@fpeter: alaoltozo csak dekatlonbol elol fehér vizelszivos hátul hálós meg egyebb feketeben(sajnos ellastic magyar cég ugytudom minden mást de ezt nem gyárt forgalmaz...;(
@fpeter: alaoltozo csak dekatlonbol elol fehér vizelszivos hátul hálós meg egyebb feketeben(sajnos ellastic magyar cég ugytudom minden mást de ezt nem gyárt forgalmaz...;(
@fpeter: várj még pár hetet és 30 fok lesz, nem kell ilyesmire költeni :D
Elkövettem azt a hibát, hogy rendeltem egy merino aláöltözetet. Most le kell cserélnem mindent erre az anyagra. Anyagi csőd. :-(
@rcs2003: Tök hangulatosak azok a képek, amikor bolyban mennek és egymásnak gyújtják a cigit. Ez szembe megy mindenne,l ami manapság a sportból lett. :-)
@Cadre Allage: Thomas cserélt mindkettőt. Az hülyeség volt. A bukó csere tovább tartott, mint a bringa! Ott bénáztak. :) Az nem érte meg. Rogla csak bicót cserélt. Bukót marhaság volt. Biztos melege volt a TT sisakban. :) Olyat nem láttam, hogy valaki csak bukót cserélt volna.
Bezzeg 100 évvel ezelőtt. Simán csak leültek a fa tövébe a neves versenyzők egy üveg borral mikor elfáradtak és az is bevált!
@Makky: Roglic legutobb amikor girot nyert cserélt Neki bevállt és letette Gerrain Thomast az utolso hegyi idofutamon mások csak bukot cseréltek...
Tour-on sík+hegyi időfutamokon szoktak cserélni. Amikor síkkal indul és hegy a vége az időfutamnak. De sokszor még ott se éri meg. Láttunk már rá példát, amikor több időt bukott a cserével, mint amit nyert. :)
@fpeter: Nem éri meg! A kerékpárcserére vannak szabályok. Mármint, hogy a mezőny végén lehet csak. Vagyis hátra kell maradni. Meg kell várnod a saját kocsidat. (Arra is van sorrend szabály.) Csere. Visszazárkózni. Amikor elől 50-el nyomják élet-halál. Gondold ezt végig +1x! :)
@fpeter: nem ismerem a versenyszabályokat de még ha engednék is a kerékpárcserét, szerintem azzal sokkal több időt vesztenének a versenyzők.
@Makky: Ja, utánanéztem és az első 120 km csak bemelegítés országúton. Mi az akadálya, hogy utána átpattanjanak egy csere-gravel-kerékpárra?
Valójában már 0.1 wattokon megy a játék. Lábborotválás, kerámia váltógörgők, világ legspécibb kevert láncolajai meg aero zokni meg ilyen faszságok, minden ki van számolva előre.
@fpeter: Azért, mert azok lassabbak! :))) Sokan még a Gravel VB-n is országúti cuccokkal mentek! Váz+szett+kormány. A gumit leszámítva persze. Az országúti versenyeken meg azért több az aszfalt, mint a kockakő. Még a Paris-Roubaix-en is. Így egyszerűen nem éri meg. Többet buksz vele, mint nyernél. Azt kell megtalálni, hogy hol van az ideális egyensúly a kettő között.
@Cadre Allage: Egyébként a prok miért nem gravel bicóval mennek kockaköveken? Van valami megkötés, hogy csak 32 mm-es gumikkal mehetnek?
@fpeter: ma láttam az eurosporton egy profi versenyt ineos többiek utolso 2 km döngölt úton volt oda jó lehet a gravelbike
@azaki71: Én kicsit rászoktam a gravelre ezen a télen. Még az is lehet, hogy megtartom. 27,5" kerék, bowdenes tárcsafék. Szerintem pont a két szakág határán van. Sem sima országúton, sem göröngyös terepen nem jó menni vele. Ellenben szar országúton és finom köves úton (ahol már outival nem komfortos kanyarodni) elemében van.
Másfelől viszont már megint annyi alkatrészem van, hogy kijönne egy monti és egy fél gravel belőle.
Még mindig 99%-ban a 19éves 26" MTB_t használom. A Gravel az meg nem is tudom minek van. Vagyis ebben nem változott semmi. Télre, teljessen átáltam a heti egy nap, hétvégi kerékpározásra, ennek ellenére ugy érzem, jobb lett a teljesitményem, de nem tudhatom biztossan mert tavaly óta nem mérek semmilyen adatott, és a kerékpáros videók készitéséről is leszoktam.
A kerékpár a télre vissza kapta a Schwalbe Marathon Plus MTB külsőket. Tavasztól a már megvásárolt, új fékbetétek - új féktárcsák, új lánc, új XT sor (11-32 helyett váltok 11-34re), vissza kerülnek a Continental Crossking Black Chili külsők, és megint adok egy esélyt a Tubeless rendszernek(elkarom használni a meglévő cuccaimat). A jövöbeni tervek szerint ha elkoptak ezek a külsők (ami egy vagy két év), akkor 26" MTB nyugdijjazom és semmi sclick külsövel megmarad aszfaltos bringának, de ez még hosszú idő, két év alatt sokminden történhet.
Bár csak lenne már tartóssan 10fok felett!
@fpeter: alattad virul a hó feletted minden jó mosollyal arcodon tekerni mindenkor ó szárnyas bringa a tulipánok közt vigyázz jön egy kertitörp es leköröz gumival ne babrálj mozdulj arrébb hé elvisz a hév legyőzöd a champiocshipszet és Te leszel a bajnok oké?!?
@Tom77: Idén egyetlen egyszer tekertem hólében. Hóban egyáltalán nem. Ha havat akar látni az ember, akkor 1000-2000 méter magas hegyekbe kell mennie.
@ikarus266: csondesseg van álmok álmok utjan ki tudja mi lesz holnapután...felcsapok matroznak és behajozom az Atlanti tengert jobban izgatnak de miért nem lehet gyerekem?!?szeretem a napot az árva világot a mulandosagot osszeborulunk hajunk szánk osszeakad elvalaszthatnak minket a huszárok Szívem szorít vorosbarna e vasárnap delutan annyira szeretem hajtani hajtani a romantikát mint a bringat. eso kabát és vagykelto Fellegek gyumolcsosre ruzsozott szadat addnekem addnekem úgy izgat a pici ajkad a randulas folcsapunk osszepakolunk irány a kirandulas szép vasárnap szép délután feketefeher billentyűk a zongorán téged figyelnek hol vagy már itt a holnap itt a hoolvadas
De ugye csak akkor igaz ez, ha nem izzadsz bele, vagy nincs ködszitálás és nem ázik át.
@fpeter: Igen, ismerem. Nem túl kényelmes. Nekem van 1+2+2, de van 1+1+3-as leosztásban is. Az ilyen szempontból jobb! De mostanában nem mentem velük. Inkább a bazi vastag 5 ujjas + fűtés, de az csak olyan -4 alatt kell nekem. -2 körül még oké (alá kesztyűvel). Utána kezd el kevés lenni.
@Makky: 5 fok alatt nálam már előkerül a 3 ujjas kesztyű. Ami némi megszokást igényel, mert nem lehet vele egy ujjal fékezni.
@fpeter: Hát nem vitatom, hogy nagy előny, hogy fele annyi kulaccsal megoldok egy nyári verseny, mint a többiek. :) Az én téli cipőm 3-8 fok között ideális. Ez csak 5 fokos tartomány! Amúgy csináltam olyan tesztet, hogy -7 fokban egyik lábamon téli cipő+kamásli, másikon téli cipő+fűthető talpbetét. Egyértelműen a fűthető talpbetétes volt a nyerő! Ráadásul azt menet közben is tudom szabályozni és nem drágább, mint egy jobb kamásli! Egyébként tényleg szívás, hogy ezek csak kipróbálva derülnek ki és ehhez tényleg drága sajnos. A tesztek általában nem jók semmire. Meg a gyári "ajánlások se". Van kesztyűm, amire -5 fokot hazudott a gyártó (Velotoze), amit persze már ránézésre se hittem el, de a valóságban még +5 fokban is lefagyott benne a kezem. Nadrágom is van -10-es (NW), de -5 alatt már egyértelműen kevés. A másik irány is előfordul, de ritkábban. Van Castelli felsőm, amire 5-12 fokot írtak, míg a valóság -3/+3. (Pedig a Castellinél általában ez szokott stimmelni azért. Ott valamit benéztek. :) Azért ezek elég nagy eltérések. Nyilván cipőnél is ennyit ér, amit ráírnak. Semmit.
@fpeter: ahogy melegszik változik az idő jönnek elő a bringás arcok: 13.51kor Lurdy bmw szalon előtt piros outi ő fehér alapon kék zöld fellső és szemüvegben jó haladós tempókicsit alacsonyan ült segge hátül és a törzse de jól haladt(régi futóismerősömre hasonlított a fejforma a zuglói Hodovánszky Csabára)
14:18kor fekete fehér színbe karbon felnis outival kőbánya alsó alatti kereszteződésben gyömrői út felé kanyarodik jobbra vékony testalkat a versenyzésre is jó max 20év körüli
@rcs2003: A bringázást a terepviszonyok nagyban befolyásolják. Mostanában rászoktam, hogy egy nagyobb emelkedőt iktatok csak be, majd a tetőn húzok fel még egy kesztyűt/szélkabátot. Futásnál könnyebb öltözködni, mert ott végig dolgozik a test.
@Makky: Ez genetikai dopping! Én nagyon izzadós típus vagyok, 20 fok feletti versenyek mindig szenvedősen telnek. Amikor a nyáron a Pilisben 35-40 fokban voltam, minden vízvételi helyen mezt áztattam. Inkább választom a szúnyogokat és a böglyöket a hőguta helyett.
Nyári cipő 15 fok felett kényelmes. Téli 5-15 fok között. Kényelmes és jó cipő (a méretezését leszámítva, mert a gyári betét olyan vastag, hogy két számmal nagyobb cipőben férne csak el), de nem tud 10 foknál nagyobb hőmérsékelt-tartományt lefedni. Szívesen kísérleteznék téli cipőkkel, de az áruk 50-60k-nál kezdődik. És használtan féláron sem igen lehet őket eladni. Olcsóbb felhúzni egy 8k-es kamáslit rá, mint venni egy másik cipőt 40k Ft veszteséggel. A kamásli egyedüli hátránya, hogy a bumfordi cipőre időbe telik felhúzni és a talp mintázatát is befedi. Nekem elég, ha a stopli szabadon marad.
@ikarus266: rezs úton a réz ulti result vegeredmeny-lesurt lesulyto
@Cadre Allage: vissza az idoben/történelemben....osszesegeben többet kellet várnom mint a rendszerben egy trabantra
@ikarus266: "hogy legyen valami":29es karbon romet után ma kifizettem az álom 29es xtc giant karbon 150et erő 26os scottot beszamitottak plusz 184ezer készpénz megvolt ma már betonon a tesztkor:szóval 2008-2010 után újra Giant nyergében!
@Makky: na igen így könnyű :) én kb versenyt futok már a felöltözéssel is, ugyanis mire oda jutok hogy felveszem a téli mezt az akáöltözőre, addigra már vizes a hátam! Rólam általában ömlik a víz, tökmindegy mit csinálok. Bringázásnál z2 alaptempóval kb 4 perc mire beindul a "kazán" és onnantól aztán csak vizesedik rajtam a ruha egyre jobban, teljesen mindegy hány réteg van rajtam. Egy időben azt próbáltam hogy fóliát tekerek a mellkasomra és a derekamra, hogy legalább az a részem ne fagyjon le a menetszéltől. Hol bejött, hol nem...
Igen! A lényeget kihagytam: az izzadás! Azt tudni kell rólam, hogy én NEM izzadok! Még nyáron se! Z4 low edzést megoldok szinte izzadásmentesen 20-25 fokban is, ha nincs pára! :) Ezt csak azért írom, mert ha én valamire azt mondom, hogy beleizzadok, akkor ott komoly probléma van a termékkel! Szóval ha ilyen szinten beleizzadtok, akkor ott az a termék kuka sajnos. Nekem ilyen volt a drága (szintén membránosnak hirdetett) fűthető kesztyű! 3 óra gyalogtúra után, már kezdett vizesedni! Bringán meg ugyanaz, amit írt rcs2003 is. Lényegében gumikesztyű! Ezt vissza is küldtem. Persze valamit buktam rajta, de használhatatlan volt sajnos. Téli cipőből is volt már olyanom (Shimano), ami be is ázott és nem is szellőzött eléggé. Bár nem annyira extrém szarul, mint a kesztyűm. Kamáslik (főleg a neoprem) általában nem szellőznek szinte semmit! Aztán nadrából és felsőből is volt szerencsém ilyenekhez. Szintén márkás cuccokról beszélek! Pl. Santini és Giordana is volt ilyen! Ebben az a szívás, hogy ezek drága cuccok és csak menet közben derül ki. Ha az emberbek meg nincs kellő tapasztalata/ismerőse, akkor azt hiszi, hogy ez "normális" és vele van a baj. Miért lenne egy 60e Ft-os nadrág szar? Hát pedig sajnos az... Ettől függetlenül, azért ha valaki nagyon izzadós, akkor a legjobb cuccokban is megizzad(hat) télen és az tényleg nem jó. Szóval a túlöltözést is nagyon el kell kerülni! A rossz ruháktól meg kell szabadulni valahogy és másikra cserélni. Tudom bazi drága játék sajnos. :(((
@fpeter: szerintem túlöltözöl lábügyilyeg. Egy rendes télies kamáslihoz nekem elég szokott lenni a nyári cipőm és bele egy vékony zokni még mínuszokban is. Nem rohad bele a lábam és nem is úszik az izzadságban. A lényeg hogy kicsit lazábbra kell venni a cipőfűzőt, ne korlátozza a vérkeringést és ne alakuljanak ki nyomáspontok mert ezektől sokkal hamarabb kifázik a lábfejed.
A téli bringáskesztyűm kétrétegű és a belső rétegbe olyan szinten beleizzad a kezem hogy attól fagy át. Ha félúton valamiért le kell vennem mert be akarok nyúlni a zsebembe vagy akármi, utána alig bírom visszahúzni mert belül csurom víz. Egyszer kipróbáltam hogy beleengedek vizet a csapból és NEM FOLYT KI EGY CSEPP se belőle! Nem igazán értem ezeket a dizájnokat. A marketingben persze az szerepel hogy ilyen-olyan szuper membáronos lélegző tököm-faszom ami kiengedi az izzadságot de befelé már semmit :) Nettó parasztvakítás. A szagáról ne is beszéljünk pár tekerés után.
@Makky: Alapvetően nem a hideggel van a gond, hanem az izzadtsággal. Én téli cipő + kamásli + gyapjú zoknival megyek 5 fok alatt, és egy óra után csurom víz a zoknim. 0 fokig egész kényelmes kb. 2-3 óráig, 0 alatt azért csökken a komfortidő.
Nem tudom egyébként, hogy egy átbringázott tél mennyit tesz hozzá a versenyeken. Ha nem lennék függő, akkor csak márciusban ülnék bringára. Viszont a téli időjárás rafkóssá teszi az embert.
@Cadre Allage: de ketesfel három óránál nem edzettem tobbet törött felkotott vall Monti kozeptavra keszultem
@rcs2003: nekem alap gorgom volt de tényleg a legalapabb aSeregelyMartanal vettem 30egynehany ezerért akkor a fél előszoba meg pár külsőt szetdaraltam volt gumiszag és szemcsek
Mármint nyilván bérházban és/vagy család nélkül nyilván összejön ha elég "beteg" az ember és nincs semmi más hobbija. Egyszer sikerült 40 órát mennem egy hónap alatt! (De csak azért mert munka nélkül voltam pár hétig) Se előtte se utána nem nagyon tudtam heti 5-6 óra fölé tornászni a tekerést.
@Makky: utoljára görgő amikor kulcscsontos voltam talpast Cancellarat néztem tv-ben a vbn es drukkoltam ellene...hiába az ész erő és akarat tudás akkor is diadalt aratott
Ja, görgőre már talán 10 éve nem ülök föl edzés címszó alatt! Annyira utálom! :)
@rcs2003: Én azért tudok menni kint még most is heti 30 óra körül. :))) Amúgy kéz/lábfázós vagyok EXTRÉM módon! Pár éve már hideg allergiám is van említett testrészeimen! Nem vicces! Előtte nem is tudtam, hogy létezik ilyen... ez is a korral jött. Meg nyilván a korábbi telek se múltak el nyomtalanul... Szóval cipő: téli SPD cipővel megyek és FŰTHETŐ talpbetét! Must have! (És még így is vannak persze gondjaim, de nélküle szerintem már amputálni kellett volna pár ujjamat....) Kesztyű: ez kevésbé probléma. Olyan -3 fokig komfortos vagyok egy vékony merino alákesztyű és valami vastag síkesztyű kombinációval. Egy átlag téli bringás kesztyű nem jó semmire! :( Amúgy kesztyűből is van fűthetőm, de azok nem sokat bírnak. Mármint tönkremegy benne a fűtés. Ali-s persze. Próbáltam drágát is egyszer, de abban is ugyanaz a Kínai fűtés volt, csak sokkal drágábban és szar körítéssel. Már évek óta nem volt olyan hideg itthon, hogy amiatt pár napnál többet kellett volna kihagynom! Szóval azért meg lehet oldani. Pedig tényleg fázós vagyok! Sokszor versenyen is mindenki rövid-rövidben, de rajtam ott a karszár+lábszár+mellény is! :)))
@rcs2003: Én bringás hetet tartok. Tudod mennyi kedvem kimenni 1-2 óra tekerésre minden nap. A válasz: artan(0). Ha nem rabszolgalmunkám lenne, elmennék melegebb helyre minden évben.
Felültem ma a görgőre, 20 perc után elegem lett belőle. Utálom ezt a szar hideg fos időt már, jó lenne kimenni. Nehogy az öltözködéssel jöjjetek, a legtélibb kesztyűmben is kb 3 perc után lefagy a kezem, szóval teljesen feladtam ezt a részét, nem erőltetem. Régen szerettem a telet amíg kb télnek lehetett nevezni, ma már csak a fasz van ki vele, minden szépsége oda van mióta egy szem hó sem esik le. Ki hogy áll idén a bringázással?
@Cadre Allage: fekete ruha fekete tudat fekete bico Isten ujja-ujra 5perce hazunk/ablakunk előtt alatt