@semmiho: Rodolfó jelmondata jut eszembe (kicsit a helyzethez igazítva): Csak a műszert tessék figyelni, mert csal! A történet tanulsága: ha az ember a legjobbat akarja, szakemberré kell válnia minden területen.
@semmiho: Rodolfó jelmondata jut eszembe (kicsit a helyzethez igazítva): Csak a műszert tessék figyelni, mert csal! A történet tanulsága: ha az ember a legjobbat akarja, szakemberré kell válnia minden területen.
Á igen, ma reggeli tekerés: 31.7 km/h átlag, 83.0 km, 794 méter mászás (valós). Log: http://www.strava.com/activities/201765011
@XCode: A GPS jel pontosságában van néhány méternyi szórás, a vételi minőségtől függően. A Strava, illetve más térképalapú magasság-meghatározást végző alkalmazások belemérik azt, ha például egy szakadék mellett visz el az út és a GPS log szerint a haladási pontok a szakadékra "csúsztak ki" a nem megfelelő vételi minőség miatt. Pont ez végett, nem csak a Strava, a connect.garmin.com-os "korrigált" magasságmérés is túloz (legalább is pár hónapja még így volt). Hogy miért szinte mindig felfelé? Tegyük fel, hogy egy szerpentinen vagy. Ha balra 10 méteres szakadék van, jobbra egy 10 méter magas sziklafal, akkor ideális esetben csak azt mérik ezek a szoftverek, ahol az úton haladtál. De ha 3 méterre balra csúszik a jel, akkor néhány méternyi haladást úgy vesz, mintha lemásztál volna 10 métert, majd pedig visszamásztál volna. Ha jobbra "csal" a jel, akkor ugyanez: +10 métert belemér, majd úgy veszi, visszajöttél az útra. Főleg Ausztriában durva, ott nagyon jól látszik. A múltkori, nagyon pontos barometrikus mérővel mért 1500 szintes utamra kb. 2500 métert írna. Meg kell jegyeznem, sajnos a Strava összehasonlítás pont ez az, ami miatt nem "fair": aki Garmint használ, a tényleges magasságot számolja a statisztikáiba a Strava. Aki telefonnal logol, annak a felfelé "elcsalt" mászást, ami nagyon hegyes-völgyes vidéken köszönöviszonyban sincsen a valósággal.
@semmiho: Köszönettel vettem. Kérdésem volna azonban (talán másokat is érdekel a válasz): miért, illetve hogyan túloz felfelé a Strava?
Kétnapos bicajozásból az 1. nap, a vasárnapi tekerés: http://www.strava.com/activities/200602522 28.2 km/h, 119.8 km, 4:15:08-as idő, 1485 méter mászás (ez a valós, nem a Strava-féle felfelé túlzós). 15% fölötti aszfaltos mászás is volt benne, az nem esett túl jól.
@frizzi: Köszi. Ki kell használni a jó időt, mert már megint eső fenyeget.
Tegnap volt egy rövidke átruccanásom Ráckevére. Pontosan 60 km (meg néhány méter), pontosan 2 óra alatt (meg pár másodperc).:) Az átlag így 30 km/h lett.
Nagyobb részben országúton, kisebb részben terepen, fele úton ellenszélben: 129,19 km, 16,6 km/h átlagsebesség.
A Monte Grappa Argo nem vizsgázott rosszul. Fő hibája ellenben, hogy ha nem ül az ember a hátulsó párnákon, hanem előrecsúszik (ami gyakorta megesik), akkor középen igencsak nyom. Nem sokat számít a puhább középső rész. Helyezkedésre, fészkelődésre ellenben bőséges lehetőséget kínál. Kétségtelenül jó nyereg, nekem azonban (kiránduláshoz) kissé keskeny. El kell ismernem, a jó vélemények vele kapcsolatban indokoltak, a túlzó dicséretekre azonban nem szolgál rá. Egyhuzamban hosszú (> 150 km) utat megtenni vele szerintem nem ajánlott. Keszeg alkatúaknak esetleg.
@milanos: Köszönöm.
Nem feledkeztem meg a fórumról, csak közben én is kirándulni voltam. Beírom majd az eredményt is. No meg a Selle Monte Grappa Argo is vizsgázott hosszú úton. Előre csak ennyit: elviselhető, nem kell hozzá azbesztfenék.
Üdv.Tegnapi túrám Güssingbe egykis várlátogatással egybekötve kényelmes kocogós tempóban!Teljesen ideális hőmérsékletben!130km távolság,17.8km/h átlag!
@Bose401: Köszönöm. Szép napot. :)
Egyelőre még nem számolok, csak feljegyzem az adatokat. Ősz vége felé, ha lesz elég eredmény, készítek új táblázatokat. (Túrakecske kellene még leginkább.)
@XCode: Üdv! Újabb adat: 65.8 km 3 óra 50 perc alatt 842 méteres szinttel. Váltakozó aszfalt és terep. Szép napot! :)
Ma késő délután csak egy rövid tekerésre futotta. A táv 36 km lett. Átlag 30.7 kph.Úgy 20-22 km-ig az átlag 33.5 közelében volt, aztán a táv többi részén szembe szél.Itt a pusztán kikerülhetetlen.:) Így is az egyéni legjobb 20 km-t (34:57), és a legjobb 1 órás átlagomat (32 km) tudtam hozni.
Üdv! Terepen elért eredmények a közelmúltban: 45,6 km 4 óra 2 perc 875 méteres szinttel. Egy másik, szintén terep: 48.2 km 3 óra 12 perc 653 méteres szinttel. És még egy szintén terepen: 35,8 km 2 óra 37 perc 469 méteres szinttel. Nem volt időm ezeket beküldeni, tekertem. Ezért így egyszerre a sok adat. :)
@dr.anonimus: Vagy úgy! Nem reménytelen a dolog, különösen, ha síkon próbálod. Hegyen-völgyön alighanem nehezebb. No persze, az Alföldön meg mindig fúj a szél. Mint tudjuk: kerékpárosnak minden út széllel szemben vagy hegynek fel vezet. Ha rosszmájú lennék kicserélném az előbbi mondatban a "vagy" kötőszót "és"-re.
@XCode: jelenlegi táblázatod alapján innentől számolódik a versenybringás szint :D
@dr.anonimus: Van valami különös indoka a mondott 33,1 átlagnak? Jómagam 33,00 átlaggal is kiegyeznék.
@XCode: A hegyek amúgy sem igazán erősségem és szerencsére jól bírom a hideget :) csak lejtőzésnél fagyott le a kezem vészesen. Viszont ahhoz képest, hogy ca. 31-es átlagot nyomtam nagyjából síkon 110 km-en teljesen korrekt értéket kaptam. Azt nem mondom, hogy elégedett vagyok, majd akkor ha ugyanitt elérem a 33,1-es átlagot.
@dr.anonimus: Nem lenne rossz, de az alacsony hőmérséklet visszafogott valamelyest. :)
Bianchi Balaton-felvidék országúti maraton a'la dr.anonimus
23fokban indultam 12ben érkeztem, egyszer tűnik úgy mintha jó idő lenne, de akkor se.
Mielőtt megtévesztene valakit nem az eredeti maraton nyomvonalán mentem, csak egyes szakaszait érintettem, de a táv kb megegyezik a szint viszont jó 300-350m-el több volt.
@dr.anonimus: Szóval legenda a valódi bőr nyergek kényelme. Határozottan kár!
Ezek szerint a nyereg kiválasztása nem különbözik az új-guineai rulettől. Nem tudhatod, melyik szerecsen leány kannibál.
@XCode: Van egy bőr Brooks-om olyan 45-50 éves, de geometriáját tekintve kb megegyezik a mai B17 legkeskenyebb verziójával(ami hozzátenném így is rohadt széles). Hogy kényelmes-e? Annak aki szereti a kemény nyergeket. Mivel nincs párnázat annyira nem egy leányálom, noha a legjobb nyeregforma az amit a saját ülepem(meg az előd tulajoké) formáz bele. Betétes nadrággal olyan 50 km-t kibírnék vele.
@S-Péter: Valami telefonos sportalkalmazással(vagy más egyébbel pl Sigma Data Center) nem rögzítetted ezt a kis osztrák kiruccanást? Magam is tervezek hasonlót pont ezen az útvonalon, illetve ez csak egy része lenne.
Rendelkezésre állnak az új adatok rövid távon és hosszú távon.
Az átlagsebesség rövid távon:
MTB: 20,86 km/h
Túra: 24,15 km/h
Outi: 28,74 km/h
Az átalgsebesség hosszú távon:
MTB: 18,02 km/h
Túra: 22,21 km/h
Outi: 27,38 km/h
Ez pedig a tömjénezés helye: kerékátmérő és lánchosszúság számítása
@ArtWolf: Ez a meleg, csapadékos nyár vége kedvez a gombáknak, közöttük a taplóknak is. Esőről ne is mondj semmit! Ha útra kelsz, megnyílnak a felhők csatornái. Aigner Puhát a sárga irigység eszi. :)
Hogy senki ne unatkozzék, egy tréfa: - Kisasszony, ez a kávé trágyaszagú! - Fogja a csészét a másik kezével, kedves Szilárd!
@XCode: Mai városi csapatás: Újpest-Kp - Keleti pu - 4 óra tanítas - Pomáz: 27,8 km, 1 ó 6 p, 25 km/h átlag.piros lámpák, itt ott nagy forgalom, viszonylag kevés tapló, és igen, kitaláltátok, eső (bár csak a legvégén és csak kicsi)
@XCode: Nem, ennyit sikerült összehozni. Most nem volt motiváció...
@NorBEE300: Köszi, Norbi! Tartottál az esőtől, azért mentél ily keveset?
Erősíteném a rövidtávú vékonykerekesek adathalmazát:
41,03 km, 1 óra 21 perc alatt.
@dr.anonimus: A Ság hegyén idén már nem lesz szüret! Ki a hegynek levét issza... :)
Ság hegy round 2, avagy ideje volt a múltkori csúfos tologatásért lejátszani a visszavágót. Jelentem, ezt a menetet én nyertem.
@semmiho: Nagy kár, hogy csak 165-os százalékra sikerült teljesíteni a normát! :) Köszi!
Pomáz - Dobogókő, majd Pap-rét mászással (832 méter a Garmin Edge 800 barometrikus magasságmérője szerint) 29.7 km/h átlagsebesség, 78.6 km, 2:39:03-as idővel. A 30 fölötti átlagsebesség is sikerült volna, ha nincs Pomáznál az útfelújítás meg a nagy dugó rengeteg autóval, ami feltart. ;) Log: http://www.strava.com/activities/189356378
@S-Péter: Elfelejtettem írni a Nagy Esős Túra átlagát: 18,0 km/h kereken, 73 km távolságon. A jó eredményhez hozzájárult a fenyegető eső is. Hajtottam, mint a meszes. Következésképpen az utolsó 6 kilométeren áztam ronggyá.
A nyereg-mágia lényege pedig a következő. Elvben akkor kényelmes a nyereg, ha a súly csak az ülőcsontokat környező izmokra, miegyebekre nehezedik. Hosszú távon azonban az ilyen csodanyergek nem jók, mert viszonylag kis felületen osztják el a nyomást. A feneked úgy megfájdul egy idő után, hogy a leszállást sem élvezed. A legjobb nyergek igazodnak a fenék alakjához, következésképpen az egész ülőfelületen elosztják a terhelést. A valósi bőr ülőkék tudják ezt, a műanyag tészták, habok stb. csak korlátosan. Számít még az ülőfelület alakja, a nyeregorr szélessége. Nyilván személyre szabott nyereg kellene mindenkinek.
@XCode: Sajnos nem próbáltam elég nyerget ahhoz, hogy meg tudjam mondani: a geometria vagy a párnázottság számít jobban a kényelemhez. Azért az Argoval nem jelentkezett probléma másnap, de a Viperrel ilyen távok felett még utána is éreztem, hogy nehéz az ülés. Persze a túrák során én sem ülök folyton a nyergen. Majd az SMP-t szeretném kipróbálni, ha úgy van tervezve hogy az ülőcsontok egy bizonyos helyzetben legyenek rajta és ettől megfelelő, akkor miért való túrákhoz egy szélesebb verzió (TRK).
@S-Péter: Sajnos nem ücsörögtem túl sokáig az Argón, mindössze 73 kilométert mentem országúton és terepen. Ennyit ki lehet bírni rajta minden következmény nélkül. Meglehet, nem találtam el a beállítást, mert minduntalan lecsúsztam róla a nyeregorr irányába, s ilyenkor érezhetően nyomorgatott középtájon. A kivágás, meg a puhább bélés ilyenkor nem sokat számított. Ellenben, ha vigyáztam, hogy a hátsó párnákon maradjak, akkor teljesen jó volt. Ráadásul nagyon jól lehet fészkelődni, helyezkedni ezen a nyergen. Túranyergemmel ez a mutatvány nemigen megy.
Meggyőződésem szerint az Argó nem hosszú túrákra való nyereg, még akkor sem, ha egyeseknek bevált. Nem tudom, maradhat-e még nálam. Jó lenne egy tartalmasabb kiránduláson is próbára tenni.
@messor: Köszi. Éppen írni akartam ArtWolf barátunknak (de kimaradt a nagy igyekezetben): most rajtam verte el a port az eső. Ellenben nem volt hideg. Csak nedves.
@ArtWolf: E percben jöttem haza (hajnali fél egy). Derekasan ronggyá áztam. Mint Moby Dick, ha felbukkan százöles mélységből... Az Argó nyereg ellenben nem törte nagyon a fenekemet. Majd írok róla részletesebben, ha elvesztettem víztartalmam java részét.
Bp-Visegrád szintemelkedés:696m (Pilisen keresztül); Táv:125km Átlag 25km/h
@S-Péter, @XCode: Akkor nekem ennyire szerencsém van, vagy ennyire jól választottam nyerget? 210 km után semmi baja nem volt a hátsómnak augusztus elején. Másnap sem :) @semmiho: Igen erős vagy, úgy látom! Gratu! :)
@S-Péter: Köszi! A nyereg ügyéhez nem sokat lehet hozzáfűzni. Amit mindenképpen érdemes megjegyezni: 150-180 kilométer után már minden korszerű nyereg kényelmetlen. Talán a régi bőrnyergeken többet bír az ember feneke, de ez is kérdéses. (Van kerékpáros, ki próbált ilyet?) Nálam 170 kilométer, avagy 10 óra ücsörgés táján van a határ. Persze nem ülök egyfolytában a nyeregben. Időnként leszállok egy kis pihenőre.
Kipróbáltam én is az Argót (kölcsönben van nálam). Rövid távon jónak tűnik. Holnap, ha nem esik, hosszabb útra megyek vele. Majd megírom, mire jutottam.
Üdv! Az én mai tekerésem: 166,26Km, 8:47:33, 18,9Km/h átlag. Sopronból Ausztrián át Kőszegig, majd Szombathelyre Sé felől, onnan Csepreg felé, Zsiráig magyar utakon. Úgyis ki kellett próbálni az új Selle Argót, de vegyesek az érzéseim. A jó visszajelzések miatt vettem meg, tulajdonképpen ezt a távot ki lehetett rajta bírni, de kevésbé volt kényelmes a vége felé, érezhetően nyomott középen is, pedig van benne kivágás... csak nehogy úgy járjak vele, mint a Viper-el, hogy minél többet használom, annál rövidebb út után lesz kényelmetlen.
@semmiho: Köszönettel vettem! Nyár végén (szeptember 23. előtt) újra számolok. Hosszú távon még várható némi változás az átlagban.
Mai tekerés, Fertőtó-kerülés. 128.1 km, 3:53:19-es menetidő, 348 méter mászás (Garmin Edge 800 mérte), 32.9 km/h átlagsebesség. Egydül. Első 60 km-en szembeszélben, visszafelé szélcsendben. Log: http://www.strava.com/activities/187369387
Múlt hétvégi terepezés, SingleSpeed MTB-vel (32x21-es áttétel), pár órával eső után, itt-ott nagy sárban: 85.1 km, 4:34:42-es menetidő, 2133 méter mászás (Garmin Edge 800 mérte, pontos), 18.6 km/h átlagsebesség. (Váltóssal 20 körüli átlag lett volna - csak az nem "fun";)) Log: http://www.strava.com/activities/184705136 ;-)
@covardale83: Sajnálom, hogy nem sikerült. Jövő évben azonban pótolhatod. Vagy akár most, nyár végén. Lesz még jó idő. Sajnos a nappalok egyre rövidebbek. Szeptember végén már egyforma hosszúk nappalok és éjszakák. Akkortájt összesítem majd az eddig küldött adatokat.