Cadre Allage: Több barátommal együtt (azaz nekik értelmezési feladványként bemásoltam az írásod) próbáltuk értelmezni eme szösszenetet. Arra jutottunk, hogy ehhez a természetes intelligencia kevés, ezért segítségért folyamodott egyikünk a mesterségeshez. Ő ezt válaszolta:
"Ez a szöveg egy tudatosan szürreális, álomszerű, erősen asszociatív szóáradat, amely nem követi a hagyományos nyelvtani, logikai vagy narratív struktúrákat. Inkább hangulati és vizuális képeket sorol egymás után. Íme néhány jellemző motívum és értelmezési lehetőség: • Vallási utalások: “szentFaradon”, “püspök”, “szentelt vizet”, “Ég kegyelme” – ezek a kifejezések egyfajta szakrális, transzcendens keretet adnak, mintha egy rituálé vagy spirituális utazás elemei lennének. • Képszerű absztrakciók: „kenyur vagy Vazul torbe csaltak porcid alul döbbenet égbolt” – ezek abszurd, de költői képek, a szavak hangulati hatása erősebb, mint a tényleges jelentésük. • Érzékszervi és testi tapasztalatok: „torokban kanon”, „fázva bőrig ázva”, „forró tested alatt” – ezek az érzékelésre utalnak, testiség, érzetek jelennek meg. • Technikai és modern elemek: „tekno”, „horsepower”, „klaviatúra” – a modern világ elemei beépülnek ebbe az álomszerű szövegbe, mintha keveredne a múlt és a jelen, a természetes és a technikai világ. • Káosz, feszültség és oldódás: „tömeg iszony”, „sikoly félholtan”, majd „Ég kegyelme” és „mindenki alhat” – a szöveg íve mintha egy belső feszültségből indulna és a végén megnyugvás, béke felé tartana. Összességében: ez egy szabadvers jellegű szöveg, amely inkább hangulatokat, belső képeket és asszociációkat kelt, mintsem konkrét történetet mesélne el. Olyan, mint egy álomnapló, ahol egymás után villannak fel a gondolatfoszlányok, szavak, érzések, képek. Ha szeretnéd, szívesen átdolgozom ezt a szöveget egy adott stílusban (pl. verssé, dalszöveggé vagy értelmezhető prózává)."
@rcs2003: sorry a nagyon érdekes emlitesre meltoakat fogom csak megemliteni mindig abban reménykedem hogy egyszer magaraismer vki akiről írok a "lenyegesnel"Makkynel rauvoltottem autóból Pilisvörösvár körül hogy hajrá ugyanolyan jumbos meze van mint nekem ez utóbb derült ki ahogy magára ismert sorry bocs elnemulok némasági fogadalom!!!...
T9 a tököm. Sehol nincs már T9. Utoljára 20 éve láttam T9-et telefonon. Szánj már rá fél percet hogy korrigáld az összevissza félregépeléseidet mielőtt elküldöd a nagyon fontos budapesti észrevételeidet meg a kövön sütött slam poetry-t mert kibaszottul semmi értelme annak amiket ideböfögsz. 10 hozzászólásodból 9-nek SEMMI ÉRTELME.
@azaki71: t9megint szórakozik nem sokkal később az alacsony ezüst outis versenytempoban a gyors fehér fitnessest és lefelé a lila peckinges stravas arcot
@azaki71: "szóval láttál ma valakit, majd napokkal később ismét valakit? Ez több mint különös"
@Tom77: Egyett tudok veled érteni. Én a környékemen lévő rejtet eredei útvonalakat szeretem felfedezni. Biztos más emberek is ismereik ezeket az útakat, pld az erdészet egyes emberei, vadászok..stb. Elmondhatom, hogy ezeken az útakon, a 2- 3 óra tekerés alatt, általában senkivel nem találkozom. De egy nyári szezonban is egy kezemen meg tudom számolni azt, hogy mennyi alkalommal találkozom össze valakivel. Nyilván ha turista utakat, vagy átkötő utakat, eredi látnivalókat érintek, ott már vannak emberek, de az, hogy érintek-e ilyen helyeket, az mindig az aktuális hangulatomtól, vagy szükségletektöl függ (étel vagy vízvételezés). Összeségében én is szeretek egyedül tekerni, mert nehezen alkalmazkodom másokhoz, de néha egy tekeréssel egybekötött beszélgetős, út is jó lehet onlyanal, akivel nagyjából egy nevezön van az ember.
@Tom77: Hm... Volt ilyen élményem. Az egyetlen apró bökkenő az volt ezzel kapcsolatban, hogy hajnalban hasmenésre ébredtem. Ami egy többnapos túrán határozottan nem jó dolog.
@Cadre Allage: szóval láttál ma valakit, majd napokkal később ismét valakit? Ez több mint különös
@ikarus266: láttam ma délelőtt petofi Sándor utca 5ker egy fekete bukósisak fekete ruhájuk outid ezüst vagy vaj bringa piros felirat elég szép tempóban ment Erzsébetet felé Utána napokkal ugyanott lefelé a lila stravas bikepackinges outis srác Illetve egy fehér trekinges szinten felfelé jó tempo amatorhoz kepest
Nincs is jobb érzés mint amikor 120-150 km-t letekersz egy romvárért, amit már legalább száz éve, sehol sem jegyeznek vagy csak komolyabb vártörténeti beszámolókban tartják számon esetleg, szóval közel egy nap után odaérsz, nehéz batyuval ellátogatsz, hogy végre ott lehess és sátrazz majd a természetben egy éjszakát a hegy tetején, de kipakoláskor mégis azt veszed észre, hogy ugyan azt gondoltad, hogy az efféle program arra a napra, egyedül a tiéd de hamar kiderül, hogy mégsem..(ツ)