@opp: Sportautóra sincs senkinek szüksége, mégis tele az autópálya velük. ^^
@opp: Sportautóra sincs senkinek szüksége, mégis tele az autópálya velük. ^^
@fpeter: nem a te formádra gondoltam :) Hanem, hogy ekkora távon (6 óra tekerés), versenykörülmények között simán vesztesz időt ha nem a saját tempódban mész mert beszorulsz, változtak a terepviszonyok az előzőleg mért időd, akkori pályaállapotához képest, de jah az egyéni kondid is alakulhatott. 2 perc, baromira semmi 6 órás monti versenyen. Még országúron is simán többet befolyásol csak a szélirány. De az kiderült, hogy nincs szükséged drága karbon montira, elektromos váltásra... ;D
@fpeter: De mennyi volt a verseny idő??? :))) Nagyon nem mindegy, hogy 1,5 óra, vagy 8 óra! :)
Az a 2 perc simán hibahatáron belül van, túl sok a változó körülmény
Ha már múltkor szóba jött az alap alu vs menő carbon vázas bicó dolog, kényszermegoldás miatt alu bicóval indultam a hétvégi versenyen. Alu váz, bowdenes váltó, fix nyeregcső, 1,9-2 barra fújt belsők összesen 2 perces hátrányt hoztak össze ugyanazon a pályán. Nem mondom azt, hogy kényelmi szempontból egyenlő a két kerékpár, de nem is egy árkategória (3x-os szorzó).
@Cadre Allage: országúti elektromos tréning fitnesz nem kell minden figyelj figyelj;(+
@azaki71: ma láttam pár elszánt arcot egy kiemelkdő volt tourdepelsos technikai mezben neon buko jo fizikumu dorogrol tekert visszafele visegrád felé volt vagy 5 6 csoport akik 35 fook felettibe is kimentek-tegnap 2sárgamezes"turázók két csoportját láttam 10/11es úton dorogtól visszafelé
@rcs2003: Pilisben is elég sokat látok hétvégén. Vannak szervezett túrák is. Ezeket egyszerű fölismerni, mert csupa nem kerékpáros kinézetű ember ül egyforma bringákon. :) Kijönnek egy mikrobusszal és onnét mennek valamerre. Ezek olyan 10 fő körüli csoportok szoktak lenni. Aki egyénileg jön az meg általában kocsival kihozza a hegy lábáig és onnét teker. Ezek gondolom saját bringák azért többnyire. De ami közös, hogy egyikük se tud kerékpározni. Az 50-es pedálfordulat és nagymama üléspozíció alapján már messziről fölismerni őket. Meg az ehhez társuló valószerűtlenül gyors tempó alapján. :) Persze csak emelkedőn. :) A bérelt gépek tuti 25km/h korlátosak ugye! :)
@rcs2003: Én hirdettem egyet jó ideig, de nem kellett a jónépnek. Szóval marad az én házi kedvencem. Kap majd remek karbon kerekeket. :-)
Annyit nem tudok megítélni így ránézésre hogy ebből az ebike tömegből vajon mennyi lehet a bérelt bringa. Felteszem hogy azért elég jelentős hányaduk az.
@rcs2003: Azok a kocabringások erősebbek felfele mint egy világbajnok. ^^
@rcs2003: mi idén körbetekertük a Fertő tavat, Tiszatavat és a Balatont és kb mindenhol túlnyomó részt ebike-os, ránézésre kocabringások voltak. De a hegyekben is találkozok velük hétvégente. Szerintem jó, hogy ezzel a szegmenssel is bővült és népszerű marad a bringázás még ha egy sportnak már nem nevezhető formája is az ebike-os ténfergés :)
Épp a Balatonon tartózkodom. Jártomban-keltemben az északi parton, kb minden harmadik bringás e-bike-kal megy, ráadásul mtb-vel. De a sebességük ugyanúgy 20 körül van ránézésre mintha motor nélkül mennének. Mindig látszik ki a kocabringás mert a legtöbben kb 20-30-as pedálfordulattal nyomorognak :)
@Cadre Allage: Én csak azért sírok, mert a munkával eltöltött időt kerékpározással is lehetne tölteni. :D
@azaki71: Tegnap az államalapítás napján este fél8 körül az utcánkban elhúzott egy "csodaszarvas" női bringás alul feszülős fekete technika felül részben lobogós ujjatlannak tűnő fehér "trikó" VKB lett volna?!? Ó bárcsak:()
A lezárás pénzbe kerül és iszonyatos macera engedélyeztetni, biztosítani, stb. Nem beszélve ha valami miatt ugrik az esemény egy másik napra.
@Cadre Allage: de jó t9 tehát az osszefogas súlya a szavunknak miért nem annyira nyomós?!?
@fpeter: érdekes...a futanet es a bsi fel városokat letudni zárni ha arról van szó...kerékpárral mert nem ilyen erős a szó?!?,összefoglaló vagy érdek-képviseleti Európában a harmadik legtöbbet bringázni nép vagyunk de a"szavunk"meg mindig kevés....
@rcs2003: bocs, a rádiós bllentyűzet megint játsza az agyát a beragadó leütésekkel. Szóval: "kirándulni" ez lett volna az a furcsa szó :)
@fpeter: A közutak még hagyján, de a gombamódra szaporodó elkerített magánterületek okozzák a legtöbb problémát. Gyakorlatilag kiiiiiiiiulni is m alig tudsz elmenni mert lépten nyomon MAGÁNTERÜLET táblák meg kibaszott végtelen kerítések szakítják meg a nyomvonalakat.
@Makky: Én nem azért utazom 4-8 órákat, hogy egy körpályán menjek. Ha ez érdekelne, akkor XCO-nék, nem maratonokra járnék. A Zselic ennek ellenére még mindig motivál, mert áprilisi formámban még sosem sikerült kijutnom a harmadik körre. De az is évente egyre több emelkedőt tartalmaz, a szintidők meg nem változnak.
A táj szerintem fontos. Verseny ide vagy oda, nem profi vagy, lósz.rt nem kapsz a célban, szóval egy verseny fusson szép útvonalon. Ez mondjuk pont hiányzik a hazai útvonalakról. Bár érthető, mert közutakat lezárni macerás. A verseny területe így eléggé korlátolt.
A többkörösnek is van előnye, főleg ha pl. előtte nem tudtad bejárni a pályát, nem kell végig azon agyalni hogy be tudd osztani az erőd mert már ismered az aznapi viszonyokat egy kör után, hol van sárdagasztás, hol kell vigyázni, hol lehet elengedni stb.
@Makky: Nézőpont kérdése. Számomra ez nem meggyőző érv. Irigylem azokat, akik már elsőre minden akadályt hibátlanul vesznek, másodjára már semmi sem akadály.
@VTitusz: Nem a táj miatt érdekes, hanem ha nincs kör, akkor MINDEN rész új/más kihívás. Míg körpályán csak az első körben érzed ezt. Utána már "begyakorolt" az útvonal. Nyilván minél több a kör, annál rosszabb ilyen szempontból.
@fpeter: magam részéről nem értem, mi a gond a körpályával. Igaz, eddig én nem voltam még nem körpályán (rajt és cél ugyan ott van). Arra tudok gondolni, hogy aki az egy körös pályákat kedvelik, ők a táj miatt mennek el, nem a verseny miatt.
@Cadre Allage: Ja, de a hosszú táv erősen degradálódik. Régebben hosszú pályák voltak, ma már csak körökeket kell menni. :-(
@fpeter: graveles bükkmaraton vagy montis ezek a topmaratonbol maradtak meg?!?;)
@bl4ckv0id: Hol van az még! :D Egyelőre az augusztusi versenyszezont kell túlélni. Bükk pipa, már csak 4 van vissza 3 hétvégére... Ne kérdezzétek, hogy fogom túlélni a dupla hétvégét. Nem gyakran van 100 km+, 5000 m+ feletti versenyhétvégém.
@bl4ckv0id: bikemag forumon vagy vhol állandoan közöltek képeket.....itt nem:()
@bl4ckv0id: Kb. féláron volt a váz, még vámmal együtt is megérte így megvenni. Van XTR fényes hajtókarom, de a felületkezelése valami botrányos volt. Az első saras verseny után millió karc lett rajta. Tettem rá fóliát, így nem látszik.
Egyenlőre nem tudom, hogy a karbon monti utódja lesz-e, hiszen az 29er kerekeket fogad, ez pedig 27,5"-et. Meg nem maraton, hanem modern, sokkal inkább zúzós, enduro jellegű vázról van szó. Mindenesetre jó lenne összehasonlítani őket ugyanazon a pályán. Sőt még egy alu monti is van most az istállóban.
@bl4ckv0id: álombico giant xtc sid wcr telo american classic kerekek magura fékek max hope(na abba még belemennék) minden kikonnyítve xtr és karbon szettekkel;) Álom-Nyálon-Zabálom
@fpeter: Hát a titán váz nekem is bejönne, csak én mellé a szép fémszínű XTR szettet tenném. Van is pár ilyen videó a német MTB Magazine építős videói között. Minden más esetben meg Scott Spark RC + SRAM AXS XX1 + SRAM Maven fékek. Vagy Trickstuff Piccola esetleg a Maven helyett, meg Canyon Lux váz, ami bejön még. De elfogadnám amiket a Dangerholm épít a Scott bicókból.
@bl4ckv0id: Ha álom bringáról van szó, akkor egy titán pinion váz nálam a lista tetején van. Ősszel szeretnék összerakni egy titán montit, sok menő-manó karbon alkatrésszel. Sajna a pinion egyelőre nem elérhető távolságban van, de az agyváltó után szerintem előrelépés lenne.
Az agyváltó rátesz plusz 2-3 kilót a hátsó kerékre. Szóval ezzel nem igen fognak hillclimb versenyt nyerni. Nekem bejön a súlyelosztás, és a hosszabb láncvilla (stabilitás végett), viszont rossz minőségű úton oda kell figyelni, mert könnyebben eldefektelhet az ember.
A gearbox/agyváltó és a láncváltó nem egymás konkurensei! (A lánc és a szíj sem.) Mindegyiknek más az előnye, így mindegyiknek megvan a maga helye a piacon. Ez alól az országúti Classified lóg ki kicsit a sorból, mert az hatékonyságban (hajtási veszteség) és tömegben is felveszi már a versenyt a láncváltókkal! Árban, javíthatóságban persze nem, cserébe viszont nincs első váltó, aminek van előnye aero tekintetben.
@bl4ckv0id: Nekem nincs problémám a láncfeszességgel. Váltás sebessége szerintem nem lényeges tulajdonság, igaz régen használtam bovdenest. Pl. azt éreztem, hogy az Eagle és a T-type között van sebesség különbség, de ezt is csak az elején érezhető, majd megszokja az ember (kevesebb a váltási pont a soron, mint korábban, cserébe terhelés alatt jobban vált). Van teszt német oldalon ezekről a sebességekről. Szerintem más előnye van az AXS-nek, nem a sebesség. De ennél szerintem még jobb technika az elektromos futóműállítás (pl.: flight attendant).
@VTitusz: Van, de előbb-utóbb kiküszöböli a SRAM. Azt hallottam, hogy a láncfeszesség lehetne jobb, mert jelenleg egy clutch-os "sima" váltó abban veri. Mondjuk a Shimano tájáról meg az is sokat elárul, hogy azért a váltási minőségben és gyorsaságban az XTR 9100 sincs lemaradva az AXS-től, csak "drótos".
@bl4ckv0id: sram eagle-ről nekem nem jut eszembe a tartósság. Az axs váltóknak is van hibája. Ezzel együtt én is az axs-t választottam.
@rcs2003: Így van, addig szép és jó a gearbox, még jó karban van. Amint ahogy írod tönkremegy ez-az, lesz belőle szopóroller.
Na meg sokszor hallani az ebike motoroknál is, hogy marha költséges a javítás, ha tönkremegy, ha egyáltalán lehet kapni hozzá alkatrészt. Mert halalni olyat is, hogy az első fecskéket nem lehet javítani, csak teljes motorcsere ...
@fpeter: Nem lesz, sajnos vagy nem sajnos. Egyrészt a piacnak nem érdeke, hogy átálljanak rá. Példának okáért, sokkal jobb üzlet egy mechanikus váltó (vagy elektromos, mindegy), hogy kellenek hozzá folyamatosan a kopó alkatrészek (sor, lánc, lánctányér). Ha a Shimano és a SRAM kiadna egy gearboxot, akkor mi lenne nekik abban a jó? Sokáig elmennek, csak a szerviz lenne velük. Másrészt az MTB váltók hasonlóak az országúti váltókhoz technikailag. Így már eleve nem lenne teljesen átjárható, mert az outihoz nagyon nem illene a gearbox.
Nekünk felhasználóknak sem jó, mert az otthoni fejlesztés és szerelés már ugrana is. Mehetne Németországba a gearbox javításra, mert tudtommal még mindig nincs itthon szervízhálózata a Pinionnak. Shimano és SRAM meg tudná oldani, de én sem lépném meg soha a helyükben.
Magam részéről én sem szeretném, mert: - speckó váz kellene - randa, nehéz dög szerkezet - nem lehet otthon karbantartani, cserélni a dolgokat, ami a hobbim is - sokkal jobban szeretem a láncváltót
Technikai érdekesség nekem, a szíjhajtás sem vonz. Ameddig viszonylag olcsón lehet kapni Shimano sort és láncot, nem izgat a szíjhajtás tartóssága. Láncnál pont nemsokára váltok waxra, így az olajsárnak is búcsút intek és a sűrű hajtástakarításnak is.
Egyedül a hosszú, világjáró bicikliseknek, üeg futároknak tudnám elképzelni, hogy jól jönne, de utóbbiaknak a minél egyszerűbb szerkezet miatt ugrana is a dolog.
Én sokkal jobb iránynak tartom a SRAM AXS-et. Abban van a jövő. Elég tartós is, sokáig bírja a hajtás, na meg az ebike mellé is jó, így megéri nekik is fejleszteni. Ha milliomos lennék, inkább vennék egy AXS XX1-et. Fenének kéne Pinion. :)
UHD kis túlzással már a múlt, lásd T-type rendszer.
Szerintem sem fog elterjedni a váltómű, ára, súlya, specko váz okán.
Mondjuk városi bringának csak váltóműves vagy agyváltós bringát vennék, b.szíjhahtással. Sokkal jobb erre a felhasználásra, mint a lánc. Mondjuk montihoz meg biztos, hogy nem. Vagy országútinak? :-D
@rcs2003: De hangtalanul lehet vele suhanni... Amíg poros nem lesz. :D