Kezdjünk egy még egy új évet................................................... :-)
Kezdjünk egy még egy új évet................................................... :-)
@Tom77: Nekem 3 hónap alatt 2 érdeklődő (azok közül is egy 1 scam bot) volt a jó kis Meindl csukámra. Goretex,vízálló, meg minden, de olyan nehéz maga a cipő (1,2 kg a pár), hogy az utóbbi időben kedvem sem volt felhúzni. Olyan 13-15k körül ment el.
Van egy spd-m, amit féláron vettem kb. 30k-ért. Kényelmes, nem csattog a stopli lépcsőn, de a szellőzőképessége valami botrányos, és még csak nem is vízálló. Gondolkozom a meghirdetésénél, de azon is valószínűleg sokat buknék.
Az utód meg kérdőjeles. Szívesen kipróbálnám a mágneses pedált, de mostanság rászoktam a taposópedálra. Egy direkt bringázásra tervezett cipővel olyan, mintha hozzá lenne ragasztva az ember talpa a pedálhoz. Gyalogolni viszont nem ideális, mert full sima a talpa. Mintha tornacipőben menne az ember terepre.
@Cadre Allage: Kint volt a bolhán, 43-as méretben, de már majdnem három hónapja elvitték..
@fpeter: Én egy 45 ezres Spiuk Aldapa mtb csukát adtam el, itt februárban 15 ezerért, igaz az használt volt, de mivel mindhárom bringához volt külön itthon, annyit meg már évek óta nem megyek, hogy egy hiányát ne tudtam volna feldolgozni. A cipőt amúgy 80%-ban újszerűnek hirdettem, de az is háromszor lett ide feltéve különböző időpontokban, mire valakinek kellett. Az egyéb bringás alkatrészek még ahogy, de a komplett mtb piac már évek óta kuka kategória, nemhogy használtban, hanem még újban is.. 7-8 százezerért, már van aki inkább másra (másba) ül, közben jönnek ki azért ezerrel a legújabb 29-es kerekű csodák, csak azt nem tudom kiknek ugyan, mert azok alapfelszereléssel is jóval fél milla felett vannak, ha picit jobb alkatrészekkel van összedobva, akkor pedig közel egy milla, és annyiért még tekerni is kell.. Lassan ott vagyunk, hogy egy komolyabb mtb-t építgetni talán újra megéri majd, mint újba vágni a horror pénzeket, na meg amit te raksz össze, az azért a végén mindig nagyon más lesz bármennyi is lesz a vége.. Én sem bántam meg, hogy a bringa kérdést már évekkel ezelőtt mindkettőnknek megoldottam, azóta sem tudom miben állna ma meg ugyanez, ha most kéne, persze már nem is nagyon érdekel..
Úgy látszik a gravel piacot is elérte válság. :/ Minimális életjeleket ad csak a használt piac. Monti az full halott, nem is érdemes aprót feladni.
@Makky: ne vegyétek CBA ban semmit teg API 1300as mezet ma 2200ert árulják kész csalás!!!keruljetek a cbakat
@Cadre Allage: makkyt befogadtuk Ausztria környékén ujraszamolt futoversenyekrol és speciális autókról gépekről beszéltünk tömören ez volt az álmomban...tudom nem kéne sokat kajálni este
@Cadre Allage: pilismaroton megtalaltuk a lochnessi szörnyet ketten is vannak a szikla mögül kívánnivalót vizisiklo;)
@ikarus266: révész martiriusz fehér elektromos bringat hajt ha szólnak neki nem áll meg ne szavazzatok a fideszre
@ikarus266: tegnap feltekert a caja rualos luxossztelos canyonos arc máskor kőbányai út egyszer Orczy tér Bimbó utca környékén ezen is jól tekerek utcai drap ruhában Kész a lao a csata napján de az Úr adja a győzelmet
@rcs2003: Neeem, dehogyis. Ketten értek be a hosszú távról. Ha odautaztam volna korábban, mint a Bükknél, akkor elindulok, de mentálisan nem bírtam rávenni magam. Rövidített pálya, sár, eső, benzin, autózás, utána garantált kerékpárszerelés. Egy hét szabin vagyok, nem akartam így kezdeni. Megvárom, hogy száradjon a környék, aztán lehet folytatom a tavalyi dunántúli kék túrám.
@fpeter: Mizu? Voltál Zselicen? Ha igen, hogyan sikerült? Most nézem az első feltöltött képeket, hát elég retek volt az idő, a pálya, minden.
Na akkor meghirdetem a gyerkőcök kinőtt bringáit. Kéthavi villanyszámlát kb kifutnak együtt
Nem akarom elkiabálni, de kezd felélénkülni a használt piac. 1 hónap után megérkezett az első érdeklődő a gravel bicóhoz. Lenne mit alakítani a bringán, de remélem megkímélnek tőle. Rövidebb hajtókar, nagyobb kerekek, van kéznél elektromos váltás, gravel teleszkóp. Szóval ha egyszer szembe jön egy váz, lesz mit rárakni.
Jelenleg videós felszerelésbe kéne fektetnem az árát. Szóval nem lesz akció. Fizesség csak meg a munkám. :-)
@Makky: Monti kerék, de 42 mm-es külső van rajta. Ez a max, amit elbír a váz hátul. Elöl van tartalék, de nem érzem a szükségét szélesebbnek.
Montin 1,7-2 bar vált be belsővel 2,4"-hoz. Tubelessel még nem kísérleteztem. 1,5 bizti jó lesz. Nem az alacsony nyomás miatt, hanem a tüskék miatt kellett elsősorban. A hévégén Zselicben tesztelve lesz.
@fpeter: 2 bar nem sok? :) Én 29x2,25 és belsővel(!) is lemegyek 1,2 barra! De, ha nagyon vigyázni akarok, akkor is 1,4. 2,4"-el még kevesebb lenne ugye!
@mematyi: Hát akkor cserélj betétet és/vagy tárcsát. :) Noname tárcsa mindig lutri, hogy jó lesz-e, vagy sem! Bekoptatni nekem általában pár nagyobb fékezés egy lejtőn. Elsőre alig fog. Aztán érezni, hogy megjön a fékerő pár fékezés után. Síkon nekem nem biztos, hogy menne. Persze ez is betét/tárcsa és leginkább testsúly függő. :)
@fpeter: varázsszőnyeg?!?kérjétek meg a citroen t szálljon bele a bringa csillapítás történetébe is autoknál már letették avoksot;)
@rcs2003: Én monti kerekekkel megyek. 2 barral nagyon kényelemes. ^^ Outihoz képest olyan mint egy varázsszőnyeg. Nyilván montihoz képest fapados, de 2,4" gumikkal nehéz versenyezni.
@rcs2003: ez nem olyasmi, és nem pulzál a fék, csak simán elég hangos, mintha fémes betéten lennék. Nem nyekereg, hanem dörzsölő hangja van, legalább hallanak ha jövök, ellenben engem eléggé zavar.
@fpeter: Nem fáradt vagyok rajta és nem azért kényelmetlen, mert rosszak a beállitások.
Szét rázza a kezemet, bármennyire is probálom lazán fogni a kormányt. Nem is értem, hogy szerencsétlen kormány csapágy hogy birja ezeket az ütéseket.
Jah, tekerhetek 1.6baros guminyomással, vagy vehetek rá Eesilk vagy Redshift csillapitott kormányszárat (stucnit), vagy teleszkopot is lehet bele tenni. De akárhogy is, nekem az MTB kényelmesebb és az egyenes kormányt is sokkal jobban szeretem.
Nekem melléfogás a Garvel, de ezt már mgebeszéltük. Érdekes, mert az ismeretségi körömben senkinek nem kell, mindenki ugy vélekedik, hogy a Gravel az a kerékpár, ami sehová sem jó. El kell adnom, vagy hasonló értékü MTB-re cserélni, de megint annyi minden más dolgom van.
Elég változó a noname kínai tárcsák minősége, van hogy épp rosszat fogsz ki. :) Jártam így már én is. Két tárcsából az egyik nem volt tökéletesen sík. Viszont még így is sokkal olcsóbban jöttem ki vele mintha itthon egyetlen tök alap tárcsát vettem volna, ami elég vicces... és ez nem most volt a Temu eszetlen térhódítása idején, hanem 6 évvel ezelőtt. A surrogást egyébként okozhatja a hosszú fékezés, a tárcsa el tud hajolni némileg a hőhatástól. Legalábbis ezt mondják. Én sosem fékeztem egyszerre pár másodpercnél többet a hazai maratonos lejtőkön.
@mematyi: max 10 másodperc. Az összekoptatás amolyan városi legenda
Én is kérdeznék a fékről akkor!
Mi a tapasztalatotok, mennyi idő/km/fékezés kell egy műgyantás betét-tárcsa párosnak a becsiszolódáshoz?
Sram Powerful Organic új betétjeim vannak, új tárcsákkal. Igaz, a tárcsák Aliexpresszes ZRace márkájúak, ami valamelyik SRAM-ra hajaz talán.
Igyekeztem síkon bekoptatni, szakaszos fékezésekkel, alapvetően nem is igazán volt hangja, de most az első hegyi menetnél, ahol nem volt komoly lejtő, eléggé elkezdett surrogni. Lesz ez vajon jobb, vagy simán "buta" a tácsa anyaga, és az már ilyen?
@fpeter: hogyne kéne, tök máshogy veszi igénybe a testet a gravelon való rázkódás mint montival, pláne ha utóbbi tatamódra van beállítva (kormány magasabban a nyereg). Teljesen mormális hogy az embernek fáj mindene másnap ha nem csak a megszokott izomcsoportokat veszi igénybe és nem a megszokott módon. Mindenhez hozzá kell szokni. Főleg 50 felett.
@azaki71: Mechanikus fékek ilyen problémát szerencsére nem fognak okozni nálam.
@azaki71: Nem kellene fáradtabbnak lenne rajtad, mint montin. Nekem rengeteg időmbe telt megtalálni az ideális nyereg/kormánypozíciót. A kormányt így is picit alacsonyabbnak érzem az ideálisnál, de van egy szimpi karbon stucni meghirdetve és fáj már rá a fogam. Így a kísérletezést jegeltem.
Reggel elért torokfájá és az orrfojás, ennek ellenére bevállatam a 60km erdei utat, amiböl az utolsó 10km már vánszorgás és kinszenvedés volt.
A féjkeimet elkiabáltam. 4 uton keresztül jók voltak, a mai uton ismét olaj kerülthetet rá. Most már biztos, hogy a fék dugattyuk mellet szivárog és valahogy rákerül a betétekre. Nem tudom érdemes-e nekikezdeni javitani (mert vagy sikerül, vagy nem , ahogy azt sem tudom, van-e ehhez a régi fékhez javítokészlet, vagy gumi tömités. Másik lehetöség a komplett új fékek vásárlása. Harmadik opció a 26' MTB kerékpárom nyugdijjazása.
@azaki71: nem szoktál hozzá, ennyi. Másfajta igénybevétel a testednek a kényelmes monti után.
Négy hónapja nem ültem a Gravel kerékpáromon, ma egy 60km kört. Minden porcikám fáj, pedig viszonylag könnyű utvonalat válaszotottam és nem is eröltettem. Hogy bírják ez mások?
Holnap MTB erdei bringázás, az is kb 60km, remélem maradt még bennem erő, bár most nem ugy érzem, pedig sokkal több színt vár rám.
Igen, ha nem lennék lusta, akkor a Gravlet el kellene adnom, mert csak a port fogja a garázsban.
@ikarus266: Más a villa kialakítása, mint teleszkópnál, ezért érdemes kimondottad gravelra szánt sárvédőt venni. 4 gyorskötöző tartja helyben. Felrakni nem nehéz, de mire a védőmatricákat fel sikerült rakni, lement a nap.
@fpeter: Gravelen hová rögzíted? Ugyanúgy a villanyakba és a szárra?
Megleptem a gravelt egy első sárvédővel. Nem tudom, hogy egyesek, hogyan léteznek nélküle (alacsonyan repülő kavicsok). 3000 Ft-ot megér a szemem épsége. Montinál is bevált, a gané így nem megy a becsúszószárakra.
@fpeter: ha a bringásgumicukrot kitalálják akkor a kerék/gumi lákricből medvecukorból lenne....
Némi gumma téma A) Race Face AR25 hátsó kerék + Pirelli 2,4” = 3,185 kg Race Face AR25 első kerék + Pirelli 2,4” = 2,415 kg B) Mavic Crossmax Pro hátsó kerék + Specialized 2,2” = 2,27 kg Mavic Crossmax Pro első kerék + Specialized 2,3” = 1,825 kg C) Mavic Crossmax Pro hátsó kerék + Pirelli 2,4” = 2,645 kg Mavic Crossmax Pro első kerék + Pirelli 2,4” = 2,0 kg
Szóval a gyors XC külső-könyebb kerékszett kombó 1,5 kg-al könnyebb volt a normál mtb külső-budget kerékszett kombóhoz képest. Mivel tök idegennek érződött a vékony külsővel a bringa, ezért átgumiztam, ami által 0,95 kg-val lett könnyebb. Ezen a keréken 180-as hátsó tárcsa volt, ezt még nem tudom, hogy megtartom-e. Ha sokat csúszik a hátsó kerék, akkor felrakok egy 160-ast. Meg persze a felni szélessége is eltér:
2,4" AR25 (25 mm): 58,3 mm (1,7 bar) 2,2" Mavic (22 mm): 53 mm (1,2 bar) 2,3" Mavic (22 mm) 55 mm (1,3 bar) 2,4" Mavic (22 mm): 57,3 mm (random)
Ezen értékek nem pontosak, hiszen tubelessként kisebb nyomást is tud használni az ember. Az egyedüli gond, hogy a hátsó kerék nem középen van, 3 vs 9 mm a vázhoz képesti távolság. Szóval egy 3 mm-rel majd arrébb kell igazhatni a felnit.
Egyéb megjegyzés: Múltkor az AR25 felnin cseréltem szalagot, mert eléggé kétes állapotban volt. Akkor vettem észre, hogy duplán volt leszalagozva. Ennek mi a célja? Ez megmagyarázza miért volt bitang nehéz levenni róla a külsőt.
@rcs2003: Végigjártam már velük Mo-t és Csehországot. Szóval tudom, hogy megbízhatóak. De ez kb. olyan mintha fullyról merev bringára ülne vissza az ember.
@opp: Ez is megfordult a fejemben. :-) Megpróbálok kikísérletezni egy jó nyomást. Ha nem válik be, akkor meg megy fel a 2,4. Aztán többet nem veszek 2,3"-nál keskenyebb gummát. Szerencsére ma már a vázak többsége elbírja őket.
@opp: nyilván nem élesben akarja kipróbálni először a versenyzős gumikat. :) Ennél csak egy rosszabb van, az én példám: hegyes-dombos esős sáros versenyen indulni úgy hogy életemben nem tekertem előtte síkon, földutakon kívül más terepen. :D
@fpeter: ha nehezebb gumival edzesz, az nyilván jó, de ha folyamat kisebb nyomáson és nagyobb tapadással mész és csak versenyre teszel fel egy teljesen máshogy viselkedő gummit, az nem lesz túl hálás versenytempón, idegen terepen...
@azaki71: csak néga nehéz követni amikor ez az off topic is szét van off-olva :D De akkor nincs új a nap alatt, csak az olajos fék nem harap :)