@rcs2003: A betétes nadrágoknál a betét tartja a nadrágban a cuccot, de ha nincs benne betét, akkor mi? Mert a szabásuk túl laza ahhoz, hogy érdemben tartson, ráadásul a legtöbb úgy van kialakítva, hogy akár betét is rakható legyen bele.
@rcs2003: A betétes nadrágoknál a betét tartja a nadrágban a cuccot, de ha nincs benne betét, akkor mi? Mert a szabásuk túl laza ahhoz, hogy érdemben tartson, ráadásul a legtöbb úgy van kialakítva, hogy akár betét is rakható legyen bele.
Ja ha hétköznapi nadrágra(baggy) gondolsz akkor az alá biztos elfér egy alsógatya bár típusa válogatja, szerintem ezekben általában van egy plusz alsó bevarrva alapból.
Aki MTB betét nélküli rövidnadrágban kerékpározz, az mit vesz alá? Semmit? (szabadon teng leng benne a cucc) vagy sima alsónadrágot (bár nekem az furcsa lenne)
@Cadre Allage: valaki védesse le helyettem egyelore még nincs rá pénzem
@azaki71: láttátok már az év sportoloja kituntetést/kupát?!? az a fehér eszkozt le lehetne gyártatni(kajakosoknak összecsukhato formátum váltakozó hol világítotest hol foghato fehér muanyag) fénysoromponak rendorségi jelzo vámvizsgálatkor "mint a bmw propellerje"vagy bármi más idos gép betekero propellerje (de sztem ezt már más régen láthatta) egyszerű kísérlet:nagy plazmatévé lekapcsolva elotte egy világíto test (ugyan)azt a piros zöld X alaku fényt produkálja
@rcs2003: az xc monti a legsokoldalúbb. Lassan viszont kéne az a hátsó rugóstag... A merev farú nagyon megdolgoztatja az embert.
@bl4ckv0id: Szerintem semmivel sem jobb vagy hatékonyabb aszfalton egy trekking mint egy sima xc monti. Ugyanúgy tekerni kell, ugyanúgy váltani kell, ugyanúgy hat rád a közegellenállás meg a domborzat, a testhelyzetről nem is beszélve, mert nagyjából utóbbi dönti el hogy mennyi levegőt "szorítasz ki" magad előtt menet közben.
@rcs2003: Elvileg a legsokoldalúbb a cross trekking lenne. Az MTB inkább terepre való, aszfaltra sok és sokszor felesleges is. A másik ami manapság majdnem minden bringásnak jó lenne a terep kivételével az a fitness biciklik. Igaz amióta a gravel miatt előtérbe kerültek a szélesebb külsők, lassan összemosódik a két kategória és sok fitness bicikli is egyenes kormányos gravelként van meghatározva. Hozzátartozik, hogy a fitnessekre is sokszor GRX szett kerül már, így tényleg nem sok különbség van.
Magam részéről szinte csak aszfalton megyek meg kavicsos, zúzott köves utakon. Nagy szintek nincsenek a környéken, így az MTB helyett építettem cross trekking vázra, 650B-s kerekeket (50 mm széles gumikkal), 1x10 hajtást és széles kormányt. A jövőben adott, hogy fűzessek egy 28"-as szettet, de túlságosan vékony külsőket nem raknék rá. Bár tetszenek az outi és fitness biciklik is, amilyen rosszak az utak inkább nem kéne egyik sem. A levegős teló is jól jön (hiába gondoltam rá régebben, hogy merev villa lesz az akkori XCM helyett).
Abba igazad van, hogy az aktuális trendek is torzítják az emberek döntését, de nem minden fejlesztés rossz. A gravellel sem lenne bajom (például az új Silex kifejezetten bejön), de a koskormány nem vonz.
@azaki71: Mintha (peter)Sagan lesétált volna tegnap az utcánkon:vagy hozzá hasonló magas viszonylag-vékony piros baseball sapkában
@azaki71: két napja űzöm a Múzsám árkon bokron át-hiába mindegy a költő elfáradt-nincs tovább-ha rámébredne a hajnalon-hegyen bokron át tovább hajtom-hajtom(nincs vigalom)
@Cadre Allage: kinek melyik, igazából a divat/marketing-bullshit is erős befolyásoló tényező.
@rcs2003: és a három méret közül melyik a legjobb vagy ez csak marketing(hogy 27.5ös)?
@rcs2003: A merevfarú XC monti egy igásló, amit bármilyen úton jól lehet használni. Egy biztos, sokat nem használom a Gravelt.
Volt egyszer valamelyik nagy bringás oldalon/fórumon/csatornán egy felmérés, elemzés, teszt, közvéleménykutatás hogy melyik a legsokoldalúbb bringatípus. Ami a legkevésbé hagy cserben, de egyúttal az elérhető legminimálisabb kompromisszumokkal a legszélesebb körben, a legváltozatosabb terepviszonyok mellett használható. A nyertes nem volt más, mint a jó öreg merevfarú XC monti. :)
@Makky: Én rossz döntést hoztam amikor a 26' hardtail mellé a Gravelt választottam Nekem is egy 29" Fully kellet volna mellé tisztán terepre.
rcs2003 meg is mondta hogy nem leszek boldog a Gravelel, nem hallgattam rá.
Egyszer talán sikerül eladnom a karcmentes Gravelt.
@Cadre Allage: A súly inkább pénztárca függő, mint kerék méret. :) Persze kicsit lehet nehezebb, de azt én nem éreztem. (Nekem a csúcs 26"-omhoz képest +1kg.) A viselkedése más, de abban nem csak a kerékméret van benne, mert ma már a geometria is teljesen más, mint régen. Full más pozícióban ülsz rajta. Szóval furcsa volt az első 100 méter. A következő 10 km után pedig azt mondtam, hogy soha többet merev 26". :) Komolyabb terepen. Persze ebben az is benne van, hogy én rögtön 29" fully-ra váltottam. Szóval ott sok változás volt azért egyszerre.
@Makky: Makky milyen volt átülni a 26os ha volt a 29esre?!?nemfura bitang nehéz hozzá képest?!?
@azaki71: buycicle oldalról mi a vélemény?tényleg elhozzák s kért árut?590 a karbon giant a 730 hazai ellenében
@rcs2003: ja az de beneéztem azt gondoltam vmi modern cucc mint "bottery bottle" vagy ilyesmi;)
@Cadre Allage: Persze, hogy nem vagyok rajta. Írtam, hogy estem és nem tekertem már le az utolsó kört, így DNF vagyok. :(
Az meg valami váz védő "matrica". Vannak ilyenek. Van gyártó, akinek a termékével a komplett bringa talán 97%-át be lehet burkolni ilyennel (az mutjuk átlátszó). Országútit is! A nevére most hirtelen nem emlékszem.
@azaki71: valaki tudja alsó vázcsövön ezmi? https://bolha.testbike.hu/apro/specialized-epic-500606
@Makky: bikemag.hun eredménylistát néztem nem volt ott....vagy valamit elnéztem
@azaki71: Nem feltétlenül neked gondoltam. Inkább általánosságban gondoltam mindenkinek, akinek bármi problémája van lent. Hátha talál benne valami új ötletet. Ennyi. Ha te tudod mi a baj, akkor azt a fránya nadrágot/varrást kell valahogy megoldani. :)
@Makky: Ezt nem tudom miért nekem címezted. Jól iemerem már ezeket a cikkeket, a külömböző bike fitt videókat...stb, A fenék csontom széleségét is tudom, anno az is figyelembe lett véve, amikor a két nyergemet vásároltam. A nyeregbeállitásommal és a nyergemel is tőkéletessen elégedett vagyok. (nálam is vizszites helyzetben kényelmesek a nyeregek, nem csúszkálok rajta) A nadrág betét varrása helyezkedik el, csúszik be a comb hajlatomba, nekem ez a problémám.
@Cadre Allage: Ugye ezt most nem kérdezted komolyan? Amúgy itt nem lehet választani. Születési év alapján 18-60 között hosszú. Alatta+fölötte rövid.
Hogyne lenne köze hozzá. Nem mindenki egyformán hajlékony és nem mindenki giliszta testalkatú. Te gilisztaként(nem pejoratívan értve) nem tudod elképzelni hogy a legkisebb pocak is hogy le tudja húzni a felsőtestet a bringán. Országútin néha meg is üti a térdem a hasamat tekerés közben ha alul fogom a kormányt.
@rcs2003: Ha előrecsúszól, akkor nincs jól beállítva! Nekem 11 cm-el van lejjebb a kormányom, mint a nyereg. A nyergem lényegében vízszintes. 1-2mm-el van lejjebb az orra. (De ez persze függ a nyereg formájától is.) Így egyáltalán nem is csúszok előre rajta soha! És nem is nyom sehol 8 óra után se! Szóval ennek semmi köze a "sportos" beállításhoz!
@azaki71: Jó kiindulásnak: https://www.bikeradar.com/advice/health/how-to-avoid-and-treat-saddle-sores
Vannak benne linkek a nyeregpozició beállítására, ülőcsontok mérésére is.
@rcs2003: Áááá, röhögj ki nyugodtan! Elírtam, az a nyereg hossza! :-)
@azaki71: atyaég az a 27cm nyeregszélesség az komoly? Keresztben ülsz rajta vagy mi? :D
Nekem is piszkálja a varrás a combhajlatom. A betét is félrecsúszik sokszor (vagy a félrecsúszás érzetét kelti). Viszont tudom miért van nálam; a testhelyzetem miatt. Előrecsúszik/dől a medencém, a gatya meg mivel valamennyire tapad a nyeregre, szeretne ott maradni. Ez órákon át, de sokszor 25 perc tekerés után is kezd kényelmetlenné válni. Viszont ezt vállalom mert "sportosan" van beállítva a kormánymagasság (nyereg alatt centikkel) amiből nem szeretnék elmozdulni a nagypapi-bicikli irányba.
Máskor elmentem uncsitesómmal tekeregni és a sima utcai rövidnadrág + boxeralsó kombó igen kényelmesnek biszonyult. Persze ez sem reprezentál semmit mert unokatesómmal max 1 órát és összesen kb 10 km-t tekerünk egy-egy alkalommal, azt is tatatempóban és kb 10-15 perces etapok után mindig megállunk, mert fel kell szisszenteni a "túra-sört" :D
@Cadre Allage: Nekem kevés az a tartomány, amit az 1x11 lefed. Vagy túl nagyok az ugrások. 1x12 kell rendes terepre, ahol van emelkedő és lejtő is. :) Persze el lehet menni 1x11-el is, de valamelyik végén kompromisszumos lesz erősen.
@Makky: dehát a "légy" rofusz filmje;) ezzel előadható lenne egy megszállott arc davids szemüvegben ezzel teker persze nem szobabiciklin mert a kisfilm a szobában zajlódott;)(első magyar oscardíj?!?)
@Makky: Ergon SM sport men ès Ergon Sr nyergem van. M/L méret mind a kettő. Elégedett vagyok velük.
Na majd kisérletezek, az is lehet hogy kipróbálok egy betét nélküli MTB nadrágot. Ott nincs betét varrás.
@Cadre Allage: Az a bringa nem ér annyit! Elavult már! RS1 nem vált be. Fullyra csak 1x12, stb. Sőt ez szerintem 26" ránézésre. Felejtős. Eladhatatlan kategória.
@azaki71: Azért meglepődnék, ha valóban ilyen széles nyereg kéne! Ez pont dupla olyan széles, mint amivel én megyek! :) De komolyan! Persze aztán lehet... A nagyobb nadrágban nem lesz nagyobb betét! Legalábbis nem valószínű! Szóval azért nézd meg előtte! Lehet, hogy XS és XL között van különbség, de L, XL között nem hiszem!
@azaki71: mit szóltok a "légyhez" jó bringa?!? https://bolha.testbike.hu/apro/trek-top-fly-99---10-15kg-m-2016-485402
@azaki71: ass-szósz a vég.termék.-nem?!? speczi mesélte hogy zerge nyavajgott a könnyebb (grammba) ruháért-denem a varratért ezt a varrat témát én sem értem-csak nem Columbo?vagy valami kicsi rád vagy nyúl-lik vagy nagy.....
@Makky: Felhuzva magamra, a nadrágjaim betét varrása, nekem mindegyik a combhajlathoz esik és nem lejebb. Néztem széles betétes nadrágokat, de egyedül az Endura kinálatában találtam egy típust. (Endurát is használok, de nem a széls betétest) Az nyereg széles az ülöcsontjaim miatt, (legszélesebb pontja 269 mm ).
Hmm, Lehet, hogy egy mérettel nagyobb nadrág kellene?
@azaki71: Érdekes, amit írsz a nadrágodról. Nem is értem igazából. A betétnél lévő varrás nekem sokkal lentebb van, mint hogy hozzá tudjon érni a nyereg széléhez. Nem túl széles az a nyereg esetleg? Nekem soha nem volt ilyen problémám még a legolcsóbb nadrágokkal sem. De olyat még nem láttam, ahol a betét nem varrással lett volna rögzítve. Assos-t mondjuk még pont nem láttam. :) De elég sok csúcs nadrágom van, mint pl.: Castelli, Bioracer, Giordana, Santini, Sportful, Pearl Izumi, stb. Mindegyik lapos varrást használ ott.